Tujina

Pretiravali pri grožnji?

New York, 05. 06. 2007 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki dvomijo v resnost grožnje napada na mednarodno letališče Johna F. Kennedyja v New Yorku.

Potem ko so ameriške zvezne oblasti v soboto sporočile, da so razbile teroristično celico, ki naj bi načrtovala obsežen napad na letališču Johna F. Kennedyjem v New Yorku, po katerem naj bi razstrelili glavne rezervoarje in cevovode za letalsko gorivo, se strokovnjaki sprašujejo, ali bi takšen načrt sploh predstavljal resnejšo grožnjo. Poleg tega je videti, da načrtovalci niso imeli ustrezne finančne podpore in razstreliva, da bi napad izvedli

Ameriške oblasti so prijele tri osumljence, ki naj bi načrtovali napad na letališče
Ameriške oblasti so prijele tri osumljence, ki naj bi načrtovali napad na letališče FOTO: Reuters

Povzročiti eksplozijo v rezervoarjih in cevovodih za gorivo bi bilo skoraj nemogoče, ugotavljajo strokovnjaki. Gorivo bi se sicer zagotovo vnelo, vendar bi prišlo le do požara, ne pa do eksplozije s hujšimi posledicami, saj v rezervoarjih in ceveh za to ni dovolj kisika. Tudi če bi rezervoarje razstrelili z raketo, bi bila eksplozija omejena na eksplozivno telo in je gorivo ne bi potenciralo, ugotavljajo. Posledice takšnega napada bi bile zato omejene, gotovo pa ne tolikšne, kot je ocenila ameriška državna tožilka Roslyn Mauskopf, ki je dejala, da bi napad, če bi ga izvedli, "vodil v nepredstavljivo škodo, smrti in uničenje".

Zaradi načrtovanja napada je bila vložena obtožnica proti štirim moškim, od tega so tri že aretirali, četrtega pa še iščejo. Gre za "eno najbolj srhljivih zarot, kar si jih lahko zamislite", je v soboto dejala Mauskopfova. Zarota je bila sicer po navedbah pravosodnega ministrstva in zveznega preiskovalnega urada FBI še v fazah načrtovanja in še ni predstavljala konkretne varnostne grožnje.

Cevovod, ki so ga obtoženi nameravali razstreliti, je dolg več kot 60 kilometrov in poteka od New Jerseyja preko newyorških četrti Staten Island, Brooklyn in Queens. Z letalskim gorivom poleg letališča John F. Kennedy oskrbuje še letališči La Guardia in Newark Liberty.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shemish
05. 06. 2007 17.49
Eh, problem je v tem, da če bi skrbeli za varnost do 911 nebi prišlo. A kaj hočemo, če pa so stvar zrežirali popolnoma sami. Vse varovalke in sisteme, ki so jih imeli pred 911 so delovali brezhibno do momenta, ko so različne državne službe dobivale povelja za zelo nespametne poteze katere še danes burijo duhove in vse zagovornike teorije zarote. Osebno mnenje: to so sami skuhali z zelo prefinjenim planom, ki je bil izdelan že leta 1968, vendar takrat nastrojen proti komunistični kubi.
jonson
05. 06. 2007 17.31
svar - saj ne gre za to, da bi bil Bush ponovno izvoljen, niti ne gre za Busha. Gre za politiko, ki se trenutno dogaja v ZDA. Eni hočejo umakniti vojake iz Iraka, drugi tam ostati. In če podpora tistim, ki želijo vojno pade, jo je treba dvigniti.
zahec
05. 06. 2007 17.22
Ja preprečl so napad, zdej se pa neki strokovnjaki sprašujejo da bi bile manjše posledice itd. Ja zakaj ji pa pol niso pustil da bi naredili ta napad. Sej je vsaj to dobr da ni bilo požara če že ne bi bilo eksplozije.
Jožajoža
05. 06. 2007 16.59
tudi janše ne brigajo več volilci in podpora javnosti.briga ga samo denar,bogatstvo in mlade punce,ki se plačujejo iz proračuna z denarjem vas BUTALCEV.
tomazbodner
05. 06. 2007 16.47
svar: najvecja groznja ZDA je prav Bush...
svar
05. 06. 2007 13.38
Joj, zakaj pa bi Busha brigala podpora javnosti? Sej ne mor biti več izvoljen. Kakšna je razlika zanj ali ga ljudje sovražijo ali ljubijo? Če bi že pred 11 Septembrom vsako grožnjo vzeli tako resno se le-ta ne bi zgodil.
ironmaiden@siol.net
05. 06. 2007 10.27
Seveda vejo, da napad nebi predstavljal neke velike grožnje, toda podpora predsedniku Bushu je zelo nizka in nekako jo morajo dvigniti. Tako so si zmislili da bi napad povzročil ogromno smrti in uničenja, samo zato da bi mali bushi izpadel junak, medtem ko v resnici bi bilo škode občutno manj.