Tujina

Ali ZDA res potrebujejo zid na meji? Številke pravijo drugače

Washington, 16. 02. 2019 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški varnostni organi so ob zaprisegi Donalda Trumpa kot predsednika ZDA leta 2016 zabeležili rekordno majhno število nezakonitih priseljencev, ki jih je policija prijela na južni meji z Mehiko. A Trump, v želji po izpolnitvi predvolilne obljube, številke zanemarja in poudarja, da je zid nujno potreben. Po napovedi, da bo razglasil izredne razmere, med Američani vlada negotovost, zvezni državi Kalifornija in New York pa sta Trumpu že napovedali tožbe.

Okoli 3.000 kilometrov dolga meja med Združenimi državami Amerike in Mehiko, ki se razteza vse od Pacifika do obale Atlantskega oceana, je trenutno jabolko spora med ameriškim kongresom, kjer imajo večino demokrati, in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki s svojim sloganom "Dokončaj zid" še vedno vztraja pri gradnji "nujno" potrebnih varoval pred "invazijo" nezakonitih priseljencev. A poročilo obmejne policije kaže, da trend nelegalnih prestopov že dolgo strmo pada, leta 2017 so jih našteli skoraj za več kot polovico manj kot leta 1971. 

Okoli 3.000 kilometrov dolga meja med Združenimi državami Amerike in Mehiko, ki se razteza vse od Pacifika do obale Atlantskega oceana, v preteklosti pa je bila precej bolj oblegana, kot je danes.
Okoli 3.000 kilometrov dolga meja med Združenimi državami Amerike in Mehiko, ki se razteza vse od Pacifika do obale Atlantskega oceana, v preteklosti pa je bila precej bolj oblegana, kot je danes. FOTO: AP

Mejo, katere razdalja nekako sovpada z dolžino poti med Madridom in Bukarešto, se lahko prečka na 42 vstopnih točkah. Ocenjuje se, da jo vsakodnevno zakonito prestopi okoli milijon ljudi, in sicer zaradi službe, študija ali obiska sorodnikov ter prijateljev. Trump je v petek napovedal razglasitev izrednih razmer, ker mu demokrati niso odobrili denarja za gradnjo obljubljenega zidu. Za 45. ameriškega predsednika so namreč razmere na južni meji alarmantne. Trump nezakonite priseljence, ki jih je v preteklosti označil za posiljevalce in kriminalce, povezuje z nasilnimi kaznivimi dejanji v obmejnih mestih, kar pa lokalne oblasti zanikajo.

Za predsednika je meja problematična tudi zaradi tihotapljenja drog, natančneje heroina, ki ga povezuje z odvisnostjo od opioidov. Ti sicer niso prepovedane droge, temveč se izdajajo na zdravniški recept. Kriminal in zasvojenost bi se po mnenju Trumpa lahko zmanjšala, če bi zid migrante ločeval na poti do uresničitve ameriških sanj. 

Trumpu so ob obisku južne meje policisti pokazali količino zasežene droge.
Trumpu so ob obisku južne meje policisti pokazali količino zasežene droge. FOTO: AP

Največ nezakonitih priseljencev v devetdesetih letih 

Razmere na meji, o katerih govori Trump, pa niso odraz današnjega stanja, ampak preteklosti. V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je število nezakonitih vstopov v ZDA strmo naraščalo. Letno je policija na meji ujela več kot milijon ljudi. V zvezni državi Kalifornija so razmere pripeljali do antimigrantske politike, ki je javnosti predstavila nekatere od najstrožjih ukrepov za zajezitev priseljencev. Takrat je bila gradnja zidu edina možnost. Nezakoniti prehodi meje so dosegli vrhunec leta 2000, ko so registrirali 1,6 milijona nezakonitih priseljencev. Pričel se je projekt postavljanja okoli 1.100 kilometrov fizičnih preprek, in sicer v času predsedovanja Billa Clintona. Projekt sta nadaljevala tudi kasnejša ameriška predsednika George Bush in Barack Obama

V večjih mestih ob meji, kot so San Diego, Calexico, Nogales, El Paso, Laredo in drugi, zid tako že obstaja. Lahko bi rekli, da tudi dokaj dobro deluje. A te stene oziroma zidovi se nekje končajo, ponavadi sredi polja. To so območja, glede katerih se strokovnjaki za varnost strinjajo, da jih ni treba pokriti, vendar jih je treba razumeti. Stran od večjih mest je jugozahodna meja ZDA najbolj negostoljubna. Prečkanje Sonorske puščave vse do Arizone predstavlja 100 kilometrov hoje, kjer vladajo ekstremne razmere - visoke temperature in divje živali. Poleg tega skoraj polovico meje označuje Velika reka. Torej obstajajo tri možnosti za postavitev meje: na ameriški strani, na mehiški ali pa sredi reke, vsaj kar se tiče Teksasa.

