Tujina

Ameriškega diplomata ubila člana Al Kaide?

Washington/Aman, 14. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Jordaniji so prijeli člana teroristične mreže Al Kaida, ki naj bi priznala, da sta tam oktobra ubila ameriškega diplomata Laurenca Foleya. Jordanski minister za informiranje Mohamed Advan je medtem potrdil, da so aretirali državljana Libije in Jordanije.

»Naše varnostne službe so pred nekaj dnevi prijele dva glavna osumljenca, morilca in njegovega pomočnika. Oba pripadata Al Kaidi,« je dejal Advan. Šlo naj bi za libijskega državljana Salema Saeda Salema bin Suveida ter Jordanca Jaserja Fathija Ibrahima. Suveida naj bi v Sirijo prispel pred nekaj meseci, v državo pa je vstopil s ponarejenim tunizijskim potnim listom.

Aretirana naj bi se usposabljala v Afganistanu
Aretirana naj bi se usposabljala v Afganistanu FOTO: Reuters

Ameriški mediji so tudi navedli, da naj bi se Libijec in Jordanec urila v vadiščih Al Kaide v Afganistanu. Obenem naj bi imela po podatkih jordanskih oblasti stike z visokim predstavnikom Al Kaide Abom Muso el Zarkavijem, ki je iz Jordanije pobegnil leta 1999. Ameriški predsednik George Bush je sicer Iraku nedavno očital, da je Zarkaviju ponudil zatočišče.

60-letnega Foleya so ustrelili 28. oktobra, ko pred svojo hišo v zahodnem delu jordanske prestolnice Aman ravno nameraval sesti v avto, da bi se odpravil na delovno mesto. Na Foleya, sicer uslužbenca Ameriške agencije za mednarodni razvoj (USAID), naj bi streljal en sam storilec, diplomat pa je ranam podlegel na kraju dogodka. Po navedbah jordanske policije je bil osemkrat ustreljen v različne dele telesa.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni