Tujina

Fotografije in posnetki razkrivajo razsežnosti opustošenja

Montgomery, 06. 03. 2019 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Alabame prihajajo pretresljive zgodbe tistih, ki so preživeli tornado. Zatekli so se v kleti, kopalnice in kadi, se pokrili z vzmetnicami, glave pa so si zaščitili s kuhinjskimi lonci. Tragična je zgodba družine, ki je izgubila kar sedem članov. Posnetki in fotografije iz zraka pa razkrivajo, kakšno stanje je bilo prej in kakšno je zdaj.

Med 23 žrtvami tornada v zvezni državi Alabama je sedem članov iste družine, so po opravljeni identifikaciji sporočile oblasti. Stari so od šest do 89 let, je na tiskovni konferenci povedal mrliški oglednik v okrožju Lee Bill Harris.

"Verjamemo, da so bili vsi v hiši, ko je udaril tornado. Vsi razen dveh so končali zunaj doma, ki ga ni več," je dejal. Po njegovih informacijah je tornado preživela le ena oseba v tej družini, ki bo zdaj poleg travme, ki jo je doživela, še v hudih finančnih težavah zaradi organizacije vseh pogrebov. "Več pogrebov bo, in to bo morala plačati," je dejal in povedal, da se že javljajo ljudje, ki bodo pomagali.

Fotografije in posnetki opustošenja

V uničujočem tornadu, ki je številne domove zravnal z zemljo, je bilo ranjenih skoraj 50 ljudi. Osem ljudi še vedno pogrešajo, zato se oblasti bojijo, da bo število mrtvih še naraslo, poroča CNN. "Upamo, da se bo število pogrešanih zmanjšalo," je dejal šerif okrožja Jay Jones.

Posnetki iz zraka in fotografije Google Earth, s katerih je razvidno stanje prej in potem, razkrivajo razsežnosti škode. Pristojni zdaj s težko mehanizacijo odstranjujejo ruševine, reševalna akcija pa se bo kmalu spremenila v renovacijska dela.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgodbe preživelih: zatekli so se v kopalnice, kadi in kleti

44-letna Lashawn Wilson je za CNN opisala, kako je preživela. Na telefon je prejela svarilo pred tornadom, zato se je z možem in sinom hitro zatekla v opečnato hišo svoje 72-letne matere. "Stekli smo v kopalnico in rekla sem si: zmogli bomo to, preživeli smo že orkane in močne vetrove." Takrat je zmanjkalo elektrike, vse se je začelo tresti, veter je bil zelo močan. "Slišala sem rjovenje, ki je bilo vse bližje. Veter je začel trgati hišo. Ulegli smo se na tla, kot domine, in drug drugega tiščali k tlom. Držala sem sina za roko, on pa je vpil, da noče umreti. Mama nas je opominjala, naj molimo," je opisala trenutke groze.

Ko se je veter dvignil, so povsod ležale razbitine, njihov dom je bil neprepoznaven. Wilsonova si je zlomila gleženj, njena mama pa kolk, a veseli so, da so živi. "Bilo je tako neresnično, nikoli si nisem mislila, da se nam bo zgodilo kaj takega!"

Tudi številni drugi prebivalci so se pred tornadom zatekli v kadi ali kleti in se skrili pod vzmetnice. "Hišo je dvignilo in leteli smo," je za Associated Press povedala Julie Morrison.

Greg Molinari pa je za AL.com povedal, da bi z ženo zagotovo umrla, če ju ne bi s telefonskim sporočilom posvarila snaha in jima svetovala, naj gresta v kopalnico in si na glavo povezneta lonce. "Šla sva v kopalnico in si glavi zaščitila s kuhinjskimi lonci. To nama je rešilo življenje, saj se je nad nama vdrl strop."

Kot je znano, je tornado, ki je opustošil mesto Beauregard okrog 100 kilometrov vzhodno od prestolnice Alabame Montgomery, na svoji poti povzročil popolno opustošenje, mobilni domovi so leteli na vse strani, poškodovane so tudi malce bolje grajene hiše, veter je zmlel drevesa in električno napeljavo, metal v zrak avtomobile in vse, kar mu je prišlo na pot. Sprožil je še več manjših tornadov, ki so divjali po jugu Georgie, severu Floride in Južni Karolini ter drugod po Alabami.