Velika reka teče ob ameriško-mehiški meji.
Velika reka teče ob ameriško-mehiški meji. FOTO: AP

A medtem ko Trump vztraja pri zidu, mejna policija pri svojih zahtevah ostaja neuslišana. Pomanjkanje osebja, ustrezne tehnologije nadzora in navsezadnje pomanjkljivo sodelovanje z Mehičani, ki se zaradi besed Trumpa počutijo užaljeni. Zadnji podatki kažejo, da se varnost na meji izboljšuje. Od leta 2006 se je število aretacij na meji močno zmanjšalo, zdaj jih letno naštejejo med 300.000 in 400.000. Prvo leto Trumpovega predsedovanja je bilo celo rekordno - 303.916, kar je najmanjša številka od leta 1971.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Včasih samski moški, danes otroci in družine 

Medtem število policistov na meji strmo narašča. Leta 1992 jih je bilo tam 3555, leta 2000 8.580, lani pa 16.605. Trump si jih sicer želi še dodatnih 5.000, čemur nihče ne oporeka. Skupaj z upadom nezakonitega priseljevanja pa je vsaj že pet let na meji moč opaziti dramatične spremembe v profilu priseljencev. Leta 2014 je mejna policija ugotovila, da v ZDA prihaja največ otrok, ki se sami odpravijo na pot iz držav Srednje Amerike.

Lansko poletje jih je prišlo več kot 60.000 in nastala je kriza, ker oblasti na to niso bile pripravljene. Pričakovali so namreč samske moške iz Mehike, ki bi jih namestili v zaporih, nato pa deportirali. Minilo je nekaj let, da so vzpostavili sistem, ki bi sprejel tudi otroke. Pred časom so ameriški mediji poročali o tragični smrti sedemletnice iz Gvatemale, ki je zaradi zastoja srca umrla v pridržanju. Pojavili so se očitki, da so oblasti naredili premalo, da bi preprečile njeno smrt. V zadnjih dveh letih se opaža porast prihoda družin iz Srednje Amerike, na katere sistem prav tako ni dobro pripravljen. Ti iz izvorne države pogosto ubežijo zaradi revščine in nasilja, pred policijo pa se ne skrivajo, temveč se predajo in zaprosijo za azil. Ocenjuje se, da trenutno na meji na azil čaka okoli 7.000 ljudi.

Če so v preteklosti v ZDA prihajali samski moški, večinoma iz Mehike, danes prevladujejo družine.
Če so v preteklosti v ZDA prihajali samski moški, večinoma iz Mehike, danes prevladujejo družine. FOTO: AP

Čeprav Trump vztraja, da največji problem za ameriške varnostne organe na meji predstavljajo "ogromne" količine pretihotapljenega heroina, ga zasežejo še najmanj. Leta 2017 je obmejna policija zasegla 0,4 kubične tone heroina v primerjavi s 4,2 kubične tone kokaina in 390,6 kubične tone marihuane. Zaskrbljujoč pa je vse večji vnos metamfetamina. Če so leta 2016 zasegli 1,6 tone te snovi, ki med drugim povzroča halucinacije in paranojo, je policija leto kasneje našla že 4,7 tone prepovedane substance.

Se bodo izredne razmere Trumpu obrestovale?

