Tujina

Agentka Maria Butina se je vrnila v domovino: 'Rusi se ne predajo'

Moskva / Washington, 26. 10. 2019 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.V. / STA
Komentarji
27

Rusinja Marija Butina, ki je bila po priznanju v ZDA, da je tam delala kot ruska agentka, obsojena na 18 mesecev zaporne kazni, se je vrnila v Moskvo. Na letališču so jo pričakali številni novinarji in njen oče. S šopkom rož v rokah je na letališču dejala, da se "Rusi ne predajo". "Nisem obupala, saj sem vedela, da preprosto nimam te pravice. Rusi se ne predajo." 

"Srečna sem, da sem doma. Hvaležna sem vsem, ki so me podpirali, ruskim državljanom, ki so mi pomagali, mi pisali pisma," je dejala zbranim novinarjem po poročanju AFP. Zahvalila se je tudi ruskemu zunanjemu ministrstvu in diplomatom, ki so se "borili zanjo". 

V ZDA je bila obsojena zaradi delovanja kot tuja agentka brez ustrezne registracije.
V ZDA je bila obsojena zaradi delovanja kot tuja agentka brez ustrezne registracije. FOTO: AP

Rusija sicer obtožuje ZDA, da so iz Butinove izsilile priznanje, njena aretacija pa naj bi bila po njihovo politično motivirana. Zunanje ministrstvo pa je na družbenih omrežjih objavljalo njene slike z napisom "Svoboda Butini". V soboto pa so objavili fotografijo z napisom "Dobrodošla doma"

Ruska državna televizija je danes predvajala intervju z Butinovo, ki je bil posnet, preden se je vkrcala na letalo.

Vohunka ali agentka tuje države?

Ameriške oblasti so jo iz zapora v Tallahasseeju na Floridi izpustile v petek. Pred volitvami leta 2016 je skušala med republikanskimi politiki vzpostaviti mrežo za dostop do Bele hiše.

Najprej so sumili, da je vohunka, vendar ji tega ni bilo mogoče dokazati, zaradi česar so ji potem naprtili lažjo obtožnico nezakonitega delovanja kot agentke tuje države brez ustrezne registracije pri ameriških oblasteh. Nekdanja študentka ameriške univerze v Washingtonu je priznala, da je po naročilu nekdanjega namestnika guvernerja ruske centralne banke Aleksandra Toršina, povezanega s predsednikom Vladimirjem Putinom, skušala vzpostaviti neformalne stike znotraj republikanske stranke preko orožarskega lobija NRA. Pred priznanjem je bila večino časa zaprta v samici.

Na letališču jo je pričakal oče.
Na letališču jo je pričakal oče. FOTO: AP

S pomočjo republikanca, s katerim je imela tudi intimno razmerje, ji je uspelo priti tudi na neko prireditev v Beli hiši, ki jo je gostil predsednik ZDA Donald Trump.

