Tujina

'Naivno je bilo pričakovati, da bo razsodba implementirana brez dialoga'

Bruselj, 27. 09. 2018 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Štirje slovenski evropski poslanci so predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v pismu pozvali, naj od Hrvaške zahteva spoštovanje in implementacijo arbitražne sodbe.

Slovenski evropski poslanci menijo, da je Junckerjevo početje škodljivo.
Slovenski evropski poslanci menijo, da je Junckerjevo početje škodljivo. FOTO: AP
Podobno je Junckerja že pred meseci pozval evropski poslanec Lojze Peterle, ki se je z Junckerjem nato na to temo srečal še osebno. Vendar je kasneje komisija, ki je sprva večkrat poudarila, da je treba sodbe spoštovati, začela v izjavah popuščati Hrvaški in pred kratkim je nemški Spiegel ozračje razburkal s pisanjem, da je Juncker celo ignoriral mnenje pravne službe Evropske komisije, ki je podprla argumente Slovenije – razlog za to so pripisali Junckerjevemu prijateljstvu s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Pod tokratno pismo se podpisujejo pobudnik pisanja Igor Šoltes (Zeleni), Franc Bogovič (EPP/SLS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS).

Pismo so poslali v vednost tudi vsem evropskim komisarkam in komisarjem. Šoltes je ob tem izrazil zaskrbljenost "zaradi izredno zaskrbljujočih dogodkov, ki pričajo o tem, da predsednik Juncker in njegova Komisija ignorirajo argumente, ki temeljijo na strokovnih in pravnih temeljih": "S tem rušijo verodostojnost celotne Evropske unije in njenih vrednot. Alternative arbitražni razsodbi, ki je končna in zavezujoča, ni in to je treba Hrvaški povedati jasno in nedvoumno. To da se nekaterim ob kršenju mednarodnega prava gleda skozi prste, je izredno škodljivo, celo nevarno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Junckerja poslanci v pismu tudi opozarjajo, da s takšnim početjem nasprotuje svojim lastnim izjavam: "Naj vas spomnimo, gospod predsednik, da ste v svojem nedavnem govoru o stanju Evropske unije v Evropskem parlamentu prav vi izjavili, da je Evropska unija skupnost prava in da spoštovanje vladavine prava in upoštevanje sodnih odločb nista izbira, temveč obveza. To vašo izjavo pozdravljamo, saj to stališče delimo tudi mi. Od vas pričakujemo, da boste v skladu s temi vašimi besedami tudi ukrepali. Državljani imajo pravico od vas kot najvišjega predstavnika Evropske komisije pričakovati najvišje standarde ravnanja."

Pismo je na Twitterju podprl tudi Peterle: "Podpiram. Sam sem mu o tem pisal januarja, osebno pa sem ga seznanil z mojimi stališči marca letos. Mejo smo prepustili sodnikom, zdaj je treba upoštevati njihovo odločitev," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako Peterle kot Fajonova sta ob izbruhu afere dejala, da Evropska komisija sicer res ima možnost, da se o zadevah ne izreče, da pa bi bilo v tem primeru za vse bolje, če bi se postavila na stran prava."Jaz ne vidim boljše poti, kot to, da komisija vztraja na pravnem stališču in ne vnaša politične igre v zadevo, ki je po pravni poti končana,« je bil jasen Peterle. "To je politična komisija, lahko se odloči kot želi, ampak da ne spoštuje svojih notranjih služb je močno zaskrbljujoče in tu je Jean Claude Juncker naredil nekaj močno škodljivih korakov, tudi za prihodnost komisije," pa je menila Fajonova.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj evropski poslanci iz vrst SDS pisma niso podpisali?

Ker so podpisniki pod pismom le štirje, Peterle pa je pismo javno podprl, se je seveda takoj postavilo vprašanje, zakaj pod iniciativo ni podpisov evropskih poslancev iz vrst SDS.

Ti so se nekaj ur kasneje odzvali s pojasnilom, v katerem so Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver zapisali, da pismo njihovih podpisov nima, ker "naslovnik ni pravilno izbran".

Menijo, da je v Evropski komisiji za to vprašanje zadolžen prvi podpredsednik, socialist Frans Timmermans: "Tudi poziv slovenski komisarki Violeti Bulc ne bi škodil, saj je edina vedela za pravno mnenje, pa ni ustrezno ukrepala. Poleg tega poziv za "skupen nastop" ni bil iskren, saj Šoltes prvotno ni sprejel predlogov za soavtorstvo nekaterih poslancev, ki so sicer podprli njegov poziv."

Pri tem poudarjajo, da pisma ni podpisal niti Peterle, ki pa je že zgodaj popoldne Šoltesovo pismo javno podprl in povedal, da pisma ni podpisal, ker je pred meseci podobno pismo poslal že sam.

Evropski poslanci iz vrst SDS menijo, da za "neuspešno pot iskanja rešitve obmejnega vprašanja s Hrvaško ni primerno iskati krivca drugje, npr. v evropskih institucijah", ampak bi se morala "vlada vprašati, kaj je sama storila narobe, da se je arbitražna zgodba popolnoma izjalovila".

