Tujina

Ameriške prve dame: veliko več kot le ženske iz ozadja

Ljubljana, 03. 11. 2020 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Melita Stolnik
Komentarji
17

Če bodo Američani znova izvolili Trumpa, z njim v Beli hiši ostaja tudi Slovenka Melania Trump, za katero pravijo, da s svojo ženstvenostjo, gracioznostjo in eleganco blaži javno podobo svojega pogosto robustnega moža. Vloga prvih dam uradno sicer ni definirana. Različno se odločajo, na katerih področjih bodo aktivne. A kljub temu, da so večinoma bolj v ozadju, igrajo pomembno vlogo. Bile naj bi tudi ogledalo vrednot ameriške družbe. Prav tako jih ni malo, ki so se s svojo javno podobo in udejstvovanjem uspele zapisati v zgodovino.

Melania Trump – druga tujka med prvimi damami velja za najbolj zadržano in nedostopno predsednikovo soprogo v ameriški zgodovini. A zelo priljubljeno. Nekdanja manekenka je ena največjih modnih ikon. Njeni nastopi, v katerih je hvalila moža Donalda Trumpa in hkrati blažila njegovo neobčutljivost za stiske Američanov, še posebej v času pandemije, ni naključna. "Misli in molitve moje družine so z vami v teh težkih časih," je dejala v enem izmed svojih govorov.

Jill Biden –  soproga Joa Bidna je pravo nasprotje Melanie Trump. Kot žena podpredsednika je hodila v službo in v prostem času poučevala duševno prizadete otroke. Poslanstvo profesorice angleščine in pedagogike je izobraževanje.

Moto stilske ikone v 60. letih Jackie Kennedy, soproge najmlajšega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, je bil stil in čast. Lepe, mlade, izobražene ženske, uglajenega vedenja, Američani nikoli ne bodo pozabili.

Jacky Kennedy
Jacky Kennedy FOTO: Reuters

Prva temnopolta ameriška prva dama Michelle Obama je Američane osvojila z neprisiljeno držo, odprtostjo in sproščenim pristopom.  Odpovedala se je uspešni karieri odvetnice in prevzela tradicionalno vlogo skrbne, ljubeče žene ter matere.  

Tudi Nancy Reagan je bila predana soproga, v ozadju pa veliko več. Bila je najožja svetovalka 40. predsednika Ronalda Reagana in potegnila marsikatero pomembno politično nit. Predvsem pri zbliževanju ZDA s Sovjetsko zvezo.

Michelle in Barack Obama
Michelle in Barack Obama FOTO: AP

Ambiciozna Hillary Clinton, soproga predsednika Billa Clintona, je tudi ob vselitvi v Belo hišo dala vedeti, da hoče dejanski vpliv, ne samo simbolnega. Bila je pravzaprav sopredsedujoča. Spretna političarka, ki je v administraciji Baracka Obame prevzela položaj državne sekretarke, je želela postati prva ameriška predsednica, a ji leta 2016 Donalda Trumpa ni uspelo premagati. 

Eleanor Roosevelt
Eleanor Roosevelt FOTO: Thinkstock

Njena vzornica je Eleanor Roosevelt, ki je vlogo prve dame naredila neodvisno, a povezano z ovalno pisarno. Roosveltova je bila pionirka boja za pravice žensk in Afroameričanov. Na rednih tiskovnih konferencah, v radijskih oddajah in v časopisnih kolumnah je odkrito in samostojno izražala svoja stališča. Bila pa je tudi prva ameriška veleposlanica pri Združenih narodih.

Čeprav se zdi, da je vloga ameriške prve dame predvsem simbolne narave, njihove zgodbe in pečati, ki so jih pustile v srcih Američanov, pričajo prav nasprotno. Ves svet je trenutno uprt v ameriške volitve, ki bodo dokončno odločile o naslednji prvi dami. Bo to ostala mistična Melania ali Jill, ki bi vlogo nekdanje druge dame sedaj zamenjala za vlogo prve?

