Tujina

Ali se Srbija odmika od EU?

Bruselj, 31. 05. 2007 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nevladna Mednarodna krizna skupina poudarja, da EU ne bi smela nadaljevati pogajanj s Srbijo.

Evropska unija je izrabila že večino svojih vzvodov moči pri pogajanjih s Srbijo, zato bi se morala vzdržati skušnjavi in ne bi smela s obnoviti pogajanj o članstvu v EU, je danes opozorila (ICG), ki jo sestavljajo ugledni politični analitiki. Do opozorila skupine prihaja po sredinih napovedih evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, da bi se pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s Srbijo lahko obnovila "že zelo kmalu".

Bruselj pričakuje zavzetost za sodelovanje s haaškim sodiščem pri iskanju generala bosanskih Srbov Ratka Mladića
Bruselj pričakuje zavzetost za sodelovanje s haaškim sodiščem pri iskanju generala bosanskih Srbov Ratka Mladića FOTO: Reuters
V Bruslju pa za zdaj razmišljajo ravno v smeri, ki jo skupina ICG odsvetuje. Kot je v sredo v Bruslju napovedal Rehn, si Srbija lahko obeta skorajšnje nadaljevanje pogajanj o sklenitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki je pogoj za članstvo v uniji. Pogajanja so bila zamrznjena pred letom dni zaradi nepripravljenosti Beograda na sodelovanje s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

V skupini opozarjajo, da sta EU in ZDA z nenehnim popuščanjem Srbiji že "zapravili večino svojih vzvodov moči in imata zdaj na voljo še manj političnih orodij, s katerimi bi lahko vplivali na Beograd". "Bruselj in Washington bi se zato morala upreti skušnjavi, da bi še naprej popuščala Srbiji in s tem upala, da si bosta s tem kupila srbsko privolitev v neodvisnost Kosova," so zapisali v poročilu, ki nosi naslov "Nova vlada Srbije: Odmik od Evrope".

Srbija bo izbrala Kosovo in ne EU

"Nekateri v EU še vedno verjamejo, da lahko preko obnovitve pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu okrepijo proevropske sile v Srbiji in zmanjšajo njihovo bolečino ob formalni izgubi Kosova. Toda to je zgrešeno. Nova vlada bo izbrala Kosovo namesto Evrope in popuščanje bo prozahodne sile oslabilo, ne pa okrepilo. Kratkoročno to pomeni tudi, da varnostne strukture najverjetneje ne bodo prijele vojnih zločincev," še piše v poročilu ICG.

Konkreten korak, ki ga zdaj pričakuje Bruselj, je sicer učinkovito delovanje sveta za nacionalno varnost in "jasna zavzetost" za sodelovanje s haaškim sodiščem pri iskanju generala bosanskih Srbov Ratka Mladića, enega glavnih obtožencev za vojne zločine med vojno v BiH (1992-1995). O sodelovanju pri iskanju haaškega obtoženca Mladića naj bi se prihodnji teden v Beogradu s srbskimi voditelji pogovarjala tudi glavna haaška tožilka Carla Del Ponte. Bruselj o Srbiji redno razpravlja s Haagom, vendar bo odločitev o nadaljevanju pogajanj sprejela komisija, je v sredo podarila Rehnova tiskovna predstavnica.

Nadaljevanje pogajanj s Srbijo naj ne bi bilo nikakor povezano s pogajanji o statusu Kosova, je še dejala. To je "drugo vprašanje in drug proces", je poudarila. Srbija sicer ostro nasprotuje predlogu za nadzorovano neodvisnost Kosova, ki ga razen Rusije podpira večji del mednarodne skupnosti.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.