Tujina

Trump začenja racije, migranti so se zaklenili v domove

New York, 14. 07. 2019 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V večjih ameriških mestih se pripravljajo na deportacije približno 2000 nezakonih priseljencev, ki morajo po odločitvi Washingtona zapustiti ozemlje ZDA. Aktivnosti državnih organov pa so povzročile strah v nekaterih migrantskih skupnostih ter jezo in proteste aktivistov, ki se borijo za pravice migrantov.

Donald Trump je racije po vsej državi napovedal za junij, vendar je prvotne načrte odložil za nekaj tednov. Newyorški župan Bill de Blasio je tvitnil, da je Zvezna agencija za carino in zaščito meje (ICE) v Brooklynu in Harlemu konec tedna iskala nezakonite migrante, vendar ji ni uspelo najti nikogar. Podobno kot drugi župani iz vrst demokratov je Blasio napovedal, da njegovo mesto ne bo sodelovalo z ICE.

Agente ICE so sicer opazili tudi v nekaterih drugih večjih ameriških mestih. O njihovih aktivnostih poročajo iz Atlante, vendar za zdaj ni znano, ali je agentom uspelo privesti kakšnega prebivalca mesta.

Po podatkih človekoljubnih organizacij je v priporu ICE, odkar je na oblasti Trump, umrlo 24 migrantov.
Po podatkih človekoljubnih organizacij je v priporu ICE, odkar je na oblasti Trump, umrlo 24 migrantov. FOTO: AP

Nekatera podjetja poslala delavce domov

Nekatera podjetja, ki so odvisna od migrantske delovne sile, so sporočila, da bodo v času napovedanih racij ustavila obratovanje in delavce poslala domov. Več migrantov je za britanski Guardian povedalo, da namerava v trgovinah nakupiti večje zaloge življenjskih potrebščin in v zaklenjenih domovih počakati na konec racije.

Protesti v ameriških mestih

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih človekoljubnih organizacij je v priporu ICE, odkar je na oblasti Trump, umrlo 24 migrantov. Aktivnosti ICE in napovedi ameriške administracije pa so na ulice pripeljale številne protestnike. Ob koncu tedna so proti racijam protestirali v Los Angelesu. "Namerno teroriziranje priseljenskih družin in skupnosti te uprave se vsak dan slabša," je povedala Mary Bauer, namestnica direktorja nevladne organizacije Southern Poverty Law Centre. Opozorila je še na zlorabe otrok, ki jih zadržujejo v migrantskih centrih. "Teroriziranje migrantskih skupnosti ne bo rešilo problema ilegalnih imigracij," je dejala.

V Chicagu je proti Trumpovi migrantski politiki protestiralo pet tisoč ljudi. Na protestu v Phoenixu so demonstranti blokirali nekaj ulic in za kratek čas onesposobili razsvetljavo v središču mesta. Policija je ob tem prijela 16 oseb.