Trenutno še ni povsem jasno, kaj natančno razglasitev izrednih razmer na meji z Mehiko pomeni, razen tega, da bo predsednik skušal zaobiti ustavni proces, po katerem o proračunski porabi odloča kongres, in najti denar za zid na meji iz neke druge proračunske porabe, ki je bila že potrjena. Najverjetneje namerava denar vzeti vojski, saj se je pohvalil, da ji je dal doslej največ denarja v zgodovini in ga ima nekje nekaj preveč. Zaradi njegove napovedi sta zvezni državi Kalifornija in New York že napovedali tožbe. A realnost je, da je južna meja trenutno najbolje varovana v vsej ameriški zgodovini, invazij priseljencev pa že dolgo ni na vidiku. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
17. 02. 2019 16.33
-3
Trump in njegovi "alterntive facts", saj je prav otročji, ste ga poslušali, patološki lažnjivec. Pa da bi zid preprečil prihod droge, kako naiven moreš biti. Se spomnite Nancy Reagan "Just Say No", na konu se ji je ves svet smejal. Pa tudi če Trump začne graditi ta zid ga ne bo skončal, drugi mandat tako ne bo dobil. prevč folka je že užalil.
nightifly
17. 02. 2019 12.26
+5
Ali ZDA res potrebujejo zid ,,,stevilke kazejo drugace ??? Katere stevilke ,novinarji ...CNN -ove ? Ali uradne iz statisticnega urada . Ze ime El Chapo , vam kaj pove ? En clovek, samo en kartel , pojdite si prebrati kaj vse ti ljudje v kartelu pocenjajo in koliko droge -po ocenah- je prislo na sever . V Mehiki divja prava tiha vojna ,kjer je bilo lani umorjenih cca 40 000 ljudi , tisoce in tisoce niso niti nasli do sedaj . In potem ni nobenega problema ? Ne bi rekel , ceprav nimam vseh podatkov ,,, toda vseeno mislim , da ce bi zivel pod plazom ,ki se na leto pomika 10 cm , bi vedel ,kot zavesten oce ,moz ,gospodar , da bo slej ko prej zdrsnil . In prav to se dogaja tam gor .Trumpu dam prav .Ce prepreci en sam umor nekega otroka ali cloveka je njegov zid in varovanje zraven -upravicen . Ce pa za druge ni tako ,in jim eno zivljenje se ne predstavlja nic , potem pa nimamo kaj veliko debatirati .....
Ramzess
17. 02. 2019 11.19
+2
O tem zidu na meji med Mehiko in ZDA se govori in piše od kar pomnim, s stopnicami le iz ameriške strani. Kar pa se razglasitve 'izrednih razmer' tiče pa je pa je to širok pojem in zadeva in bogve za kaj bodo to skušali izkoristiti. Saj so bile vendar razglašene 'izredne razmere' kajne, kar pa si vsak razlaga po svoje.
korintos23
17. 02. 2019 10.37
-5
Onih 60 tisoč je iz Velike Kladuše tudi tja zasuknilo?
nightifly
17. 02. 2019 12.13
+3
Kori ,pozdravljen. Ker te imam za razgledanega cloveka veliko izkusenj , sem preprican ,da razumes vse to prerekanje o zidu v Ameriki . To vprasanje je veliko veliko bolj zahtevno kot ga prikazujejo mediji --zid ,zid , trma Trumpa glede zidu , etc ,etc . Zid je samo emblem za druga pereca vprasanja ,ki zadevajo amrisko druzbo , to pa podrazumeva drogo , trgovanje z belim blagom , prehajanjem teroristov , ilegalnih oseb , nedovoljenih zdravil , blaga , tehnologije , da ne govorimo o masakrih ljudi ,umorih ,posiljevanju zensk ,tako migrantskih kot domacinov v ZDA ,otrok , da ne nastevam . In na koncu koncev ,kori , demokratska stranka se je izrodila v neoliberlno ,torej globalno pohlepno , v bistvu osvajalsko vojasko stranko ,ki posega po tujih ozemljih , dobrinah ,surovinah , politicnem vplivu , interferencah ,prisluskovanju tujih politikov in drzavljanov ......in to brez raznih mndatov mednarodnih agencij . No ,tega najverjetneje ne bos mogel zanikati . Kaj so pocenjali predsedniki pred 2017 -januar , je vsem znano ,se prevec . In na koncu koncev , ,,,, ce sem sam bil se zgodaj za Sandersa , ki se mi je zdel dober decko ,ceprav utopist , sem od 2016 za Trumpa ,ker sem v volilnem programu videl nekaj pozitivnega za svet . Vem ,da je konservativec , torej naj notranja vprasanja resuje z ostalimi Amerikanci -me ne zanima , toda v zunanji politiki sem opazil cisto drugacen nastop od njegovih predhodnikov . No , k sreci smo demokraticni ,,,je tako kori , in ima vsak clovek lahko svoj pogled .Dokler spostuje druge , jasno ,vse na kulturni ravni . Lepo nedeljo .