"Znano je, da je SDS od začetka nasprotovala načinu reševanja obmejnega vprašanja z arbitražnim sporazumom in opozarjala, da bo razplet točno takšen, kakršen je. SDS je dajala prednost neposrednemu dialogu med državama že takrat, ko še Hrvaška še ni bila članica Unije. Leta 2008, smo bili izjemno blizu dogovora, potem pa je prišla nova vlada in se odločila za arbitražo. Nedavna solnograška izjava novega predsednika vlade Marjana Šarca, da se ne bo srečal s hrvaškim kolegom, dokler le ta ne spremeni stališča do razsodbe, kaže, da slovenska levica nima namena rešiti tega vprašanja, saj verjame, da ji obmejni spor prinaša politične koristi. Poleg tega je naivno pričakovati, da bi bila razsodba sodišča implementirana brez dialoga s sosednjo državo," pišejo evropski poslanci iz vrst SDS.

"Zadržek k podpisu tega pisma, poleg neresnic, da Evropska komisija ni izrazila svojega stališča, izhaja tudi iz vsebine razsodbe. Med drugim je Evropska komisija sprejela stališče, da države z nerešenimi mejnimi vprašanji ne morejo postati članice EU.  Vsebinsko pa je v razsodbi jasno, da slovenska stran ni dobila teritorialnega stika z mednarodnimi vodami, kar so v referendumski kampanji obljubljali predlagatelji arbitraže. Tako se je danes slovenska vlada znašla v paradoksalni situaciji: zavzema se za implementacijo nečesa, kar ni v skladu s slovenskimi strateškimi interesi. Če bi staro-nova vlada tako rada implementirala razsodbo, bi morala uporabiti vsa politična in diplomatska sredstva, ki jih premore. Pa ni bila uspešna. Zakaj? Ker je zapravila vso kredibilnost, ki si jo je Slovenija ustvarila v času predsedovanja EU. Kako naj v Bruslju pričakuje spoštovanje, če sama krši vladavino prava in zaveze, ki jih je dala skupnosti?," nadaljujejo.

Poslanci iz vrst SDS še poudarjajo, da verjamejo, da "obstajajo še drugi načini reševanja obmejnega spora, ki bi hkrati zavarovali tudi strateške interese Slovenije. Vsekakor pa je jasno, da zavračanje dialoga med državama ni prava pot."

