Tujina

Amazonova tehnologija za prepoznavanje obrazov na preizkušnji

Washington, 22. 05. 2019 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spletni velikan Amazon se je znašel na udaru kritikov, ki strogo nasprotujejo prodaji tehnologije za prepoznavanje obrazov uradnim organom. Svet delničarjev bo, kljub pritiskom uprave, sedaj odločal o prodaji sistema Rekognition policiji in ameriškim vladnim agencijam.

Pred glasovanjem sveta delničarjev so v vodstvu podjetja dali jasno vedeti, da se s prepovedjo prodaje in posredovanja podatkov državnim organom ne strinjajo in delničarje pozvali, naj glasujejo proti. "Rekognition je močno orodje, ki pomaga varnostnim organom in vladnim agencijam pri sledenju kriminalcem, preprečevanju kriminala ter iskanju pogrešanih oseb," so sporočili in dodali, da novih tehnologij ne bi smeli prepovedovati samo zaradi potencialnih možnosti zlorabe. V podjetju tudi pravijo, da zaenkrat še niso prejeli poročila, da bi bil sistem zlorabljen.

Amazon je v preteklih dneh poskušal zaustaviti glasovanje sveta delničarjev, ki sicer ni zavezujoče, a je Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo sporočila, da podjetje te pravice nima in da do glasovanja mora priti.

Vodilni pri Amazonu trdijo, da novih tehnologij ne bi smeli prepovedovati, samo zato, ker obstaja možnost zlorabe.
Vodilni pri Amazonu trdijo, da novih tehnologij ne bi smeli prepovedovati, samo zato, ker obstaja možnost zlorabe. FOTO: AP

Nasprotniki prodaje tehnologije uradnim organom opozarjajo, da bi to omogočilo množični nadzor nad prebivalstvom, kratenje človekovih pravic in številne možnosti zlorab. "Ne želimo, da policija uporablja to tehnologijo, ker se lahko zgodi, da se bodo ljudje zaradi zaščite zasebnosti začeli izogibati javnim mestom in prostorom, kjer bi jim lahko organi sledili," je povedala Mary Beth Gallagher, predstavnica ene od ameriških nevladnih organizacij.

Kaj vidi Rekognition?

Spletno orodje lahko primerja video posnetke in fotografije oseb s podatkovnimi knjižnicami. Pri tem ugotavlja, ali se identiteta iskanega ujema z nadzorovano osebo. Poleg tega  prepoznava spol in celo razpoloženje osebe. S fotografij in posnetkov lahko tudi razbere in prepiše besedila ter jih dodatno analizira. Z uporabo podobne tehnologije so denimo na Kitajskem uspeli med 50 tisoč ljudmi na javnem dogodku izločiti osumljenca. Amazon policiji sicer priporoča, da se orodja poslužuje le kadar 99-odstotno prepričana, da gre za ujemanje z iskano osebo.

V zveznih država Florida in Oregon so že potrdili uporabo tehnologije v nekaterih policijskih okrožjih.
V zveznih država Florida in Oregon so že potrdili uporabo tehnologije v nekaterih policijskih okrožjih. FOTO: AP

Amazon odločitev prepušča politiki

Neprofitna organizacija ACLU je že lani razkrila, da je Amazon orodje za prepoznavanje obrazov nudil policiji. Čeprav ni znano, kje vse ga uporabljajo, so iz šerifovega urada v  okrožju Washington v zvezni državi Oregon potrdili, da so tehnologijo že večkrat uporabili ter da tudi niso upoštevali Amazonovih priporočil.
"O prepovedi oz. omejevanju uporabe tehnologije lahko odločajo tisti, ki so odgovorni za sprejemanje zakonov," je povedal eden od članov odbora direktorjev pri Amazonu Ian Massingham.

Nasprotniki opozarjajo, da se Združene države Amerike spreminjajo v družbo pod nadzorom velikega brata.
Nasprotniki opozarjajo, da se Združene države Amerike spreminjajo v družbo pod nadzorom velikega brata. FOTO: AP

San Francisco policiji prepovedal uporabo tehnologije

Mestni nadzorniki San Francisca so se v začetku meseca odločili, da njihovi policisti ne smejo uporabljati sodobnih tehnologij za prepoznavanje obrazov pri raziskovanju zločinov ali nadzoru. San Francisco je tako prvo večje ameriško mesto, ki je prepovedalo tehnologijo. V mestu bo tehnologija sicer še naprej v uporabi, saj prepoved ne zadeva zasebnih podjetij niti zvezne vlade, ki to na primer uporablja na letališču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bassettt
23. 05. 2019 12.48
Ne razumem, od kod in zakaj prepoved take tegnologije na racun kriminala
User1538643
23. 05. 2019 11.27
Čak, čak, šele ko 5G pride, smo nafrkali.
mihaga28
22. 05. 2019 20.56
Ministrstva imajo itak osebne slike vseh, ki so dopolnili 18 let in imajo en osebni dokument, s to razliko, da bodo sveži. nujno je pa treba povedat, to če boš vpleten v kakšen škandal te bodo našli zelo hitro zanesljivo prej kot sedaj.
User1538643
23. 05. 2019 11.30
mihaga28
22. 05. 2019 20.50
-1
sej je itak že vsaka trgovina pod video nadzorom, pa ulica in še telefon, saj če policijs rabi te itak poiščejo.Poudarit je treba to da ti videi amazona ne bofo ljudem dostopni
flojdi
22. 05. 2019 16.38
.pa saj vsakomur lahko sledijo že zaradi imetja telefončka
Dostrojevški xd
22. 05. 2019 16.29
-2
Js mislim če ničesar ne skrivaš se nimaš česa bat zato bi bil js takoj za da se ta tehnologija nabavi
RamzesII
22. 05. 2019 16.18
+0
Zakaj bi policiji in vladnim agencijam prodaja nekaj kar ti že tako imajo in bogve kaj še.
lumpimonster
22. 05. 2019 15.27
-2
Če ma to amazon,pomeni da je imela policija to že 10let nazaj minimum,pa ne slovenska policija mi mamo raje z helikopterji lovimo lopove k kradejo liziko
Ovca12345
22. 05. 2019 15.05
+4
End game kapitalizma je 1984.
flojdi
22. 05. 2019 16.40