Decembra je priznala krivdo, aprila so jo obsodili na 18 mesecev zapora. Devet mesecev, ki jih je preživela v zaporu pred izrekom kazni, se je štelo v zaporno kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njeni zagovorniki na čelu z ruskim vodstvom so vseskozi trdili, da so jo zaprli po krivici zaradi vsesplošne panike v povezavi z obtožbami o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Njen pregon je prevzelo zvezno tožilstvo prestolnice Washington in ni bil nikoli del preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zigasubic
30. 01. 2023 15.52
+1
Njen greh je torej bil, da je želela spoznati nekaj politikov in da je bila na zabavi v Beli hiši? Kaj bi šele bilo, če bi šla na razgovor za delo v kakšno podjetje orožarske industrije, dosmartna kazen ji ne bi ušla.
dannyer
26. 10. 2019 18.52
+5
Zavajajoč ne etični članek. ni agentka ruske vlade. prej bi se vprašal ali je ta medij kakšen agent tuje vlade da širi zavestno toliko fn tudi o trumpu.
Rothschild1
26. 10. 2019 18.28
-6
:) Saj ne morem verjeti, kaj pisejo nekateri Rusofili :) Rusija ima BDP polovice Francoskega. Torej, celotna Rusija naredi pol manj, kot Francija :) Da ne osramotim Rusofilov, je ne bom primerjal z Nemcijo. Rusi se niso naredili enega samega, samcatega zdravila. Da ne omenjam racunalnistva. A se v kaksnem vasem racunalniku slucajno skriva Ruski cip?? Ne. Se ne more. Rusi so znani po korupciji, kriminalu ter diktaturi. Tu so dobri :(
samuray1
26. 10. 2019 18.38
+10
nikhrast
26. 10. 2019 18.48
-6
Mislim da se Rusi bolj spoznajo na šlamparijo, korupcijo, podkupovanje... kot primitivizem. Ekonomsko pa še vedno capljajo za razvitimi državami, GDP še ne dosega nekaterih zveznih držav v Ameriki.
mario64
27. 10. 2019 09.03
nikita50
27. 10. 2019 18.36
+3
Zakaj pa potem Jenkiji vsepovsod vidijo Ruse in zarote proti njim pa še to Rusi so s pomočjo računalnikov pripomogli Trampu na oblast. Tramp in Putin imata skoraj absolutno oblast. Ja res je da so Amerikanci naredili kakšno novo zdravilo, vendar so ga zelo drago prodajali in s tem služili mastne denarje na račun bolnih ljudi. Korupcija kriminal pa sta prisotna vsepovsod kot tudi pri nas.
Ate_ist
27. 10. 2019 19.40
+5
Rothschild kaj hočeš povedat? BDP ima Rusija polovico francoskega, po drugem seznamu pa je pri BDP po kupni moči pred Francijo! Predvesem pa tale BDP, ki je merjen v dolarjih nič ne pove. To je tako kot bi mleko in jabolka meril v amperih. V Rusiji stojijo tovarne zdravil, prav tako proizvajajo svoje čipe (Elbrus), še več za razliko os Francozov, Američanov, Kanadčanov, Nemcev delajo jedrske elektrarne, ki jih na razvitem in naprednem zahodu kljub nekaj poskusom nikakor ne uspe. In če je zate razvitost to, da imaš pametni telefon, naj te razočaram, da jih nobena od naštetih držav ne izdeluje. Vse je izdelano na daljnem vzhodu. V čem je zahod tako napreden je v ropanju celega Sveta in delati denar iz denarja, se pravi iz zraka. Ne dolar in ne evro nimata nikakršnega zaledja materialne osnove, vse je v zraku in padec je neizbežen, pa če še si tako močno zatiskaš oči. Ne Amerika in tudi Evropa za svoj obstoj ne premoreta surovinske zadostnosti. Živita v kredit pred celim Svetom. In ko se preostanek Sveta odloči, da za svoje surovine želi pravično plačilo se bo stari Svet primoran resetirati. Takrat ze bo začela krvava državljanska vojna za oceanom, kjer bo nori Max zgledal kot pravlica za malčke. Tudi Evropi ne bo prizanešeno. Kot je Husein Obama povedal v Londonu 2012, bodo na območju Evrope nastale nove države, novi jeziki in nove kulture. Rusija pa bo mirno to opazovala, saj je za razliko že našla način živeti multikulturno. Za konec pa, korupcije je največ tam, kjer se tiska denar, le da tam temu rečejo lobiranje in imajo vojaški proračun kot vse oatale države skupaj. Bolj zverinska diktatura kot je demokracija pa obstajala le še pod fašizmom.
