Tujina

Ameriški veleposlanik potrdil Trumpovo izsiljevanje: Delal sem po njegovih navodilih

Washington, 20. 11. 2019 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
54

Ameriški veleposlanik pri EU Gordon Sondland je na zaslišanju pred ustavno obtožbo predsednika ZDA priznal, da je sodeloval s Trumpovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem pri pritisku na Ukrajino, da v zameno za pomoč uvede preiskavo Trumpovih političnih nasprotnikov. Na njegovo pričanje pa se je že odzval tudi Trump, ki je bil tokrat redkobeseden. "Ni človek, ki bi ga dobro poznal. Se mi pa zdi prijazen možakar," je dejal.

Sondland je zadnja v vrsti prič, ki potrjujejo vzročno povezavo med nakazilom kongresno potrjene pomoči Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo z uvedbo preiskave o nekdanjem podpredsedniku ZDA Josephu Bidnu, njegovem sinu Hunterju Bidnu in ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016. Po njegovih besedah je šlo za "uslugo za uslugo" (quid pro quo).

Sondlandovo pričanje je najpomembnejše doslej, ker je prvi, ki je slišal to pogojevanje naravnost od Trumpa. Hotelir, ki si je veleposlaniški položaj prislužil z nakazilom milijona dolarjev za Trumpovo inavguracijo, je kongresu priskrbel tudi elektronsko pošto in sporočila, ki dokazujejo, da je za izsiljevanje vedelo več ljudi znotraj ožjega Trumpovega kroga.

"Gospod Giuliani je izražal želje predsednika ZDA in vemo, da so bile te preiskave pomembne za predsednika," je dejal Sondland in razložil, da je bilo popolnoma jasno, da je Trump ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu obisk v Beli hiši pogojeval s preiskavami.

Demokrati so preiskavo pred ustavno obtožbo sprožili po prijavi žvižgača, da je Trump v telefonskem pogovoru 25. julija izsiljeval Zelenskega oziroma "prosil za uslugo" preden odobri pomoč. Trump je delni prepis pogovora objavil in še vedno vztraja, da z njim ni nič narobe. Prav tako še vedno trdi, da ni šlo nikoli za "quid pro quo".

"Vem, da člani tega odbora pogosto oblikujejo ta zapletena vprašanja v eno enostavno vprašanje – ali je šlo za quid pro quo? Kot sem že prej povedal glede telefonskega pogovora in srečanj v Beli hiši, je odgovor pritrdilen," je dejal Sondland.

Potrdil je tudi, da se je 26. julija iz kijevske restavracije pogovarjal po telefonu s Trumpom, kar potrjuje izjave dveh diplomatov. Povedal je tudi, da je podpredsedniku ZDA Miku Penceu izrazil skrbi zaradi povezovanja vojaške pomoči Ukrajini s preiskavami. "To v vladi ni bila nobena skrivnost," je dejal Sondland.

'Delal sem po navodilih Trumpa'

V pričakovanju napadov je sebe opredelil kot prepričanega republikanca, ki je pač sledil navodilom predsednika ZDA. Zavrnil pa je namige, da bi sam ali skupaj z nekdanjim odposlancem za Ukrajino Kurtom Volkerjem in ministrom za energijo Rickom Perryjem vodil svojo politično operacijo v Ukrajini. Delal je po navodilih Trumpa, kaj se dogaja, pa naj bi vedeli vsi v vrhu vlade. Pri tem je omenil državnega sekretarja Mika Pompea in bivšega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona. "Vedela sta, kaj počnemo in zakaj," je dejal Sondland.

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve, kjer potekajo zaslišanja Adam Schiff je zato opozoril Pompea in druge v vladi, ki zavračajo sodelovanje v preiskavi, da to delajo na lastno odgovornost v svojo škodo. "Oviranje kongresa je bilo vključeno v ustavno obtožbo v času afre Watergate," je opozoril Schiff in s tem namignil, da lahko tudi člane Trumpove vlade čaka pregon in zapor.

