Tujina

Amazonu zelena luč za prodajo tehnologije prepoznavanja obrazov

Washington, 23. 05. 2019 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet delničarjev podjetja Amazon je zavrnil predlog zaposlenih, ki so zahtevali zaustavitev prodaje orodja za prepoznavanje obrazov Rekognition ameriškim uradnim organom. Prav tako je padel predlog za omejitev ogljikovih izpustov.

Glasovanje o predlogih je bilo sicer nezavezujoče, njegovi pobudniki pa so bili nekateri delničarji in zaposleni v podjetju. Orodje Rekognition, ki ga je Amazon že začel prodajati policijskim okrožjem po državi, je bilo predmet številnih kritik, saj naj bi močno posegalo v državljanske svoboščine.

Spletno orodje Rekognition, ki omogoča prepoznavanje obrazov, je tarča številnih kritik.
Spletno orodje Rekognition, ki omogoča prepoznavanje obrazov, je tarča številnih kritik. FOTO: AP

Če bi pobudnikom glasovanja uspelo, bi moralo podjetje razmisliti o zaustaviti dobave orodja Rekognition vladnim agencijam. Vodilni v Amazonu so pri ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo poskušali doseči zaustavitev glasovanja, a jih je ta zavrnila. Za glasovanje se je zavzela tudi Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU), ki je delničarje pozvala naj podprejo zahteve aktivistov. "Dejstvo, da je bilo sploh potrebno glasovanja, je sramota za vodstvo Amazona," je povedala Shankar Narayan z ACLU.

Glasovanje sveta delničarjev se je odvilo na isti dan, ko je v ameriškem kongresu potekalo zaslišanje na tem tehnologije za prepoznavanje obrazov. Demokratski kongresnik Jimmy Gomez je ob odločitvi delničarjav Amazona dejal, da je "pomembneje, da o tem odloča kongres".

Zaposleni so na izvršnega direktorja Jeffa Bezosa naslovili odprto pismo.
Zaposleni so na izvršnega direktorja Jeffa Bezosa naslovili odprto pismo. FOTO: AP

Neuspešen tudi okoljevarstveni predlog

Zaposleni so se prav tako zavzeli za zmanjšanje ogljikovih izpustov in sprejem dolgoročnejše okoljevarstvene politike podjetja. Pod javno pismo zaposlenih izvršnemu direktorju Amazona Jeffu Bezosu se je podpisalo več tisoč zaposlenih. "Čas, da nam Bezos in uprava  prisluhnejo je že zdavnaj potekel," so po glasovanju v izjavi za javnost zapisali zaposleni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
23. 05. 2019 17.02
+1
Amazon plačuje davke državi? Kaj pravi Šmucova na to.....
RamzesII
23. 05. 2019 16.52
+1
Zakaj bi ameriški uradni organi kupovali kar že imajo ali imajo dostop do tega, ali pa so to neuradni organi.
NPC24ur
23. 05. 2019 15.44
+2
proofreader
23. 05. 2019 15.29
+6
On se ne ukvarja s takimi malenkostmi. Kakšno milijardo mu vzemite, so boste imeli njegovo pozornost.