Tujina

AI: Kdaj pregon vojnih zločinov?

London/New York, 12. 07. 2007 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob obletnici ofenzive na Libanon je organizacija Amnesty International pozvala k pregonu zločinov.

Organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International (AI) je danes ob obletnici izraelske ofenzive proti gibanju Hezbolah v Libanonu v Londonu obsodila "popolno odsotnost vsakršnih ukrepov" v Izraelu in Libanonu ali na mednarodnem prizorišču za pregon odgovornih za vojne zločine in druge grobe kršitve.

Doslej so bile tako libanonske kot izraelske preiskave neuspešne, zato mora poseči mednarodna skupnost, poudarja HRW
Doslej so bile tako libanonske kot izraelske preiskave neuspešne, zato mora poseči mednarodna skupnost, poudarja HRW FOTO: Reuters

Podobno izjavo je v New Yorku podala tudi ameriška organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW).

AI je medtem pozval k polni in neodvisni preiskavi pod vodstvom Združenih narodov, ki bi vključevala ukrepe za odškodnine žrtvam. Če se to ne bo zgodilo, obstaja "realna nevarnost, da se zgodovina ponovi". "Popolno pomanjkanje politične volje, da bi odgovorne za pobijanje civilistov poklicali na odgovornost, je tako očitna izdaja žrtev kot sredstvo za morebitno prihodnje prelivanje krvi civilistov brez kaznovanja," je v Londonu izjavil direktor AI za Bližnji vzhod in Severno Afriko Malcolm Smart.

Doslej so bile tako libanonske kot izraelske preiskave neuspešne, zato mora poseči mednarodna skupnost," je navedel HRW. Tako izraelska kot libanonska vlada nista preiskali "resnih kršitev zakonov z obeh strani v konfliktu", niti nista za to nikogar poklicali na odgovornost.

Kot je še navedel, je Hezbolah na mesta in vasi na severu Izraela odvrgel najmanj 4000 raket, pri čemer je umrlo več deset Izraelcev, več sto jih je bilo ranjenih. "Tisti, ki so zavestno odobrili takšne napade bi lahko tudi zagrešili vojne zločine, zato bi morali biti predmet preiskave," je še poudaril HRW.

Mehanizem za ugotavljanje resnice

Ob tem je AI ponovil poziv Izraelu, naj preda zemljevide, na katerih so zarisana območja, kjer so posejali kasetne bombe. "Ti so življenjskega pomena za pomoč pri čiščenju in izogibanje prihodnjim žrtvam," je dejal Smart.

"Strankarska politika in selektivnost" v telesih, kot je Varnostni svet ZN, sta Libanonce, Izraelce in druge žrtve dejansko pustile brez možnosti, da pridejo do pravice, je navedel AI. Izpostavil je, da je odločitev VS ZN za vzpostavitev sodišča, na katerem bi sodili odgovornim za umor nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja in druge politične umore, pokazala, da obstaja mehanizem za "ugotavljanje resnice", dokler je za to politična volja.

Glede na preiskave AI je bilo zaradi kasetnih bomb, ki so jih izraelske sile večinoma v zadnjih 72 urah, ko so se že dogovorili za premirje, a to še ni stopilo v veljavo, odvrgle na jug Libanona, ubitih ali ranjenih več deset ljudi.

Akcijski koordinacijski center za mine pri ZN (UN-MACC) je odkril 922 krajev, kjer so prisotni neeksplodirani, a še vedno smrtonosni ostanki kasetnih bomb in drugih izstrelkov. Po podatkih UN-MACC je zaradi neeksplodiranih kasetnih bomb na jugu Libanona od začetka premirja do 20. junija letos umrlo 32 ljudi, 24 civilistov in osem strokovnjakov za čiščenje minskih polj, 210 ljudi pa je bilo ranjenih.

Ob tem je Olmert poudaril, da je bila odločitev za obsežno ofenzivo na upravičena.
Ob tem je Olmert poudaril, da je bila odločitev za obsežno ofenzivo na upravičena. FOTO: Reuters

Olmert obiskal severno mejo

Izraelski premier Ehud Olmert je danes ob prvi obletnici izraelske ofenzive proti gibanju Hezbolah v Libanonu obiskal severno mejo judovske države. Na vojaški postojanki je ocenil spremembe v varnostnem sistemu države leto dni potem, ko je Hezbolah v čezmejnem vdoru zajel dva izraelska vojaka. Olmert je ob tem izrazil zadovoljstvo nad mirom, ki vlada na severu Izraela.

"Na severu Izraela ni bilo v zadnjih 40 letih nikoli tako mirno," je dejal Olmert. Ob tem je znova poudaril, da je bila odločitev za obsežno ofenzivo na Libanon, s katero je Izrael odgovoril na zajetje dveh vojakov s strani Hezbolaha, upravičena. Ocenil je, da "ni bilo druge možnosti".

V izraelskih ofenzivi proti Hezbolahu je lani umrlo več kot 1200 Libanoncev, večinoma civilistov, in okoli 160 Izraelcev, od tega 44 civilistov. Izraelska vlada se je zaradi konflikta, v katerem je bila po mnenju številnih Izraelcev poražena, znašla pod plazom kritik, saj ji ni uspelo uničiti Hezbolaha niti rešiti dveh ugrabljenih vojakov, katerih usoda je še vedno neznana.

Napake so odnesle načelnika generalštaba izraelske vojske Dana Haluca in obrambnega ministra Amirja Pereca, s pozivi k odstopu pa se je soočal tudi Olmert. Aprila objavljeno poročilo o napakah izraelske vojske v ofenzivi proti Hezbolahu, ki ga je objavila posebna preiskovalna komisija pod vodstvom upokojenega sodnika Eliahuja Vinograda je Olmerta obtožilo "hudih neuspehov". Celotno poročilo bo komisija objavila avgusta, takrat pa bi se lahko Olmert soočil z novimi pozivi k odstopu.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
13. 07. 2007 15.00
Izraelci pobijejo v dveh tednih preko 500.000 Libanoncev.---------------------------------------... drzavljanski vojni v BIH je umrlo 80.000 srbskih muslimanov, 50.000 pravoslavnih Srbov, 6000 Hrvatov v 5 letih. Slovani nismo za vojno.
hot-shot69
13. 07. 2007 13.36
To je pa res treba obsodit. Zaradi par budal so šli bombndirat Libanon in med drugim uničili večino infrastrukture, ki s hezbolahom nima nobene veze in zaradi katerih niso čutili nobenih posledic. Resnica je taka, da židje že skoz celo zgodovino delajo zdrahe in niti 2 sv. vojna jih ni spametovala...
ThorSteinar
13. 07. 2007 12.51
Kako tipično hinavsko se spet obnaša politika. Hezbolah je s primitivnimi raketami zadel tarče, ki so bile v 75 sovražni vojaki, Izraelska vojska pa je z najmodernejšimi (in nekaterimi prepovedanimi) orožji podrla več ali manj civilne objekte in pobila dobrih 1000 civilistov. In po teh dejstvih si upa neka HRW izpostaviti posameznike pri Hezbolahu kot možne storilce vojnih zločinov. Sigurno je HRW polna kakih kvazi levičarskih in liberalnih Judov, ki to prenehajo biti, ko je v igri Izrael. Naj le malo pazijo na svoja dejanja, ker se res utegne ponoviti zgodovina...