NPC24ur
17. 02. 2019 09.43
+9
Tam kjer je porocal Acosta, da ne vidi nikjer migrantov ( tam kjer je zid ) so se kriminalna dejanja zmanjsala za 90 %... toliko o tem. Torej, tihotapci bofo vedno nasli neke nove nacine, a zo pomeni da jim pac olajsamo stvar in ne vatujemo mej al kaj?
nightifly
17. 02. 2019 12.16
+2
A A ,Abilio Acosta je zelo zelo dobro placan vojscak medijske hise , da lomi skatle Trumpu in njegovim , to je jasno ze vsakemu dojencku . To nima nobene veze z novinarstvom .
nightifly
17. 02. 2019 12.19
+3
Veliko novinarjev je dobrih na eni in drugi strani , treba jih je poslusati kaj povedo . Nekateri so res samo vojscaki ,ki pridno izpolnjujejo ukaze . Meni je vsec Kellyanne Conway , svetovalka predsednika , je cista ,iskrena , dober clovek , veliko srce . Nobene hudobije .
Starac12
17. 02. 2019 09.23
-11
Trump natedi vsem uslugo in zazidaj sebe da bo svet lepsi
wolfterier
17. 02. 2019 09.42
+13
Manj so jih prijeli na meji...haha,saj niso problem tisti,ki jih primejo,problem so tisti,ki jih NE primejo !!! To velja tudi pri nas. Vse imamo pod nadzorom.Mastkurja,saj niso policisti tam,da štejejo koliko jih pride,pač pa zato,da NOBEDEN ne pride !!!
BobbyP
17. 02. 2019 09.22
+5
Oooh, kar milo se mi je pri srcu storilo. Slovenski polpismeni propagandno-fekalni medij bi se rad šel propagando za "dobro" Američanov. ......... 😂😂😂
Rolesx
17. 02. 2019 08.48
+14
Slovence bodo poslušal in njihovo statistiko na 24 kur. hahaha
Nimasmisla
17. 02. 2019 08.21
+4
kaj pa če nam bi malo denarja posodil bi naredili tako kot je ježek rekel pa so ga dali v rest ko je ven prišel pa je rekel da bi še tisto lino zazidal
elrocco77
17. 02. 2019 07.58
+9
Trump ima problem ker mora reševati vse Obamine blodnje in zablode ! Trump ni nor in po dolgem času predsednik ZDA, ki se strogo drži tega kar je rekel - AMERICA FIRST !! Finančno je na Ameriko priklopljeno sve i svašta. Zdaj ko Trump zapira pipico, da reši Ameriko pred bankrotom pa so vsi planili na njega ko bober v maline.... Kar dela Trump je pravzaprav logično, sam pomislit je treba mal širše...
maijster
17. 02. 2019 08.42
+3
nepiši neumnosti otrok,preveri zunanji dolg amerike,letos bo presegel rekordno,to da je takoj davke zmanjšal se mu sedaj vrača kot bumerang z tem so samo on in njegovi miljarderji pridobili siromaki pa še večji siromaki,razen ogromnih milijard ki jih je dal vojski ni naredil popolnoma nič,skregal je še ostali del sveta se vrnil v čas hladne vojne ter ta gospodarska vojna ga bo še prekleto pekla.
maijster
17. 02. 2019 08.46
+8
....nepriznava podnebnih spremeb ćeprav mu država v poletnih časih izgoreva,jesenskih popljavlja ter pozimi zmrzuje v ekstremnih razmerah,tornadi,tajfuni,...so pa itak že prestopili 5 stopnjo a ta degen še kar bluzi in bluzi
wolfterier
17. 02. 2019 09.44
+0
V Ameriki so siromaki lenuhi in nesposobneži !!!
wolfterier
17. 02. 2019 09.46
+1
Maister,problem je,če je poleti vroče in pozimi mraz ! To sta kriva Trump in Janša,a ne.
maijster
17. 02. 2019 11.05
+0
vidiš ti si čiti primer opranega desničarja,a sem kje zapisal da je kramp kriv in princ teme? seveda ti si eden grimsovih ki vas lulat vozi žejne kaj,he,he,he,...podnevne spremebe so in tu ni kaj modrovati in k temu je pripomogel človek ne eden ampak mi vsi.Če spremljaš še kaj druga razen demokracije,radarja,,....in ostalega desnega trobila,bi prebral podatek da bo do leta 2050 već plastike v morju kot rib.Malo si zamisli kaj to pomeni.