Sondland je precej zmedel Trumpovo obrambo pred ustavno obtožbo in vodilni republikanec v odboru za obveščevalne zadeve Devin Nunes je uvodoma veleposlanika branil ter prikazoval kot žrtev. Nunes je s kolegi še naprej vztrajal, da se zasliši žvižgača, ki je opozoril na sporni telefonski pogovor. Vendar pa je žvižgač povsem nepomemben, odkar je Trump objavil delni prepis pogovora.

Po Sondlandovem pričanju bi demokrati lahko zaprli preiskavo in šli na potrditev obtožnice proti Trumpu, ker je jasno, da je predsednik ZDA od tuje vlade izsiljeval pomoč, da bi jo zagodel domačim političnim nasprotnikom.

Demokrati morajo sedaj le še prepričati porotnike na procesu proti Trumpu in bo odstavljen. To pa ne bo enostavno, saj so porotniki senatorji, med katerimi prevladujejo republikanci, ki se bojijo Trmpovega vpliva na volilno bazo. Predsednik republikancem tudi koristi z imenovanjem konservativnih sodnikov in vodenjem konservativne notranje politike.

Redkobeseden Trump: Sondlanda ne poznam zelo dobro

Na odmevno pričanje Sonlanda pa se je na poti v Teksas odzval tudi Trump. Pred novinarji je bil tokrat nenavadno redkobeseden. Zagotovilo, da od Ukrajine ni zahteval ničesar, je prebral z lista papirka, ki ga je imel pred seboj, nato pa dejal, da je vsega konec, s čimer je mislil na preiskavo pred ustavno obtožbo.

Trump je novinarjem dejal, da Sondlanda ne pozna zelo dobro ter da v preteklosti ni veliko govoril z njim.
Trump je novinarjem dejal, da Sondlanda ne pozna zelo dobro ter da v preteklosti ni veliko govoril z njim. FOTO: AP

Novinarjem je zagotovil tudi, da Sondlanda niti ne pozna. "Ne poznam ga zelo dobro. Nisem veliko govoril z njim. Ni človek, ki bi ga dobro poznal. Se mi pa zdi prijazen možakar," je dejal Trump o priči preiskave pred ustavno obtožbo, ki ga je neposredno povezala z izsiljevanjem Ukrajine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trumpova trditev, da Sondlanda ne pozna, ni verodostojna. Bogati hotelir, ki mu je nakazal milijon dolarjev za inavguracijo, je bil pogosto z njim v stiku, še posebej glede Ukrajine. To je nenavadno, saj so bili za politiko do Ukrajine tehnično zadolženi drugi, ne veleposlanik pri EU.

Poleg tega je Trump Sondlanda še 8. oktobra hvalil kot res dobrega moža in velikega Američana. Stališče je spremenil 8. novembra, ko je Sondland spremenil svojo uvodno izjavo na tajnem kongresnem zaslišanju pred ustavno obtožbo in priznal, da je vedel, da je izplačilo pomoči vezano na preiskave demokratov.

Nekdanji tožilec Starr ugibal, da je morda Trumpove zgodbe že konec

Republikanci so doslej branili Trumpa, češ da ga nobena priča ni obremenila iz prve roke. Sondland je to storil, saj je govoril s Trumpom o zahtevi za preiskave političnih nasprotnikov v zameno za vojaško pomoč za obrambo proti Rusiji.

