Tujina

Afganistanski predsednik razglasil trimesečno premirje s talibani

Kabul, 19. 08. 2018 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Afganistanski predsednik je v televizijskem nagovoru razglasil trimesečno premirje s talibani, a pod pogojem, da ti storijo enako. Napoved sledi številnim napadom talibanov na postojanke afganistanske vojske v zadnjih tednih.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je razglasil trimesečno premirje s talibani. "Pozivamo vodstvo talibanov, naj uresniči želje Afganistancev po dolgotrajnem in resničnem miru in jih prosimo, naj se pripravijo na mirovna pogajanja, ki bodo temeljila na muslimanskih načelih in vrednotah," je dejal v televizijskem nagovoru prav na dan, ko v Afganistanu obeležujejo dan neodvisnosti.

V zadnjem napadu talibanov je bilo ubitih vsaj 100 afganistanskih vojakov.
V zadnjem napadu talibanov je bilo ubitih vsaj 100 afganistanskih vojakov. FOTO: AP

Napoved premirja prihaja po nedavni ofenzivi talibanov na mesto Gazni, v kateri naj bi bilo ubitih najmanj 100 afganistanskih vojakov, med 20 in 30 civilistov in okoli 250 talibanov. V to mesto južno od Kabula so sicer že dostavili prvo humanitarno pomoč po ofenzivi.

Talibani so v minulih dneh in tednih izvedli še več večjih napadov na postojanke afganistanske vojske.

Poteza afganistanskega predsednika je naletela na pozitiven odziv v sosednjem Pakistanu. Pozdravil jo je tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. "Spodbujam talibane, naj svojo skrb za Afganistance izrazijo s sprejetjem premirja," je tvitnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med Afganistanci je predsednikova ponudba sprožila mešane odzive

"Talibanov ne bi smeli prosjačiti za mir," je zapisal eden od uporabnikov družbenega omrežja Facebook. Drugi, med njimi analitik Šafik Hamdam, upajo, da bo premirje prineslo konec spopadov. "Zdaj morajo talibani izkoristiti to najboljšo možnost za mir in varnost v Afganistanu," je na družbenem omrežju Twitter zapisal analitik.

Če bodo talibani vanj privolili, bo to drugo tovrstno premirje v Afganistanu. Prvo premirje po začetku ameriškega posredovanja v Afganistanu pred 17 leti so afganistasnke oblasti in talibani sklenili junija ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan, trajalo pa je tri dni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
19. 08. 2018 21.46
+14
s teroristi NI premirja in NI pogajanj.
trumpet2018
20. 08. 2018 08.00
+3
itak, to ve vsak ki ima 3 koleščke v glavi, razen naših levičarjev, ki jih vabijo
Dragonball
19. 08. 2018 21.42
+2
Hehe naši bratje muslimani imajo zgleda več soli v glavi kot mi. Oni bodo med sabo sodelovali, zgradili svojo državo, si ustvarili odlično prihodnost, mi se bomo pa še naprej kregali kdo je Kučanov in kdo je Janšev. Zato tudi pravim da je čas da pride malo njihovega duha dela in solidarnosti tudi k nam v Evropo da ne bomo iz dneva v dan samo propadali in se tolkli med sabo
Dragonball
19. 08. 2018 21.39
-13
Bravo, nobene vojne med muslimani več, muslimani morajo držat skupaj in se raje maščevat zahodnim križarjem ki so jim sesuli države