Tujina

Odprli letališče v Stanstedu

London, 08. 12. 2008 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./Reuters
Komentarji
5

Britanska policija je aretirala 57 ljudi, ker so zablokirali letališče Stansted. Protestirali so proti povečanju izpustov toplogrednih plinov.

Protestniki naj bi se priklenili na varnostne ograje na letališču Stansted.
Protestniki naj bi se priklenili na varnostne ograje na letališču Stansted. FOTO:

Britanska policija je potrdila, da so aretirali vseh 57 protestnikov, ki so danes zasedli letališč Stansted. Predstavnik policije v Stanstedu Ian Gruneberg je izrazil zaskrbljenost, ker je protestnikom uspelo preplezati varnostno ograjo, ki obdaja letališče.

Predstavnik skupine protestnikov (ime skupine je The Plane Stupid action group) je potrdil, da se je blizu vzletne steze na varnostno ograjo priklenilo več kot 51 oseb. Okoljevarstveniki so se v bližini vzletne steze tudi utaborili in mirno protestirali.


Rynair odpovedal lete

Letalska družba Rynair je danes sporočila, da so morali zaradi protestnikov odpovedati 52 letov. Iz družbe so tudi sporočili, da bodo zahtevali preiskavo, zakaj varnostniki še enkrat niso uspeli ustrezno zavarovatil letališča za potnike. Množica potnikov je že zapustila letališče Stansted. Nekateri so se že vrnili domov, drugi pa skušajo najti nove letalske povezave. 

Letalo Ryanair
Letalo Ryanair FOTO: Reuters

Po poročanju novinarja Sky newsa so se protestniki priklenili na varnostno ograjo. Ne gre za velik protest, toda po mnenju novinarja jim je že uspelo, da eno letalo ni pristalo na tem letališču. Londonska policija je še sporočila, da so aretirali štiri osebe. "Tukaj smo, ker generaciji naših staršev ni uspelo, sedaj pa je na ramenih mlade generacije, da zaustavi klimatske spremembe s pomočjo mirovnih potez, ki so nam še preostale,“ je dejala predstavnica skupine Plane Stupid.

"Naša skupina ima namen blokirati letališče tako dolgo, dokler ne bomo uspeli preprečiti izpuste tisočih ton emisij toplogrednih plinov v ozračje. Skupina se je odločila za blokado Stansteda, potem ko je vlada sprejela povečanje števila potnikov na letališču za deset milijonov potnikov letno,“ so zapisali v sporočilu za javnost

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metka**
10. 12. 2008 19.35
uuu klele sm bla pa zdnč jest:D Pa še ta avijon smo mel RYANAIR
www.NaVrsti.si
08. 12. 2008 21.25
tomazbodner
08. 12. 2008 11.27
hitro se od tajcev ucijo...
spomladi@email.si
08. 12. 2008 09.36
Simbolična slika....uffff no comment
Golcar
08. 12. 2008 09.16
\"Naša skupina ima namen blokirati letališče tako dolgo, dokler ne bomo uspeli preprečiti izpuste tisočih ton emisij toplogrednih plinov v ozračje.\" velik sreče oz. velik živeža ker se to še ne bo kmal nardil... žal...