Tujina

Ameriški specialci v bližini Kandaharja

Kabul, 19. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Afganistanu so elitne ameriške in britanske enote pričele uriti specialne enote severnega zavezništva za posebne akcije.

Pripadniki Severnega zavezništva
Pripadniki Severnega zavezništva FOTO: Reuters

Ameriške in britanske sile so v četrtek silovito bombardirale talibanske položaje okrog mesta Kandahar, po drugi uri zjutraj pa smo slišali močne eksplozije tudi v okolici Kabula. Begunci, ki so prebežali s talibanski strani, trdijo, da imajo talibani precej mrtvih in ranjenih, niso pa videli, da je bilo v zadnjih dneh ubitih več civilistov. Od visokih vojaških predstavnikov severnega zavezništva smo izvedeli, da je manjša skupina ameriških specialcev enote Delta Four na talibanskem ozemlju nekje juzno od Kandaharja. Skupina naj bi zbirala podatke o enotah Osame bin Ladna.

Na severu Afganistana pa so pred štirinajstimi dnevi pripadniki britanskih in ameriških elitnih enot začeli uriti specialne enote severnega zavezništva za posebne akcije. Naša ekipa je bila danes na kabulskem letališču, kjer je po četrtkovih hudih bojih v petek zavladalo zatišje. Veliko borcev severnega zavezništva ima sorodnike v Kabulu, ti pa podpirajo zračne napade, saj upajo, da bodo prinesli konec talibanskega diktatorskega režima.

Afganistanci se strinjajo, da je potrebno uničiti talibane tudi zato, ker so zadnja leta odkrito sodelovali z Osamo bin Ladnom in podpirali njegova teroristična oporišča. Po trditvah obveščevalnih virov afganistanske opozicije naj bi ameriški in britanski zračni napadi uničili dvaindvajset od skupno tridesetih oporišč bin Ladnovih enot.