Tujina

Morales izgnal veleposlanika

La Paz, 11. 09. 2008 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bolivijski predsednik Evo Morales je iz države izgnal ameriškega veleposlanika. Trdi namreč, da naj bi slednji spodbujal nasilne opozicijske proteste.

Morales: "Ne želimo separatistov!"
Morales: "Ne želimo separatistov!" FOTO: Reuters

"Ne bojim se 'imperija' in razglašam ameriškega veleposlanika za 'persono non grata'," je dejal Evo Morales. "Ne želimo separatistov," pa je bil njegov komentar ob odločitvi, da ameriškega veleposlanika Philipa Goldberga v diplomatski noti zaprosi, naj odide domov.

V Washingtonu so Moralesove obtožbe glede spodbujanja nasilnih protestov označili za neutemeljene. Kot je povedal tiskovni predstavnik State departmenta Gordon Duguid, ameriška vlada od Bolivije še ni prejela protestne note glede veleposlanika, Morales pa ni ponudil nobenih specifičnih dokazov, ki bi kazali na vpletenost Goldberga v nemire v državi. Predsednik je sicer že dolgo obtoževal ameriškega diplomata, da sodeluje z bolivijsko konservativno opozicijo.

Izgredi, uperjeni proti Moralesu, so sicer dosegli vrhunec z zasedbo delov plinovodov na vzhodu države. Na enem od vodov so celo zaprli enega od ventilov, zaradi česar je v ceveh plinovoda prišlo do močno povečanega pritiska, kar je povzročilo eksplozijo. Pri tem ni bil nihče poškodovan, predsednik državne energetske družbe pa je dejanje označil za teroristični napad. Zaradi eksplozije je morala Bolivija zmanjšati dobavo plina Braziliji za 10 odstotkov.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DaliCAR
11. 09. 2008 17.25
svaka čast več takih držav bi moral bit!!!! in pol bi naredili združenje in bi te države sodelovale in trgovale med sabo pol bi pa vidl ameri kaj je inflacija in drag bencin!!!!
sanacaple
11. 09. 2008 16.20
Se strinjam ,itak sm gledajo ameri na naravna bogastva in na lastne strateške interese na svetu. Že iz zgodovine nam je jasn da so meri genociden zablojen narod(poblili ali zasužnjili so na tisoče indijancev in afričanov). F uck the usa
Dragon_13
11. 09. 2008 13.30
To pa ni blo glih pametn, mogu bi ga na kol nataknt.
stojko88 .
11. 09. 2008 13.11
Dejte slovenski jezik uporabljat, prosim! Če ne poznate slovenskega izraza, uporabite slovar. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ State Department [stéitdipá:tmənt] noun ministrstvo zunanjih zadev v ZDA Lp.
Uros321
11. 09. 2008 13.04
Men bi blo tud fajn, če bi izgnal Ameriškega diplomata, Angleškega diplomata in pa Izraelskega... Vse dokler te države ne začnejo hodit po poti, ki jo zagovarjajo, delujejo pa ravno nasprotno.
deadea
11. 09. 2008 12.00
sem na strani \"malih\".
jonson
11. 09. 2008 11.58
Vse bolj in bolj se kaže, da ni razlik med kapitalistom, komunistom in diktatorjem. To je vse eno in isto, samo v drugačni preobleki.