Tujina

Al Sisiju nov mandat na čelu Egipta ne more uiti

Kairo, 26. 03. 2018 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Egipčani volijo novega predsednika. Skoraj zagotovo bo nov mandat dobil predsednik Abdel Fatah al Sisi, njegov edini tekmec je malo znani politik Musa Mostafa, ki pa je feldmaršalu že izrazil podporo za drugi mandat. Rezultati volitev, ki potekajo ob strogih varnostnih ukrepih, bodo znani 2. aprila.

V Egiptu so se začele predsedniške volitve, na katerih bo predsednik Abdel Fatah al Sisi skoraj zagotovo dobil nov mandat. Edini Sisijev tekmec na volitvah, ki bodo trajale do srede, je malo znani politik Musa Mostafa, ki je že izrazil podporo feldmaršalu za njegov drugi mandat na čelu 96-milijonske arabske države.

Med prvimi, ki so oddali glas, je bil predsednik Sisi. Ob strogih varnostnih ukrepih je glasoval v šoli v kairski četrti Heliopolis.

Ker ima Sisi skoraj zagotovljeno zmago, bi lahko nizka udeležba porajala dvome v kredibilnost volitev. Možni resni tekmeci Sisija so odstopili od predsedniške tekme ali pa jim niso dovolili kandidirati.

Al Sisi ima zagotovljen nov mandat na vrhu Egipta.
Al Sisi ima zagotovljen nov mandat na vrhu Egipta. FOTO: AP

Mostafa, vodja majhne stranke Al Gad, je svojo kandidaturo vložil na zadnji dan za vložitev kandidatur. Kritiki pravijo, da mu je vlada ukazala, naj kandidira, da ne bi volitve postale referendum o enem kandidatu, vendar Mostafa to zanika.

Opozicija je pozvala k bojkotu volitev, ki jih je označila za farso.

To so tretje predsedniške volitve v Egiptu po vstaji leta 2011, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega avtokratskega voditelja Hosnija Mubaraka. Na prvih volitvah po Mubarakovem padcu leta 2012 se je pomerilo 13 kandidatov. Zmagal je islamist Mohamed Mursi, ki ga je Sisi po dobrem letu odstavil z državnim udarom. Na predsedniških volitvah leta 2014 je bil Sisi, ki je imel enega samega tekmeca, izvoljen s 97 odstotki podpore.

Opozicija je pozvala k bojkotu volitev, ki jih je označila za farso.
Opozicija je pozvala k bojkotu volitev, ki jih je označila za farso. FOTO: AP

Rezultati volitev bodo znani 2. aprila

Egipčani bodo lahko svoj glas oddali danes, v torek in sredo med 9. in 21. uro (med 8. in 20. uro po srednjeevropskem času) na približno 14.000 voliščih po državi. Končni izidi bodo znani 2. aprila.

Volitve potekajo ob strogih varnostnih ukrepih. Varnostne sile varujejo volišča po vsej državi, na več mestih v Kairu so nameščena oklepna vozila.

Egiptovska veja skrajne skupine Islamska država, ki je v Egiptu pobila na stotine pripadnikov varnostnih sil in civilistov, je zagrozila z napadi na volilno infrastrukturo.

V soboto sta bila v napadu na konvoj vozil z vodjo varnosti v Aleksandriji generalom Mustafo al Nemra ubita dva policista. General je odnesel celo kožo. Policija je nato v nedeljo ubila šest domnevnih islamskih skrajnežev, ki naj bi bili vpleteni v poskus atentata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkug5g
27. 03. 2018 20.47
+1
al sisiju v egiptu, asad vsiriji, kim v s koreji in putin v rusiji ..sami demokrati izvoljeni s strani ljudstva
appollyon
28. 03. 2018 08.16
se kitajskega demokratično izvoljenega si pozabil
appollyon
26. 03. 2018 11.25
+6
Kvazi novinrstvo. Od kdaj je Egipt Arabska država, Aranbski polotok ima točno 7 držav. Če bi bili ti kvazi novinarji ki so predvsem podporniki islamistov v evropi nebi pisali teh laži. Kaj Ali je bosna ki je tudi muslimanska, je tudi arabska država?!? Turčija je tudi arabska država?!? Kaj pa afganistan in podobne države! Butlji neizobraženi!