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Škrinca
04. 11. 2020 08.50
katastrofa od te melanije..........v štirih letih ni spregovorila niti besedice slovensko,znala je zmeraj poudariti da prihaja iz grde ex.jugoslovanske komunistične države v kateri je študirala in njen oče bil privatnik z lastno družinsko hišo..............
morfo
03. 11. 2020 21.59
-2
Tale naša je pa dalec od dame.
Uporabnik1921539
03. 11. 2020 21.54
-2
Melanija je zenstvena in graciozna?Trump pa robusten?Nonprav,jaz vidim to popolnoma drugace.Trump ima resne tezave s psihicnim zdravjem,Melanija pa je ledena zenska,ki se ji v 20 letih ni uspelo nauciti anglescine.
riss
03. 11. 2020 21.52
+5
Ni države na svetu, ni medijev na zemeljski obli, ki bi tako negativno pisali o prvi dami USA, naši Melaniji, kot naši prolevi mediji. SRAMOTA in RES SMO MAJHNI!
marker1
03. 11. 2020 21.51
+1
Trump bo zmagal in prav bo tako.
nimamkaj
03. 11. 2020 21.42
-2
Ne vem a je kera ženska bolj zoprna kot ta baba
1918
03. 11. 2020 21.31
t.i. prva dama je republikanski nadomestek za kraljico, G.Washington je sprva zahteval, da se predsednika naslavlja z "njegova visokost predsednik ZDA", kongres je bil proti, prva ameriška elita se je zgledovala po monarhičnem Londonu
Perrun
03. 11. 2020 21.29
+0
Saj melania vem, da je “naša”, sam bog pomagaj..komaj tri stavke v vzhodnoevropjeski angleščini spravi skupaj. Saj vem, da je samo zaradi denarja z njim,,ampak res, slaba reklama za Slovenijo.
marker1
03. 11. 2020 21.45
+1
Glede na blatenje, ki ga je bila deležna po medijih, se ni čuditi, če se ne zmeni za nas. Slaba reklama za Slovenijo pa smo mi sami. Poglejte se v ogledalo.
supplement
03. 11. 2020 21.20
+0
veliko manj in njihove vloge so da so nevidne brezpomena in brezveze sploh da je zdraven
boroluni
03. 11. 2020 20.59
-6
Ga. prva dama je kar močno pozabila in tudi zatajila svojo domovino. Lahko bi naredila ogromno za svojo rojstno državo. Po ogledu dokumentarca Kdo je Melanija je tudi jasno zakaj. V svetu bogatih ji je nerodno od kod prihaja. Niti ne ve kako in kaj se dogaja pri nas.
rov.comp
03. 11. 2020 21.17
+9
zakaj? novinarji ene lepe besede ne najdejo, zanč je bla oddaja o Melaniji na POP tv ki so jo prikazovali v najslabši luči
marker1
03. 11. 2020 21.48
+2
Glede na blatenje, katerega je bila deležna iz medijev, še dolgo ne bomo imeli dobre besede pri njej. Edino Janša bo mogoče kaj popravil ta odnos, vendar bo zelo težko. V tujini je zelo veliko Slovencev, ki so šli za boljšim zaslužkom in so "zatajili" domovino.
mijam75
04. 11. 2020 08.45
+1
hm, pa se ti zdi, da ni za te slabe besede prav nič sama kriva? V vsem tem času je Slovenijo trikrat omenila, da je pobegnila iz komunistične države, kot bi bežala iz severne koreje. Trump pa je itak rekel, da je evropa sh*t hole. Torej kakšno naklonjenost naj gojimo do nje, če je ona ne goji do nas. Po izvolitvi je bila deležna čestitk, vabil in hvale iz slovenije, pa se ravno tako ni oglasila, razen s tožbami preko pirc musarjeve proti njenim oboževalcem, ki so njej v čast imenovali svoje izdelke.
Jun2
03. 11. 2020 20.44
+4
Ona se nebo zgubila.
Jun2
03. 11. 2020 20.45
+5
Kana-1
03. 11. 2020 21.01
+1