Tujina

Al Kaida se ponovno organizira

New York/Teheran, 18. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teroristična mreža Al Kaida Osame bin Ladna naj bi po poročilu posebne skupine strokovnjakov Združenih narodov za boj proti terorizmu v vzhodnem Afganistanu v bližini meje s Pakistanom vzpostavljala nova vadbišča.

Po poročilu vodje skupine ZN Michaela Chandlerja naj bi najnovejši tajni izsledki tudi kazali, da se Al Kaida na novo organizira. O obstoju tovrstnih vadbišč je skupina že obvestila ZDA, je dejal Chandler.

Skupina strokovnjakov ZN je bila ustanovljena prav za boj proti Osami bin Ladnu, Al Kaidi, talibanom in njihovim zaveznikom. Kot je povedal Chandler, je še posebej zaskrbljujoča možnost, da Al Kaida lahko sestavi t.i. radiološko "umazano" bombo. Po Chandlerjevih besedah povezave med Irakom in Al Kaido sicer ni.

Kljub vsem mednarodnim prizadevanjem ima Al Kaida še vedno denar in je sposobna financirati teroristične dejavnosti, njeni člani pa se lahko v glavnem tudi prosto gibajo, ugotavlja poročilo skupine ZN in dodaja, da bi bilo potrebno globalni boj proti terorizmu predvsem bolje uskladiti. Chandler je še poudaril, da brez široke izmenjave informacij, policijskega sodelovanja in učinkovitega nadzora financiranja Al Kaide ne bo mogoče uničiti. Zahteval je tudi izdelavo osveženega seznama domnevnih teroristov in terorističnih skupin. Al Kaida je "zahrbtno gibanje" in nobena posamezna država ali skupina držav je ne more premagati, je še dejal.

Medtem pa naj bi bil v severnem Iraku pred nekaj dnevi ubit eden od vodilnih članov skrajne islamske organizacije Ansar Al Islam, ki naj bi sodelovala tudi z Al Kaido. Po navedbah iranskih virov naj bi šlo za Abuja Abdulaha Al Šafeja, ki se je pri Al Kaidi uril v Afganistanu in je po padcu talibanskega režima našel zatočišče v severnem Iraku. Ubit naj bi bil v spopadih s pripadniki Domoljubne unije Kurdistana. Skrajna organizacija Ansar Al Islam, znana po ostrih protiameriških stališčih, naj bi bila povezana z Al Kaido, njen vodja Mula Krekar, po rodu iraški Kurd, pa je bil septembra letos aretiran na letališču v Amsterdamu, ko je skušal po izgonu iz Irana priti na Norveško.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA