Tujina

Ameriški minister za delo Acosta odstopil zaradi afere Epstein

Washington, 12. 07. 2019 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
6

Minister za delo ZDA Alex Acosta je odstopil s položaja zaradi javnega ogorčenja nad tem, kako je pred desetletjem kot zvezni tožilec v Miamiju vodil pregon bogatega finančnika Jeffreyja Epsteina, obtoženega spolnega izkoriščanja mladoletnic.

Odstop ministra za delo Alexa Acoste je naznanil predsednik ZDA Donald Trump pred Belo hišo. Acosta se je doslej zagovarjal, vendar pa je ob Trumpovih besedah, da odstopa, dejal, da je to pravilna odločitev. Njegov odstop so glasno zahtevali kongresni demokrati, iz ozadja pa tudi kongresni republikanci.

FBI je po preiskavi Acosti leta 2007 predal zajeten sveženj materiala za pregon Epsteina, ki bi v primeru obsodbe za spolno izkoriščanje več deset mladoletnic dobil dosmrtni zapor. Acosta se je leta 2008 odločil, da primer preda državnim tožilcem Floride brez posvetovanja z žrtvami, kar je v nasprotju z zakonodajo.

Trump je danes pred Belo hišo z Acosto ob strani oznanil ministrov odstop.
Trump je danes pred Belo hišo z Acosto ob strani oznanil ministrov odstop. FOTO: AP

Floridski tožilci so potem z Epsteinom dosegli dogovor o priznanju kaznivega dejanja nagovarjanja k prostituciji, zaradi česar je bil obsojen na 13 mesecev zapora. Tam je potem večinoma le spal, saj so mu čez teden dovolili, da preživi 12 ur na dan v svoji pisarni. Moral se je sicer tudi registrirati kot spolni prekrškar in plačati denarno odškodnino žrtvam.

Jeffrey Epstein.
Jeffrey Epstein. FOTO: AP

Te so vztrajale in v začetku leta je zvezno sodišče ugotovilo, da je Acosta kršil zakon, pregon Epsteina pa so prevzeli zvezni tožilci v New Yorku, kjer Epsteinu očitajo enaka dejanja kot na Floridi. Po vrnitvi iz Pariza z zasebnim letalom so ga aretirali, v ponedeljek se je pred sodiščem izrekel za nedolžnega, vendar ostaja v priporu do zaslišanja o varščini.

Tožilstvo zahteva, da mu sodišče varščino zavrne, ker je bogat, ima svoja letala in zveze v tujini, kamor lahko pobegne pred pregonom. Obtožnica navaja, da je imel v preteklosti mogočne in vplivne prijatelje, kot so nekdanji predsednik Bill Clinton, sedanji predsednik Donald Trump, britanski princ Albert in drugi.

Za spolne usluge mladoletnicam plačeval več sto dolarjev

Na podlagi obtožnice je Epstein med 2002 in 2005 spolno izkoriščal mladoletnice, nekatere so bile stare le 14 let. Zlorabljal jih je v svojem luksuznem domovanju v New Yorku in v rezidenci na Floridi, za spolne usluge pa jim je plačeval več sto dolarjev. Mladoletnice so mu priskrbele podrejene uslužbenke, kasneje pa tudi mladoletnice, s katerimi je že imel spolne odnose. Zalomilo se je pri 14-letnici, ki ga je prijavila policiji in preiskava je odkrila okrog 30 podobnih žrtev.

Epstein je vedel, da so dekleta mladoletna, še piše v obtožnici. 

Rezidenca na Floridi, kjer je Epstein zlorabljal svoje žrtve.
Rezidenca na Floridi, kjer je Epstein zlorabljal svoje žrtve. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
13. 07. 2019 14.12
+1
Kako radi ob Epsteinu omenjate Trumpa. Poglejmo dejstva: Trump je Epsteina vrgel ven iz golf kluba isti trenutek, ko je v javnost prišlo, da je Epstein napadel prvo mladoletnico. Druga stvar: Odvetnik, ki je predstavljal Epsteinove žrtve je javno povedal že zdavnaj: Ko je klical okrog Epsteinove znance (med katerimi so bili eni res vrh svetovne smetane), mu je Trump rekel "Vprašaj kaj imaš za vprašati, vse kar vem ti povem. Vzemi si kolikor časa hočeš". Ta isti odvetnik se je Trumpu že zdavnaj zahvalil za vse. Prav tako se je Trumpu zahvalila policija, ker je brez povabila prišel na policijsko postajo in povedal vse kar je imel možnost zbrskat o Trumpu.
kakafonijaprava
13. 07. 2019 12.50
+3
kriminalci na oblasti!
dannyer
12. 07. 2019 19.17
+7
prvič trump ga je že desetletje nagnal iz svojih krogov še več pomagal je toženi ekipi z denarjem proti njemo. celo dajal je da ga je treba obsoditi. med tem ko je klinton letel 26,ali 27 krat na otoku. da ne oomenim demokratskega governerja NJ ki je osumljen v dominikanski republiki. tam bi ga policija aretirala. tako pisanje da sta prijatelja je res čudno. drugič akosta je dajal celo, da kao pripada obveščevalcem. On pa je deval denar demokratom samo za razislek.
detect
12. 07. 2019 18.51
-3
trump naj odstopi,pa saj si ne upa.
Kollerik
12. 07. 2019 18.00
+18
Umre Donald Trump. 10 let po smrti preprosi Boga, da ga za kak dan pusti v ZDA. Bog ga usliši in Trump se znajde v New Yorku, gre v prvi bar, naroči wishy in vpraša natakarja: V kašnem stanju je sedaj ZDA, ima kakšne probleme: Natakar začudeno: Kakšne probleme? Pa Afganistan, Iran, Sirija, Venezuela... Natakar: Vse je naše! Kaj pa Evropa, Afrika, ostali Bližnji vzhod? Natakar potegne izpod pulta globus, ga zavrti in reče: Mi smo sedaj carstvo, cel svet je naš! Trump ves srečen popije wishy in z velikim zadovoljstvom reče: Hvala prijatelj, koliko sem dolžan? Natakar mirno: 3 juane....
korintos23
12. 07. 2019 17.40
+6
To vse je trumpos delal in še dela! Vse je zapisano.