Tujina

Albrightova v Siriji in Izraelu

Jeruzalem/Damask, 07. 12. 1999 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelski premier Ehud Barak je napovedal zamrznitev načrtov za izgradnjo 1800 stanovanjsih poslopij na zasedenem ozemlju, kar je tudi v skladu s tistim delom mirovne pogodbe, ki jo mora izpolniti Izrael. Barak je na tiskovni konferenci, ki se je je udeležil tudi poljski premier Jerzy Buzek, ki se mudi na obisku, povedal, da je vlada že odobrila izgradnjo stanovanj v bližini Jeruzalema, vendar je v času pogajanj s Palestinci bolje prekiniti projekte, ki ne bodo dokončani do konca pogajanj.

Izrael pa je danes obiskala tudi ameriška državna sekretarka Madeleine Albright, ki se mudi na štiridnevni turneji po bližnjevzhodnih državah. V Siriji se bo tako danes sestala s predsednikom Hafez al-Assadom. V Izraelu pa se bo ločeno sestala z Barakom in palestinkim predsednikom Jesserjem Arafatom.

Albrightova naj bi s sirskim voditeljem govorila predvsem o možnostih za oživitev sirsko-izraelskih mirovnih pogajanj, ki so bila prekinjena leta 1996. Pogovorov se udeležujejo tudi ameriški odposlanec za Bližnji vzhod Dennis Ross, ameriški veleposlanik v Siriji Ryan Crocker in sirski zunanji minister Faruk el-Šara. Neki visoki sirski predstavnik je tik pred prihodom ameriške gostje izrazil priravljenost Sirije, da obnovi pogajanja z Izraelom.