Tujina

Ameriški tehnološki giganti pred sodišče zaradi otroškega dela

Washington, 17. 12. 2019 21.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
3

Pet ameriških tehnoloških gigantov si je "prislužilo" tožbo, ker naj bi bili odgovorni za smrti otroških delavcev v rudnikih kobalta v DR Kongo. Na zatožni klopi so se znašli tudi Apple, Microsoft in Googlovo krovno podjetje Alphabet.

Tožbo je mednarodna skupina International Rights Advocates (IRA) na sodišču v ameriškem Washingtonu vložila v nedeljo v imenu 14 neidentificiranih žrtev, članov družin otrok, ki so umrli v zrušenjih rudniških jaškov ali so bili pohabljeni pri delu.

Toženi so Apple, Alphabet, Dell, Microsoft in Tesla. Tožniki navajajo, da se tehnološka podjetja zavedajo odvisnosti rudarskega sektorja DR Kongo od otroškega dela, otroški rudarji pa delajo za dva ali tri dolarje na dan v zelo tveganih pogojih.

Obubožana, a z rudninami bogata Demokratična republika Kongo, je pomembna globalna proizvajalka redkih zemljin. Te so ključne za proizvodnjo baterij, ki so uporabljene v mobilnih telefonih in električnih vozilih.

Nemški avtomobilski proizvajalec BMW, nemški kemični koncern BASF in južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung so letos že napovedali projekt, ki naj bi zagotovil "odgovorno" pridobivanje kobalta v DR Kongo. Rudarska industrija trdi, da želi sprejeti standarde dobrega upravljanja za izboljšanje pogojev dela. Londonska borza za kovine London Metal Exchange je nedavno sprejela nove etične standarde, s katerimi naj bi zagotovila boljšo sledljivost surovin. Svetovni svet za zlato pa je letos oblikoval načela odgovornega rudarjenja zlata. 

Apple in še štirje ameriški tehnološki giganti se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi otroškega dela v Demokratični republiki Kongo.
Apple in še štirje ameriški tehnološki giganti se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi otroškega dela v Demokratični republiki Kongo. FOTO: AP
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
18. 12. 2019 19.54
+0
Pol se pa čudite da amerov in Evropejcev v Afriki in Bližnjem Vzhodu ne mara nihče ....
nikhrast
18. 12. 2019 17.09
-2
A ni država sama tudi odgovorna, če pride Apple v Slovenijo, pa bo postavil svoje pogoje, dvomim.
Heretik1
18. 12. 2019 09.46
-1
Brez dela ni jela!