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo v petek obiskal Alabamo. "Razmere so tragične, ukvarjamo se z njimi," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zinaaziza
06. 03. 2019 19.46
+3
važn, da je bazen sezidan, bajta pa iz lepenke, je kej čudnega?
nikhrast
06. 03. 2019 16.50
-5
Pa kako boš v zidani bajti položil centralno klimo in ogrevanje, pa centralni vakumski sistem..., veš koliko cevi, kablov, žic... gre po bajti, boš štemal te velike cevi po bajti??? Nobeden ne štema, pa radiatorjev tudi nimamo, vse ogrevanje in hlajenje gre na "forced air", zrak cirkulira po bajti ves dan, sveži zrak notri, pa skozi "furnace" in filtre, potem pa ven. Oknov sploh ne odpiramo, temperatura pa stalna.
asdfghjklč
06. 03. 2019 11.19
+11
Problem, zakaj imajo v ZDA tako radi lesene hiše, je predvsem v revščini, saj gradnja lesene hiše stane enkrat manj od zidane. Tudi pri nas bi si lahko to gradili, vendar v Sloveniji ni moderno imeti leseno hišo, ker smo od nekdaj slovenci živeli v zidanih hišah. Zato pa je danes ogromno starih hiš, novih pa nič, ker si jih ljudje ne morejo privoščiti, zato pa mlade družine živijo ali pri enih od njunih staršev, ali pa v najemu, ki je v lasti bogatega lastnika ali pa živijo v najemu v eni prenovljeni stari hiši, ki so jo še zgradili lastnikovi starši ali pa dedki in babice.
Hmeljko
06. 03. 2019 11.51
+11
Res je kar praviš; sem imel lani doma ene goste iz Amerike in sem jih prav to vprašal. Zakaj imajo vsi lesene hiše tam ko j območje tornadov in odgovor je bil da lesena hiša stane od 250.000 - 400.000 dolarjev, zidana pa vsaj 600.000. Kar pomeni tudi, da je že lesena draga, kaj šele zidana.
Fredi34
06. 03. 2019 12.25
+10
Seveda, ker je treba imet 5 spalnic in 5 kopalnice, soba za goste, prostora pa za eno nogometno igrišče. Ko bodo pogruntali da ima ena družina 100m2 več kot dovolj, bo tudi gradnja padla iz 600 na 200.
AkenBosch
06. 03. 2019 10.51
+10
Na slikah pa same lesene hiše, sodeč po ostankih. Nič čudnega, da jim vse podre...
Fredi34
06. 03. 2019 10.15
+12
V Dalmaciji gradijo kamnite hiše z betonskimi strehami in močnimi lesenimi polknami. Tako da zdržijo burje do 250km/h brez problema. Če bi jih gradili iz popndekla bi bila zgodba drugačna. Vem da je burja drugačna, ker po zraku ne nosi stvari s seboj, kot tornado. Če bi ameri spremenili miselnost in gradnje bi bilo drugače. Miselnost pa v tem, da se ni treba vsakih 5 let selit, ampak si nekje ustvarit dom in tam ostat.
mastablasta
06. 03. 2019 10.25
+6
poleg tega je problem tudi, ker je v resnici tam precej revnih in za te so pač te hiše iz iverk. na sliki zgoraj se vidi. stena je iz dveh 2 cm debelih iverk pa malo kartona morda še kakšna pena za izolacijo. pa vseeno so tam te lesene hiše lahko precej drage (za naš standard). seveda tornado in vetrovi to zlahka odnesejo ali uničijo.
KrofKrof
06. 03. 2019 10.39
+0
Poglej si razsežnosti neurja v Gozdu nad Kamnikom in v Mahničih. Sicer ni potrjeno, da je šlo za tornado, so pa bile hitrosti vetra podobne, če ne še celo nekoliko šibkejše, pa poglej, kakšno je bilo razdejanje pri pretežno zidanih hišah. Mahniči so pa sploh vasica na Krasu, kjer so navajeni močnega vetra (predvsem burje) in so zgradbe temu primerno grajene. Ampak kljub temu je neurje takrat kraško vasico popolnoma razdejalo.
Fredi34
06. 03. 2019 10.58
+6
exaglikojot
06. 03. 2019 11.23
+7
V obeh primerih so šle strehe, oziroma strešniki, bajte so pa ostale. V ZDA pa bajt več ni. Razlika v razdejanju v obeh navedenih primerih in v ZDA, je ogromna, se ti ne zdi?
Neprijatelj
06. 03. 2019 10.05
-4
Ste mimo, kaj vam je, da doniramo denar za pohlep?