Ramzess
17. 02. 2019 11.21
-4
On je samo lutka stricev v ozadju, kot vsi predsedniki in tisti ob njih.
dabra
17. 02. 2019 07.50
-13
Lopato, pa samokolnico naj mu dajo v roke, pa naj ga kar sam začne graditi...lahko je vedno samo ukazovati drugim.
Uporabnik1095190
17. 02. 2019 07.44
+1
Zid bi potreboval preostanek sveta,da se zavaruje pred Ameriko.
VolkBrenin
16. 02. 2019 22.52
-3
naj živi Krjavelj z Muljave ...sicer ni bil usa migrant / niti evropski , nekih mej ta pametnih in izobraženih pa nikoli ni priznaval...
VolkBrenin
16. 02. 2019 22.53
-5
navednice sem zaradi lažjega razumevanja kar opustil...
nonstop
16. 02. 2019 22.50
-14
VolkBrenin
16. 02. 2019 22.49
-6
a kdo ve koga branijo ameriški varnostni organi...imajo neke presenetljive zabeležene podatke...Pa ne da nekdo laže ...
alfaman88
16. 02. 2019 22.32
-15
Ta tramp je smeh , pod zidom pa na stotine rovov .
VolkBrenin
16. 02. 2019 22.20
+3
torej koliko km " zidu " ima usa z mehiko in koliko let ...???
VolkBrenin
16. 02. 2019 22.38
-5
wolfterier
17. 02. 2019 09.47
+0
VolkBrenin
16. 02. 2019 22.18
+11
kje pa so " naši " migranti , evropski , sedaj nam je usa speljala še migrante kot zgleda ...nič več se ne pisari o tem...Vse kar lahko beremo so razni članki da nam predočijo kdo so politikanti željni bruseljske službe...Sicer pa , tudi vsi bruseljski so migranti...
Apostol1
16. 02. 2019 22.03
-14
J.Edgar Hoover je z lažmi demoniziral stranko "Črni panterji " ki je imela zaradi svojega res socialnega delovanja res ogromno podporo pri ljudeh, vendar šef FBI je ocenil , da so sovražnik številka ena in laži so opravile svoje delo. Na isti način laže Trump in demonizira begunce in migrante , da so sami kriminalci in teroristi ,kar pa pri normalno umskih razvitih ljudeh to ne vžge več. Zid je že zdavnaj preživeta stvar in ta denar bi bil veliko bolje uporabljen ,kot pomoč ljudem in tudi za nadzor meje kot je razvidno iz članka ,ki pove ,da je pomanjkanje tehnologije in ljudi . Populizem je prišel verjetno s Trumpom ,do vrhunca , ker kot smo bili priča so tako v Franciji kot na Nizozemskem desni populistični politiki potegnili ta kratko in tudi pri nas v Sloveni hvala bogu tudi Jovan in sekta.
nightifly
16. 02. 2019 22.51
+13
Apostol ,,,, jaz pa ne bi mesal evropskega nacionalizma s Trumpom . To sta dve razlicni stvari . Dva razlicna korena ,oz . ideoloska izvira .
nightifly
16. 02. 2019 22.54
+10
Poglejte si samo kako je Bela hisa ´´opravila ´´ s skrajno Coulterjevo . Biti konservativec ne pomeni biti nacist ali kaj podobnega . To je popolna zameglitev stvari . Na tak nacin se v drzavi ne bo nikoli zgradila ena zdrava politicna zgradba tolerantnih ljudi . Clovek mora v zivljenju dati prav tudi drugim ,ki razmisljajo drugace od nas , so pa se vedno humani ,zavezani enim splosnim dolznostim in pravicam ter zakonom natrave . Nacifasisem je cisto nekaj drugega .
Mirjiam90
16. 02. 2019 22.00
+12
Zid v kombinaciji z minskim poljem reši vse probleme, to bo naslednja faza.
mackintosh
16. 02. 2019 22.01
-10
Brakedirt
16. 02. 2019 22.12
+16
VolkBrenin
16. 02. 2019 22.28
-3
mizoksenični desni sektor se napaja na mizantropnem minskem polju ker je tako raztolmačil da je prav nek geolog branko ...Potem vam še pri maši povedo da je bog tam gor nekje , torej vam domače izvenzemeljsko bitje kar lepo opiše stara zaveza ...verniki pa se ne upajo pomisliti da je bog ukazal kako je potrebno nastaviti še drugo lice...ker imate božanstvo s plešo in ministrante s svečo...
wolfterier
17. 02. 2019 09.50
-5