Tujina

Ameriški senat proti podpori Savdski Arabiji v jemenski vojni

Washington, 29. 11. 2018 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški senat je s 63 glasovi proti 37 potrdil predlog zakona za umik podpore ZDA vojni v Jemnu, ki jo vodi koalicija sunitskih držav pod vodstvom Savdske Arabije. Senat je to storil takoj po zaslišanju državnega sekretarja ZDA Mika Pompea in obrambnega ministra Jamesa Mattisa, ki sta zagovarjala nasproten ukrep.

Mattis, predvsem pa Pompeo, sta razjezila tako demokrate kot tudi republikance z nonšalantnim odnosom do vprašanja umora savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki ga je po ocenah Cie naročil kronski princ Savdske Arabije bin Salman. Še posebej pa jih je razjezilo to, da je povabilo na zaslišanje zavrnila direktorica Cie Gina Haspel.

Pompeo je s svojim nonšalantnim odnosom razjezil tako demokrate kot republikance.
Pompeo je s svojim nonšalantnim odnosom razjezil tako demokrate kot republikance. FOTO: AP

Haspelove ni bilo, ker ji je to odsvetovala Bela hiša oziroma ker direktorica ni hotela javno kljubovati predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Ta ne verjame oceni Cie o krivdi bin Salmana in želi ohraniti dobre odnose z Riadom. Trump trdi, da je Savdska Arabija zaradi njega znižala svetovne cene nafte, pa tudi, da bi bilo v primeru poslabšanja odnosov v ZDA ogroženih do 600.000 delovnih mest.

Celo zadnje čase odločen Trumpov zaveznik v senatu Lindsey Graham iz Južne Karoline je vodstvu svoje stranke in Beli hiši zagrozil, da naj od njega ne pričakujejo nobene podpore več pri glasovanju o pomembnih temah, dokler v senat ne pride Haspelova in razjasni neskladja. Mike Pompeo je namreč povedal, da ni nobenega trdnega dokaza o vpletenosti bin Salmana v umor novinarja.

Pompeo in Mattis sta senatorje prepričevala, naj ne podprejo resolucije z zahtevo po umiku ameriške podpore vojni v Jemnu, ker bodo s tem ustavili napredek mirovnih pogajanj. ZDA podpirajo kampanjo pod vodstvom Savdske Arabije proti šiitskim upornikom v Jemnu z obveščevalnimi informacijami, nasveti in logistično pomočjo.

"Nista bila prepričljiva. Mislim, da ne počnemo tega, kar bi morali, da ustrezno uravnotežimo naše odnose s Savdsko Arabijo z ameriškimi interesi in ameriškimi vrednotami," je po zaslišanju za zaprtimi vrati dejal predsednik odbora za mednarodne odnose v senatu, republikanec Bob Corker iz Tennesseeja.

Trump bolj verjame tujim vladarjem kot lastnim obveščevalcem 

Senat bo prihodnji teden glasoval za formalni začetek razprave o ameriški politiki do Savdske Arabije, kar bo dodatna nerodnost za Trumpa, ki glede Hašokdžija po mnenju komentatorjev razmišlja po svoje in ponovno, kot v primeru ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, bolj verjame tujim vladarjem kot lastnim obveščevalcem. Bob Corker je ocenil, da bo morebitna javna razprava v senatu okrog tega podobna "divjemu zahodu" in je Beli hiši svetoval, naj pravočasno poišče ustrezen odgovor Savdski Arabiji zaradi umora novinarja.

Mattis meni, da bi ZDA morale ohraniti podporo Savdski Arabiji zaradi obeta mirovnih pogajanj.
Mattis meni, da bi ZDA morale ohraniti podporo Savdski Arabiji zaradi obeta mirovnih pogajanj. FOTO: AP

Bela hiša se je na senatno potezo odzvala z grožnjo predsednikovega veta na poskus odvzema pomoči Savdski Arabiji, ker bo to škodovalo bilateralnim odnosom in ameriškim prizadevanjem proti širjenju ekstremizma v regiji. Z drugimi besedami pritisku na Iran. Jim Mattis je senatorjem povedal, da morajo ZDA ohraniti podporo Savdski Arabiji zaradi obeta mirovnih pogajanj, Pompeo pa je dodal, da bo umik podpore spodkopal mirovna pogajanja.