Pence obiskal mejo

Načrtovani ukrepi zveznih oblasti sledijo poročilom o katastrofalnih razmerah v zbirnih centrih za migrante na meji ZDA z Mehiko, kar je sprožilo ogorčenje javnosti, v ameriškem kongresu pa razgrete razprave o tem, kako rešiti to krizo.
V petek so novinarji s podpredsednikom Mikom Penceom obiskali obmejno postajo v McAllenu v Teksasu in poročali o katastrofalnih pogojih, zadrževanju migrantov v kletkah ter grozljivem smradu. Pence je ob tem dejal, da gre za "težke stvari".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štrekeljc
15. 07. 2019 10.58
+0
Ne vem, zakaj med svečkarji tako navdušenje? Kaj niti podnaslova niso prebrali? Gre za deportacijo zgolj 2000 (dvatisoč) emigrantov, ki so v času svojega bivanja v ZDA prekršili kak zakon. Kdo pa bo v Ameriki še delal, če bi izgnali kar vse? Saj bi bajseki še shujšali!
Misija1
15. 07. 2019 10.53
+4
Se pravi po novem se smatra za agresivno, če želi policija ljudi, ki brez dokumentov pridejo v državo in se skrivajo pri svojih sorodnikih (ki so v državo vstopili enako, ampak imeli srečo, da so leta za tem dobili ameriško državljanjstvo), izgnati iz lastne države? Daleč smo prišli s tem ultra levim razmišljanjem.
nnanna
15. 07. 2019 10.15
-1
trumpov ded se je vrnil iz amerike v rodno nemčijo s kufrom denarja. zaradi svinjarij , ki jih je počel v ameriki (prodajal meso mrtvih konj, odprl bordel- plačljiv le v zlatu)so ga iz nemčije izgnali. z geni se trump res ne more hvaliti!
triglavska
15. 07. 2019 10.03
-1
res pravi prebivalci Amerike so indijanci vsi ostali so migranti in priseljenci
RUGIEVIT
15. 07. 2019 08.21
+7
Migrantska skupnost pa saj se hecate no!!!!????
RUGIEVIT
15. 07. 2019 08.21
+8
Migrant ima pravici vstopit v tujo državo z UREJENIMI DOKUMENTI!!!!!!!!!
nnanna
15. 07. 2019 08.01
+1
zakaj trump ne pokliče grimsa, da naredi red! tudi opikani mahnič bi z veseljem pomagal.
Uporabnik981904
15. 07. 2019 07.57
+10
A bo red al ne ! Vso Bando je treba izgnat od koder je prišla na lastno pest brez da bi koga vprašala !!
Wahl
15. 07. 2019 07.49
+9
Trump začenja racije.... Začetek udarnega naslova ob katerem članka sploh nisem bral, ker ste neresni.
Khronos
14. 07. 2019 21.54
+23
Apostol1, koliko jih imas nastanjenih v svoji hisi? Verjetno toliko kot g. Attenborough. In RdečaAnarhistka.. Mimogrede, ubogi retardirani otrok, v slovenskem jeziku ni črke w, tvoja skrpucala so povsem nečitljiva in bebava.
Rde?aAnarhistka
14. 07. 2019 21.58
-36
Za begunce pa migrante more poskrbet držawa, mi smo sam glasniki pa aktiwisti. Naloga wlad je d se poskrbi za domowanje, zdrawstweno oskrbo pa warnost
NPC24ur
15. 07. 2019 07.23
+24
Za begunce poskrbi prva varna drzava, to je po zakonu. Za migrante pa nima po zakonu nihce, migrant je nekdo, ki migrira z namenom dela, asimilacije in izboljsanje svojega zivljenja. Ne pa da cuza socialno in naredi 5 otrok, ki ne bojo nic drugega, kot pobirali socialno, kot starsi. Sicer sem siguren, da je tale Anarhistka se en trol, pac ne mores take komentarje resno mislit, ne se zafrkavat 😂
Morana7
15. 07. 2019 07.26
+18
Rdeča verjetno vam je jasno zakaj se folk razburja ali pač vi ne veste od kje se država napaja? Vi dobesedno kričite davkoplačevalci ste dolžni finančno poskrbet za ilegalne migrante. Ustanovite svojo fundacijo in jih financirajte s svojimi somišljeniki...država se ne napaja iz lufta napajamo jo mi vsi...brez nas države ni.
shaft6
15. 07. 2019 16.05
+1
Morana, kaj bo ta rdeča financirala? Še to da lahko tu gor kriči na druge, ji mami plačuje... pa ni še spravila skupaj kakšnega pametnega komentarja...
Apostol1
14. 07. 2019 21.42
-12
