Tujina

Američani uporabljajo biološko orožje?

Kabul, 22. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Talibani sumijo, da ZDA v napadih na Afganistan uporabljajo kemično ali biološko orožje. To je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal direktor uradne afganistanske tiskovne agencije Bahtar, Abdul Hanan Hemat.

Biološko orožje
Biološko orožje FOTO:

Po njegovih besedah zdravniki poročajo o pacientih z nenavadnimi simptomi, ki bi lahko bili posledica tovrstnega orožja. "Gre za simptome zastrupitve in zdravniki sumijo, da jih je povzročilo biološko ali kemično orožje, kar pa še ni potrjeno," je povedal Hemat.

Američani zadeli bolnišnico

Direktor afganistanske tiskovne agencije je še dejal, da je bila v nočnem bombardiranju v Heratu uničena bolnišnica s stotimi ležišči, pri čemer naj bi bilo ubitih več deset ljudi. V mestu Tirin Kot, kakih 100 kilometrov severno od Kandaharja, pa je bilo v ameriških napadih ubitih najmanj 18 ljudi ter uničenih več kot 30 poslopij.

Osama bin Laden na varnem

Hemat pa je zanikal, da bi talibanske vojaške zmogljivosti in zmogljivosti organizacije Al Kaida v ameriških napadih utrpele hujšo škodo. Po njegovih besedah jih je uničenih manj kot 10 odstotkov. Med drugim naj bi talibani izgubili dve skladišči orožja v Kabulu in eno v Kandaharju, skladišče goriva ter nekaj vojaških poslopij. Po Hematovih navedbah so Osama bin Laden in njegovi bližnji sodelavci na varnem.