Mare Horvat
26. 10. 2019 16.58
+16
Neki je treba priznat Rusom. So izredno trpežen, prilagodljiv in inteligenten narod. Ne samo duhovno ampak tudi sicer. Ta narod je pretrpel res ogromno skozi zgodovino, plus to da se je adaptiral v zelo težkih geografskih pogojih. Poselili so Sibirijo, ki je res težka za živet in se prebijajo vsak dan skoz mrzle dneve pa še dnarja majo zlo malo. Vsekakor si ne predstavljam, da bi eni gujdeki ameriški lahko prežvel en teden v Rusiji. Vse jim je prinešeno na pladnju in imajo polne guze. Se prenažirajo in so debeli in šibki, telesno in duhovno. Glede na ruski budget in stoletje komunizma, ki jih je oviral pri razvoju tako podjetništva kot še kje drugje, neverjetno dobro parirajo tem amerškim klovnom. Imajo visoko tehnologijo, napredno orožje in vesoljski program. Dajte jim še 10 let pa se bo že vsa zadeva obrnila v prid Rusom. Njihov razvoj gre na potenco, ZDA bodo pa razpadle takoj ko pade dolar je z njimi fertik. To je pa samo vprašanje par let... 2020-21 .
felixkp
26. 10. 2019 18.14
-1
rusom priznam, da so sposobni sproducirat vodje, ki znajo zarezat v populacijo in jim dovolit, da to počnejo. Meni se to ne zdi neka pozitiva. Od visoke tehnologije imajo v glavnem orožje, ostalo je bolj tako...
db66
27. 10. 2019 07.59
+1
bohinj je zakon
26. 10. 2019 16.54
-8
Lov na čarovnice v USA nikoli ni nehal..........Rusi so še zmeraj komunisti, (čeprav niso), ki hočejo svet narediti komunističen............
za bojši jutri
26. 10. 2019 16.21
+16
Ta amerika je do kraja zmešana
proofreader
26. 10. 2019 15.23
+21
Ko pa kakšnega Američana zaprejo kje po svetu ko fotografira vojaške objekte pa cela drama.
felixkp
26. 10. 2019 16.30
-8
ARAMIS
26. 10. 2019 15.14
+28
Zadnja 4 leta potujem po Ruski federaciji povprecno 45 dni letno. Lahko povem da ima „bikoborec“ presneto prav! Zeli urejena drzsva. Od St. Peterburgs do Astrahano in Rostova na Donu se obiskal vecje in manjse kraje/mesta na Nevi, Mskvi,Volgi in Donu. Nas prekašajo v marsičem. Predvsem v kulturnem in sociološkem pogledu. In imajo RADI svojo domovino, ter to izkazujejo na vsakodnevno! Ne kot mi!
resslovenka
26. 10. 2019 15.27
+23
Slovanska duša je ponosna in duša. Se ne preda. Nikoli! Moj rod. 💗
nikhrast
26. 10. 2019 15.40
-7
Imamo kaj skupnega z Rusi, narodno nošo, hrano, muziko, religijo, ej, mi se spoznamo na lederhosen, wiener schnitzel, polke..., še verski koledar nimamo skupen.
Sebaibro
26. 10. 2019 17.03
-8
antilevi?ar
26. 10. 2019 17.33
+5
Se ti vidi. Bolje bi bilo, da bi tudi šolo obiskoval pa se pisat naučil.
tomi.passion@gmail.com
26. 10. 2019 15.09
+9
Za vsem skupaj pa stojijo demokrati, ki so del globalističnega levičarskega gibanja, katerega edini cilj je vzpostaviti novo svetovno ureditev, kjer se bosta združila kapital in levičarska ideologija. Seveda, se vse to dogaja ravno leto dni pred ameriškimi volitvami in s strani levičarjev bomo zopet priča zgodbicam o vmešavanju Rusije in ne vem koga še, v amriške volitve.
nikhrast
26. 10. 2019 15.50
-3
So tebe potegnili za nos, Američani levičarji, kje si jih pa našel? V Evropi bi morali potem biti vsi levičarji, saj skoraj vsi podpirajo univerzalni zdravstveni sistem.
ARAMIS
26. 10. 2019 14.52
+12
Kolikokrat si bil v Rusiji, da si tako preprican?
Krainerland
26. 10. 2019 14.42
-32
Rusi nimajo za burek, napadajo ZDA, ki ima vse.
bikoborec69
26. 10. 2019 15.05
+26
krainerland bi prej rekel nasprotno. Zato se jaz ne bi smešil. Rusi postajajo edin normalen narod v svetu. Če je to kar imamo mi tu demokracija, potem hvala lepa.
gappy666
26. 10. 2019 15.11
+5
resslovenka
26. 10. 2019 15.30
+10
Lej, ne govori. Ne bom pisala primerjave , ker bi me izbrisali. 😎