Tujina

Ahmadinedžad zavrnil zahtevo ZN

Teheran, 29. 08. 2006 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ahmadinedžad je zavrnil zahtevo Varnostnega sveta ZN, naj Iran do 31. avgusta zaustavi bogatenje urana.

Mahmud Ahmadinedžad pravi, da se Iran ne bo podredil grožnjam
Mahmud Ahmadinedžad pravi, da se Iran ne bo podredil grožnjam FOTO: Reuters

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na novinarski konferenci v Teheranu zavrnil zahtevo Varnostnega sveta ZN, naj Iran do 31. avgusta zaustavi bogatenje urana, ali pa se bo moral soočiti s možnimi sankcijami. "Ne bomo se podredili grožnjam in ultimatom. VS ZN ne bo instrument v rokah Zahoda," je dejal Ahmadinedžad.

Ahmadinedžad še meni, da "je malo verjetno", da bi VS ZN deloval proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa. "Vse smo povedali v našem odzivu (na ponudbo stalnih članic VS ZN in Nemčije). Menim, da je čas za uporabo instrumenta VS ZN potekel. Uporaba jedrske energije je pravica Irana in želimo jo uporabljati v skladu z mednarodnim pravom," je dejal.

VS ZN je 31. julija v resoluciji 1696 od Irana zahteval, naj do 31. avgusta preneha s spornimi jedrskimi dejavnostmi
VS ZN je 31. julija v resoluciji 1696 od Irana zahteval, naj do 31. avgusta preneha s spornimi jedrskimi dejavnostmi FOTO: Reuters

"Menim, da je priložnost, ki jo je Iran ponudil Evropejcem, izjemno sprejemljiva za pravično rešitev zadeve. Seveda, če imajo interes za pravičnost in upam, da imajo," je še povedal predsednik, ki je bil tudi zelo kritičen do pravice veta v VS ZN.

"Pravica veta je vir težav na svetu. Je žalitev dostojanstva, neodvisnosti, svobode in suverenosti narodov," je dejal Ahmadinedžad, ki je pred tem napovedoval, da bo danes podal dokončen odgovor Irana glede zahtev po zaustavitvi bogatenja urana.

"ZDA in Velika Britanija so vir mnogih napetosti. V VS ZN, kjer morajo ščititi varnost, uživajo pravico veta. Če jim kdorkoli nasprotuje, se ne more nikamor pritožiti. ZDA in Velika Britanija naredijo vse, kar je v njihovem interesu, vendar se upirajo interesom drugih narodov,"
je dejal Ahmadinedžad.

Ahmadinedžad je tudi dejal, da je ustanovitev Izraela "pravljica", judovsko državo pa označil za grožnjo miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu. "Sionistični režim je prikrajšal palestinski narod in druge narode v regiji za en sam dan miru. V zadnjih 60 letih je vsilil več deset vojn Palestincem in drugim," je povedal.

Iranski predsednik je še predlagal televizijsko razpravo o svetovnih zadevah, v kateri bi poleg njega sodeloval še ameriški predsednik George Bush.

VS ZN je 31. julija v resoluciji 1696 od Irana zahteval, naj do 31. avgusta preneha s spornimi jedrskimi dejavnostmi, sicer mu grozijo sankcije. Gre za sankcije po 41. členu 7. poglavja Ustanovne listine ZN, medtem ko se o vojaških sankcijah zaenkrat ne govori. Proti sankcijam sta Kitajska in Rusija, medtem ko jih ZDA zelo podpirajo.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
29. 08. 2006 22.36
Bush bi lahko govoril , če bi znal štet do tri, idiot.
d*vil
29. 08. 2006 19.38
Pravilna poteza Mahmuda. Pa kaj, če se pos.... na neko resolucijo, ki jo itak narekujejo zahodni budžovani žejni nafte in moči. Itak pa je v planu , da bo v Iranu enkrat v kratkem počilo bogsigavedi koliko ameriških raket in to seveda v imenu svetovnega miru in podobnih "buč"! Ampak tale Mahmud ...zgleda, da ne bo kar tako. Bomo vidl kaj bojo skuhal pri bušiju.
tomazbodner
29. 08. 2006 17.44
Bolj neumnega sogovornika si bi tezko nasel... Dvomim, da bo Bush pristal na debato... morda bi pa Rupel?