Tujina

Ahmadinedžad vztraja

Teheran, 01. 09. 2006 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ahmadinedžad je po izteku roka za zaustavitev bogatenja urana vztrajal, da bo Iran nadaljeval s svojim programom.

Mahmud Ahmadinedžad vztraja pri svojem
Mahmud Ahmadinedžad vztraja pri svojem FOTO: Reuters

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je po četrtkovem izteku roka Varnostnega sveta ZN Teheranu za zaustavitev bogatenja urana danes vztrajal, da bo Iran nadaljeval s spornim jedrskim programom. "Izrabljanje jedrske energije v miroljubne namene je naša očitna pravica. Nikoli se ne bomo odpovedali naši zakoniti pravice," je dejal Ahmadinedžad.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hamid Reza Asefi pa je dejal, da je četrtkovo poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) še ena potrditev zavezanosti Irana vsem mednarodnim jedrskim pravilom.

Po njegovih besedah, ki jih povzema iranska tiskovna agencija Fars, poročilo kaže, da je Iran popolnoma zavezan Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja (NPT). "Iran je pripravljen na razpravo o preostalih nekaj zadevah z IAEA - iranski jedrski programi pa so odprti, transparentni in daleč od kakršnih koli nejasnosti," je še povedal Asefi.

Potem ko se je v četrtek iztekel rok, ki ga je v resoluciji 1696 Iranu za ustavitev spornih jedrskih dejavnosti postavil VS ZN, je IAEA v zaupnem poročilu VS ZN sporočila, da Iran zahteve tega najpomembnejšega svetovnega organa ni upošteval in je nadaljeval z bogatenjem urana. Neimenovani visoki predstavnik blizu IAEA je sicer povedal, da inšpektorji IAEA niso našli nobenih "konkretnih dokazov", da je iranski jedrski program vojaške narave.

Rusija obžaluje zavrnitev zahtev

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov FOTO: Dare Čekeliš

Rusija obžaluje, da je Iran zavrnil mednarodne zahteve po zaustavitvi spornih jedrskih dejavnosti do konca avgusta. Rusija deli stališče Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in "izraža obžalovanje, da Iran ni izpolnil zahtev resolucije 1696 do določenega datuma ter ni prenehal z bogatenjem urana," je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Mihail Kaminin.

Po navedbah Kaminina naj bi Rusija v prihodnjih dneh izvedla intenzivna posvetovanja s preostalimi štirimi stalnimi članicami VS ZN in Nemčijo.

Ameriški veleposlanik John Bolton pa je po tem, ko je IAEA v četrtek sporočila, da Iran ni zaustavil bogatenja urana in tako torej ni izpolnil zahtev Varnostnega sveta ZN, dejal, da bo VS ZN z razpravo o možnih sankcijah proti islamski republiki počakal do srečanja med visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano in iranskim glavnim jedrskim pogajalcem Alijem Laridžanijem, predvidenim za prihodnjo sredo v Berlinu.

O predvidenih sankcijah za Iran pa se je že izrekla Rusija. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov meni, da bi sankcije peljale 'v slepo ulico'. "Obstajajo države s politiko, s katerimi se vsi ne strinjamo. Vsi živimo na tem svetu, zato jih moramo vključiti v dialog, ne pa jih sankcionirati ali izolirati," je dejal.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.