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (701)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pericesory
28. 09. 2018 22.52
+5
Potrpite dragi moji, ko bo Junckerju potekel mandat se bo v Evropskem parlamentu igralo na drugo vijolino, za Hrvate pa ne vem, če razmišljajo tako daleč v prihodnost!
glava2
28. 09. 2018 18.36
-1
hahahaha, ta EU je ena velika farsa!!!!
BUONcaffee
28. 09. 2018 15.43
-8
Evropska komisija nima nič z tem, če sta Pahor in Erjavec zavozila arbitražo. Hrvatom dam prav kajti take svinjarije se noben normalen nebi šel. Arbitraža ni zavezujoča, kot je rekel tisti francoski sodnik. Vi pa ste sedeli na ušesih, ker ne veste tega.
M_teorija
28. 09. 2018 13.44
+12
A Janez bi spet bilateralno ribarili v kalnem kot je s Sanaderjem!?
Transformerji
28. 09. 2018 13.12
+10
Mislim, da bi vse drugače izpadlo, če bi odstranili tega slinastnega, dementnega starca. Taki ljudje bi morali biti v pokoju v kakšni upokojenski oazi!
Kollerik
28. 09. 2018 12.20
+8
....naši desnakarji si nabivajo politične točke in nove zaveznike, hrvaški pa medtem uspešno kradejo naše morje. Tomčevo, zvera in lojza bi bilo treba čim prej nagnat iz Bruslja, saj nam tam delajo samo škodo in sramoto.
Bojan-F
28. 09. 2018 10.29
+9
S komentarjem na komentar ... "Tudi vroči svečkarji na portalu so malo popustili, a so preštimali da tisti obiski, tajni, Johana v Zagrebu, niso dobri za Slovenijo?" ... ne morejo prestimati (pasivna receptivna bolestna narcisticna osebnostna motnja pa to) ... prestimajo sele na bridkem koncu ... kot pri Mussolini Benitotu ali Ceausescu Nikolaju.
vinogradnik33
28. 09. 2018 10.28
+16
SDS govori o dialogu s Hrvaško , morda imajo v mislih tiste dialoge , ki sta jih imela Janša in Sanader , ko sta se dogovarjala za spore in incidente na morju in jih potem reševala in na ta način lovila volilne točke !!! SDS ne dela v korist Slovenije , to je mnogim jasno že dalj časa , še ko je Janša podaril del Slovenskega ozemlja ( od vrha hriba , kjer je bil kamnolom do Dragonje ! ) Hrvatom , da so nemoteno prekupčevali z orožjem , čeprav so to označili za začasni ukrep , ki pa je postal trajna last Hrvaške !
janimir
28. 09. 2018 10.27
+11
"Potrebno se je dogovoriti". Zakaj je potem bila arbitraža ? Dogovarjali so se 27 let. S Hrvati se nihče ne more nič dogovoriti, ker očitno nič ni sporno. Vse je njihovo. To kar imamo v EU pa ni vredno počenega groša. Sami nesposobni kruhoborci ki jim za Slovenijo ni mar. O komisarki ni za zgubljati besed.
fljfo
28. 09. 2018 10.19
+3
Dokaz vec, da se Jajo ke kore otresti časov, ko je prisegal bratstvu in edinstvu, Titu in zavojevalskemu Beogradu...Čudi me le, kako mu sedaj jugolevica kontrira, ki pregovorno spoštuje Tita in njegove nauke o bratstvu in edinstvu....In pol se še levi sektaši in desni sektaši kregajo..
nogutsnoglorry
28. 09. 2018 10.25
+1
in samo še ti si se manjkal, da spet mešaš titota in hruške, čez sto let nam bo pa še vedno tito vladal, le kaj so nam delali v jugi, da ne mormo naprej
nogutsnoglorry
28. 09. 2018 10.26
+2
pomoje so nam neki takga v čokolino zmešal
JohannDoe
28. 09. 2018 10.14
+7
"Očitno je v ravnanju nekaterih politična pripadnost pomembnejša od narodne pripadnosti" To je nekaterim naravno stanje. Levi se s tem še hvalijo. Desni so pa to držo posvojili in osvojili, zgleda da za vse večne čase, leta '43.
Nevzdrzni
28. 09. 2018 10.12
+9
Ob takšnih politikih ko jih imamo sploh ne rabimo sovražnikov... Fajonca mi gre na bruhanje ampak v tem primeru ji kapa dol
wolfterier
28. 09. 2018 10.14
-10
Predlogi levakov v EU imajo v EU vse manjšo težo !
janimir
28. 09. 2018 10.23
-5
Kollerik
28. 09. 2018 12.18
+7
predlog nima zadosti moči, saj mu nož v hrbet tiščijo SĐS poslančeki...
DAEMONIUM
28. 09. 2018 09.43
+15
Ceprav sem Sveckar, ki niti pod razno ne prenese fajonarce in njenega hrepenenja po migrantih, se pa ne strinjam da SDS ni podprl tega pisma saj ni v njemu nic kaj taksnega, kar bi vleklo na levico ampak zgolj zahteva po uveljavitvi prava! To da je bil vrhovni sveckar blizu dogovora s Senadarjem, da bi se resevala meja v Hagu ali v Hamburgu pa je bil drugace predlog Hrvaske in bi se zadeva 100% slabse iztekla, kot pa se je s to arbitrazo saj bi se sodilo le po mednarodnem pravu zaradi cesar ne bi dobili 4/5 zaliva, izhod na odprto morje pa bi bil v obliki sluznostne poti.
wolfterier
28. 09. 2018 10.16
-5
Levji
28. 09. 2018 09.32
+26
SDS EU poslancem je, kot se vidi prioriteta Hrvaška in Madžarska, ne pa njihova domovina, ki se vidi da so jo izdali in pozabili od kje so bili izvoljeni, da zastopajo svojo lepo domovino Slovenijo.
JohannDoe
28. 09. 2018 10.15
+7
CyberWorm19
28. 09. 2018 09.23
+4
kmal bo eno leto od te arbitraže pa wseskupej nič : ))) k da je ni blo : )) zmetali so pa keša da bi lohka celo istro kupli : )))
Levji
28. 09. 2018 09.19
+25
Kmalu bodo nove volitve poslancev v EU parlament. Upam, da si bodo Slovenski volivci zapomnili izdajalsko politiko kaplarjevih vojščakov v Eu parlamentu in ne bodo volili kandidatov iz desnosučne izdajalske sekte, ki ji ni mar za svojo domovino.
Levji
28. 09. 2018 09.12
+26
V EU je pripadnost stranki pred vladavino prava in to pijani Junker zagovarja. Nepojmljivo. Ja na takšen način bo skupnost EU hitro začela pokati po šivih, kar je že prisotno in vidno.
macro
28. 09. 2018 09.08
-6
Zblj . Če mi najdeš xc60 za 12-15 jurjev nov. Ti dam še samo toliko zraven.
HorstWiesel
28. 09. 2018 13.25
-2
A je kdo govoril o novem? Pojdi na avto.net in boš tam teh jajc imel kolikor hočeš.
Levji
28. 09. 2018 09.06
+38
Enkrat izdajalec domovine, izdajalec za vedno. To velja za štiri EU poslance iz izdajalske desnosučne kaplarjeve stranke.
Levji
28. 09. 2018 09.04
+22
Dober in lep dan želim vsem poštenim in pridnim, delovnim Slovenkam in Slovencem.
wolfterier
28. 09. 2018 10.17
-8