Tujina

Ameriški tožilci razkrili tajno obtožnico proti Assangeu

Washington, 16. 11. 2018 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški tožilci so v nekem primeru posredno in po pomoti razkrili, da je v ZDA vložena zapečatena obtožnica Assangeu, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov leta 2010. Česa je obtožen, ni znano, so pa v ZDA že večkrat nakazali, da bi ga lahko obtožili veleizdaje.

Obstoj zapečatene obtožnice proti ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu je razkril WikiLeaks. Ameriško tožilstvo naj bi njen obstoj razkrilo pomotoma s kopiranjem besedila v nepovezanem primeru na sodišču v Virginiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tožilka Kellen Dwyer je sodnika v tem drugem primeru prosila, naj nekateri podatki ostanejo tajni. "Glede na sposobnosti obtoženega in publiciteto primera noben drug proces ne bo mogel zagotoviti tajnosti podatka, da je bil Assange obtožen," je zapisala tožilka. Dodala je še, da bi te obtožbe morale ostati zapečatene, dokler Assangea ne bi prijeli.

Assange se je, po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov in drugih zaupnih ameriških dokumentov leta 2010, zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu leta 2012, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA. Formalno se je skušal sicer izogniti izročitvi na Švedsko zaradi obtožb posilstva, ki so bile lani umaknjene, a ga britanske oblasti še vedno želijo prijeti, ker se je izogibal britanskemu pravosodju. Assange tako ostaja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Assangeova odvetnica v Veliki Britaniji Jennifer Robinson je opozorila, da je bil Assange pripravljen sodelovati z britanskimi in švedskimi oblastmi, "a le, če bi mu zagotovili, da ga ne bi izročili v ZDA, kjer bi ga čakal dosmrtni zapor ali še kaj hujšega".

Assange se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA
Assange se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA FOTO: AP

Vendar pa so ZDA vztrajno tajile, da bi obstajala obtožnica, britanske oblasti pa niso hotele ne potrditi ne zanikati, da so prejele ameriško zahtevo za izročitev. Zato je Assange ostal na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Robinsonova je zdaj menila še, da obstoj tajne obtožnice dokazuje, da želi ameriška administracija pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa doseči, "da gre za kaznivo dejanje, če izdajatelj v Evropi razkrije dokaze o zlorabah, ki jih izvaja ameriška vlada". To pa je "hud napad na svobodo medijev", je poudarila.

"Kako dolgo mislite, da bo trajalo, da bosta temu sledili tudi Rusija in Kitajska in se pri tem izgovarjali na ameriški primer," se je še vprašala odvetnica.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
16. 11. 2018 12.07
-6
zanimiv je tale assange. to pa zato ker rusi vse svoje nasprotnike in agente pa novinarje itd. zelo hitro najdejo in zastrupijo (tako poročajo mediji), cel svet pa enemu snowdenu in assangeu ne more nič. kje je snowden končal? zakaj amerika ne najde snowdena in assangea in jih naredi hudo bolne ali nekaj pač?? ker je to ena velika bučka
JApajaDAja
16. 11. 2018 11.51
+7
slo pa še vedno ni "razkrila" originalnega prevoda global compacta!
RichPiana
16. 11. 2018 11.35
+24
Kako ga lahko obtozijo veleizdaje, ce je pa Avstralec in ne American?