Vse skupaj je le simboličnega pomena, saj ni skoraj nobene možnosti, da bo predstavniški dom kongresa, kjer še vedno vladajo Trumpu poslušni republikanci, sledil zgledu senata. Pa tudi senat ni potrdil predloga z zadostno večino proti grožnji Trumpovega veta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
17. 12. 2018 10.55
Trump bolj verjame tujim vladarjem kot lastnim obveščevalcem. Ampak samo tistim tujcem, ki imajo veliko denarja!!!!!! Drugim takoj nameni sankcije.
nightifly
29. 11. 2018 14.18
+7
Spomnimo se , da je Obama 4 leta nazaj podpisal trgov .sporazum s S.Arabijo za 110 mlrd orozja , ki ga zdaj arabci pridno uporabljajo za vojno v Jemnu ,prej pa so oborozili vse teror. skupine po svetu in upornike proti Asadu . Trump je po prevzemu oblasti to orozje samo predal S .Arabiji . Ves svet je skocil gor zaradi tega , nihce pa ni vedel ,da je to skuhal Obama . Pa tako simpaticen predsednik in crn je . Tako dober , da je proc od javnosti naredil en kup gorja po svetu . In za demokrata se je imel -se ima . Da ne govorimo o Clintonovih . Vse skupaj v arest .
nikhrast
29. 11. 2018 17.04
-1
Kaj pa dela Trump, saj se vsi delajo norca z njim, ga kdaj poslušaš, kot kakšen osnovnošolec. No, še par let bo streljal kozle, guncal afne..., poskrbel za smeh, upamo da nas ne bo zapeljal v krizo, recesijo...
Maxx365
29. 11. 2018 19.31
+4
Nightifly, to je laž in zavajanje. Trump je se je maja 2017 udeležil Vrha zalivskega sveta v Rijadu, kjer je imel govor predstavnikom 50 muslimanskih držav. V okviru tega se je srečal s kraljem Salmanom in z njim sklenil orožarski posel v vrednosti 110 mlrd dolarjev, s tem "dosežkom" se je celo hvalil in ta dogovor šteje za svoj velik osebni uspeh. V času Obame sta imeli državi ohlajene odnose in ni res, da je ta orožarski posel dogovoril Obama.
nikhrast
30. 11. 2018 17.49
-1
Pa kakšnih 110 milijard, to je bila samo pogodba, isto gre za Kanado, 50 milijard, pa to so podpisali konservativci. Po vrhu tega pa, če prekineš pogodbo te stanejo milijarde.
morituri
17. 12. 2018 10.57
Tramp je norec AMPAK NE MOREMO REČI, DA NE SKRBI ZA AMERIKO.
dreko123
29. 11. 2018 14.16
+2
Njihovim izraelskim gospodarjem to ne bo po godu saj je vojna v Jemnu njihova stvar... Uporabiti Savdijce da preprečujejo vpliv Irana v Jemnu in se bojujejo dejansko proti Iranu...
Apostol1
29. 11. 2018 09.08
+25
No upam , da bo te Amerikančke ,ki jih vodi za nos Trump res počasi srečala pamet
MojsterSplinter
29. 11. 2018 09.50
-4
Ne verjamem. Demokrati so samo fovšni, ker trenutno savdijsko pogačo dobiva Trump in mu nagajajo. Ko bo na oblasti demokratski predsednik, SA naenkrat ne bo več problem za njih.
Maxx365
29. 11. 2018 10.04
+15
Trump vidi samo denar in nič drugega, je kot fijakerski konj. Najbolj pomembno mu je, da spravi skozi 100+ milijardni orožarski posel s Savdijci, pa naj stane kar hoče. Ampak tole oboroževanje arabcev se lahko američanom enkrat vrne kot bumerang in ne bi bilo prvič.
nightifly
29. 11. 2018 13.53
+2
Apostol ,,,,,, ne vem kako vi vidite vse to , ampak je treba nekaj povedati . Senat v Ameriki je v vecinskih rokah republikancev - Trumpovih podpornikov . Torej so , ce pogledate izid glasovanja proti podpori S.Arabiji , je to v bistvu poteza Trumpove administracije . Morate nekaj razumeti . Ni vec levih ,ni vec desnih . So klasicni nacionalisti ,ki se borijo za obstoj svojih nacionalnih identitet ,na drugi strani so neoliberalni brezobzirni osvajalci celega sveta ,torej Globalisti ,ki jih posamezne drzave ,ali bogate ali revne cisto nic ne brigajo . Gre jim samo za to ,da tudi revne -ali predvsem revne drzave zaradi revscine totalno izcrpajo -in jim za to dajo nekaj drobtin . Ogabno . Slovenija se je zal pridruzila slednjim . Amerika je bila sedaj vsaj 24 let -3 mandate zadnjih predsednikov totalno globalisticna velesila ,ki je skupaj z Evropo sesula pol sveta .Je tako ali ni ? Vsaj preberimo dobro kaj govori Trump. Veste kaj to pomeni zdaj to glasovanje v senatu ? Preobrat .Bomo videli kaj pravi kongres ! Oba Clintona , Bush in Obama so za pred sodisce . Takoj .
blef
29. 11. 2018 09.03
-4
Tramp že ve kaj je res ampak zaradi umora enega novinarja ne bo uničil posel. Gleda praktično....novinarja ne more v življenje spravit. Jaz ne pravim, da ima prav ampak tako je.