Tujina

Amandi Knox 18.400 evrov odškodnine, ker so ji bile kršene človekove pravice

Strasbourg, 24. 01. 2019 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
3

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je razsodilo, da so italijanske oblasti med zaslišanjem študentke Amande Knox, ki je bila najprej obsojena, nato pa oproščena krivde za umor britanske študentke v Italiji, kršile človekove pravice. Sodišče je Knoxovi prisodilo odškodnino in povrnitev sodnih stroškov v višini 18.400 evrov.

Sodišče je ugotovilo, da pristojni italijanski organi nisi raziskali navedb Američanke, da jo je policija pretepala in nanjo pritiskala. Italija tudi ni zadovoljivo pojasnila, zakaj Amanda Knox leta 2007 pri odločilnem zaslišanju ni imela odvetnika.

Italija je tako na proceduralni ravni kršila 3. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje mučenje, ter kršila 6. člen konvencije, ki se nanaša na pravico do pravne pomoči in prevajalca, je razvidno iz današnje razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice. Na odločitev sodišča je še mogoča pritožba v treh mesecih.

Amando Knox je sodišče leta 2009 obsodilo na 26 let zapora, a so jo po treh letih za zapahi oprostili.
Amando Knox je sodišče leta 2009 obsodilo na 26 let zapora, a so jo po treh letih za zapahi oprostili. FOTO: AP

Knoxova je bila leta 2009 zaradi umora britanske študentke Meredith Kercher v Italiji obsojena na dolgoletno zaporno kazen. Leta 2015 je bila dokončno oproščena krivde. Je pa v veljavi ostala obsodba zaradi zlonamerne obtožbe; Knoxova naj bi po ugotovitvah italijanskih sodnikov za umor Kercherjeve obtožila znanca, za katerega je vedela, da je nedolžen. Prav zaradi tega se je Knoxova po poročanju britanskega BBC obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Knoxova je pred sodiščem v Strasbourgu zatrjevala, da je policiji dala izjavo v stanju šoka po najdbi trupla in med drugim tudi zaradi tega, ker jo je policija tepla. Prav tako ji italijanski organi niso zagotovili ne odvetnika in ne prevajalca.

Kercherjevo našli s prerezanim vratom

Britanska študentka Meredith Kercher je bila umorjena v Perugii leta 2007. Našli so jo s prerezanim vratom. Prav tako so bili prisotni znaki spolnega nasilja. Takrat 21-letna študentka z britanske univerze Leeds je bila v Italiji na študentski izmenjavi.

Pet dni po umoru je italijanska policija aretirala Amando Knox, ki je bila njena sostanovalka, in fanta Knoxove, Italijana Raffaela Sollecita. Nekaj tednov kasneje so aretirali še Rudyja Guedeja, ki je bil leta 2008 zaradi umora Kercherjeve obsojen na 16 let zapora.

Policija je sumila, da je Amanda Kercherjevo umorila s pomočjo svojega fanta, Italijana Raffaela Sollecita.
Policija je sumila, da je Amanda Kercherjevo umorila s pomočjo svojega fanta, Italijana Raffaela Sollecita. FOTO: AP

Leta 2009 je sodišče Knoxovo in njenega fanta zaradi umora obsodilo na 26 in 25 let zapora. Po več kot treh letih za zapahi sta bila oba oproščena krivde. Pet let kasneje so ju nato italijanski pravosodni organi ponovno spoznali za kriva. Takrat je bila Knoxa že v ZDA in se ni želela vrniti v Italijo. Leta 2015 je sodišče na zadnji stopnji Knoxovo in Sollecita oprostilo krivde.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
24. 01. 2019 22.23
+14
V tej zadevi je res težko kaj komentirati ampak bom samo rekel, če je nedolžna je 18jurjev premalo, če je pa kriva pa upam,da jo bo enkrat roka pravice ujela
KAPIBARA
25. 01. 2019 09.54
-1
elperdido
24. 01. 2019 21.44
+0
Čudna so pota gospodova.