Ravno danes je bil v dnevniku 93 let star gospod David Attenborough , ki ima še vedno izjemno bister um in seveda je tudi svetovno znani avtor dokumentarnih filmov kot je Modri planet , Naš dom zemlja in še mnogih drugih in je tudi avtor lepega števila knjig o naravi. Zame je to mož in ne samo zame ,ki ga zaradi njegovega dela lahko samo izjemno globoko spoštujemo. V tistem kratkem posnetku ,ki smo ga videli na TV je lepo povedal , da nas te spremembe kot je globalno segrevanje , ne bodo toliko prizadele ,kot naše otroke in vnuke in ravno tako je dejal , da je nesprejemljivo tako ravnanje v Evropi in Ameriki z ljudmi iz Afrike in iz drugih krajev sveta od koder morajo bežati ,da bi si zagotovili človeka vredno življenje. Teh migrantov ne bo manj ampak vedno več in prav nobena stvar jim ne preprečila prihoda v v Evropo ali Ameriko in namesto , da bi se ti problemi reševali tam kjer nastanejo , pa raje Trump in njemu podobni kot sta Salvini in Orban na ta račun vzbujajo strah pred temi ljudmi in s tem pač zmagujejo na volitvah (kratek opis populizma ): Resnica je pa ta , da ravno ti politiki najbolj škodujejo navadnim ljudem po celem svetu ,ker globalno segrevanje in begunce ter naraščanje prebivalstva so problem ,ki se ga mora reševati brez orožja in s sodelovanjem celega sveta ,ne pa z netenjem nove vojne v Iranu in tako naprej. Vem , da nekateri teh resnic ne boste nikoli priznali in verjetno tudi ne bomo doživeli vsaj mi starejši , časov ,ko bo spet jokala zemlja zaradi svetovnih vojn , nedolžnih žrtev in zaradi pohlepa bogatih ljudi ,ki so dejansko vzrok za vse to kar se danes dogaja po svetu.
Rde?aAnarhistka
14. 07. 2019 21.38
-43
Sam desn folk prhaja cajt k bomo mogl delit swoje dosežke ne pa d jih sebičn skriwamo za sebe. Konc je belske nadwlade pa belskga priwilegija. Wsi držawlani sweta mormo bi solidarn pa d si delimo znanje pa presežke. Tist k sam nabiramo na kup pa krčimo d je sam naše je nč wredn. Mormo si prawičn razdelit hrano pa ostale dobrine k so pr nas čist neki wsakdanjga drugje po swet ba bi nucal iste stwari k se pr nas nabirajo.
Morana7
15. 07. 2019 07.27
+18
Se boš na črno začela štrihat tako osramočena, da si se rodila kot belka velim staršem v eni Sloveniji? Sramota res...kako si drzneš...daj popravi to no...
shaft6
15. 07. 2019 16.05
+1
Sunshine73
14. 07. 2019 21.37
+43
Aja ne me basat kr neke pravice imajo al kwa ... kaj, pa so oni neki - ti migranti brez dokumentov ?? Da bi šu, pa jaz v ZDA bi rabil, pa cel kup dokumentov in še preverli bi me na vsakem letališču ... kamorkoli pridejo po svetu mislijo, da imajo neke pravice in, da jih ljudje čakajo odprtih rok ... pravilno, da se jih izžene !!
Razumnež
14. 07. 2019 21.35
+23
ZDA bi morale prevzeti oblast od koder prihajajo ti reveži... Dokler so bile kolonije je bil red !!
nnanna
14. 07. 2019 21.30
-21
tisti, ki ste tako proti migrantom se vsak dan klanjate in slinite v cerkvi! sramota.......
Rde?aAnarhistka
14. 07. 2019 21.26
-34
Ta gonja prot migrantom ma ist smrad k kristalna noč. Nč kriwe nč dolžne terajo iz swojih domow. Žalost d se ni bedarija z nacionalizmom do kraja nehala leta 45.
bebo3
14. 07. 2019 21.13
+43
Pa kaj jim ni jasno, to so ilegalci, ki so nezakonito tam kjer ne bi smeli biti. Trump bo naredil red, tako kot je treba! Edino pravilno.
Rde?aAnarhistka
14. 07. 2019 20.59
-53
Doskriminacija, krminalizacija pa ksenofobna politka nikdr niso ble rešitw sam welki problem. Enim še ni jasn d je migracija osnowna clowekowa prawica, deportacija pa je zločin nad čloweštwom.
hecate
14. 07. 2019 21.02
+43
demokrat Obama jih je par miljonov deportiru, vmes zanetil še več vojn in dobil nobelovo nagrado za mir.
lepši dan
14. 07. 2019 21.30
+25
jankomat
14. 07. 2019 20.55
+13
a ne bo evropa nič protestirala ??
jured100
14. 07. 2019 20.57
+14
Enohp
14. 07. 2019 20.53
+19
Pojdi spat SJW snowflake. Nikoli nisi imela stika z realnostjo