Njegovo pričanje je udarilo kot strela z jasnega in celo nekdanji posebni tožilec Ken Starr, ki je vodil preiskavo pred ustavno obtožbo Billa Clintona, je ugibal, da je morda res vsega konec. Vprašal se je, ali je morda napočil čas, da se republikanski senatorji odpravijo v Belo hišo in Trumpu predlagajo, naj odstopi s položaja. Podobno se je zgodilo predsedniku Richardu Nixonu zaradi afere Watergate.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
21. 11. 2019 16.35
-1
Vse velike TV mreže ves dan prenašajo ta hearing, pa brez reklam, milijone izgubljajo. Ubogi Trump, ste ga videli včeraj ko je prišel ven iz The White House, plonk ceglc je imel, napisan v velikih črkah, spet no quid pro quo, folk gleda vse to, ni čudno da misli da se mu je odtrgalo.
M teorija
21. 11. 2019 15.20
-2
MeaCulpa
21. 11. 2019 08.11
+9
Ne, da bi želel zagovarjati Trump-a, ampak je pa zanimivo, da se objavi in postavi v naslov zgolj tiste dele zaslišanja, ki naj bi stimuliral klike, zgražanje itd. Mislim, da je pravica in dolžnost družbe biti informirana, kar pa je ob plazu vseh lažnih novic in pol-resnic (katerih se najraje poslužujejo večji mediji) zelo težko. Drugače pa najboljši medij v regiji ali kako ? ;)
Razumnež
21. 11. 2019 07.38
+1
Aha.... Torej niso bili Rusi, ampak Ukrajinci.... Kaj trga te demokrate :))))
M teorija
21. 11. 2019 15.22
+1
Vklopirazum
21. 11. 2019 07.32
+6
Če prav razumem bi moral Trump dati denar potem pa upati da ga ne bodo pokradli.
Domendo
21. 11. 2019 07.25
-5
Če bo začel streljat po svojih državljanih kot voditelji v Iranu in ukrajini bo pa vse vredu. Kaj vse so počeli prejšnji predsedniki pa so vsi ostali do konca mandata. Verjetno bi mu moral rožice poslat in lepo prosit. Človek je preiskoval demokrate, ki so delali vojne zločine in problem je, kako je preiskoval ne pa zakaj jih je preiskoval.
peresni
21. 11. 2019 07.11
+7
Naj obdržijo Tumpa...bodo imeli manj časa za delanje sranja po celem svetu.
Uomo 46
21. 11. 2019 07.00
+2
Članek ne izraža dejanskega zaslišanja Sondlanda. 2+2=4
nightifly
20. 11. 2019 21.58
+8
novinarji , dajte malce zategniti rocno ................
VolkBrenin
20. 11. 2019 21.50
+8
nekaj velikega se dogaja v ozadju...Pompeo se bo v začetku prihodnjega leta poskušal čim bolj neopazno odplaziti iz trumpovega štaba / glede na to da je bil šef cie - ima verjetno za tihi beg od trumpa močne razloge...Sondland mora imeti za svoje izjave vsaj dvoje ...ali resne argumente za svoje trditve ...ali pa zelo močno ozadje / krivo pričanje tam ni hec...Rušenje trumpa ali njegov obstoj bo po koncu gonje pokazatelj kako " močan " je izrael v usa notranji politiki ...
nightifly
20. 11. 2019 21.59
-3
mocan Izrael ? Jaz pa samo pravim ,da naj se Slovenija samo pazi ,ce pride gor spet naveza Clintonovih ...........
nightifly
20. 11. 2019 21.59
+2
VolkBrenin
21. 11. 2019 08.04
+3
nightifly...Tebe smatram za svetovljana z dovolj širokim spektrom razumevanja in prebiranja info tudi z drugih zornih kotov ...( Slovenija in svet se niti ne more ubraniti zločinske familije klinton ...) ...osebno sem pri njih / usa za Tulsi Gabard ...Sedaj pa še izrael...razmisli koliko " stvari " in kaj vse je " podaril " trump izraelu v tem času ko je on predsednik / in to primerjaj z ostalimi usa predsedniki / ...in " darila " izraelu od trumpa se bodo še stopnjevala ...ker gre za njegovo preživetje v ovalni pisarni ...Bitka za volitve namreč že poteka...Druga tema je sama " moč " izraela in težnje...Od ustanovitve do danes so palestince stlačili v mini prostor in še na tem prostoru imajo svoje enklave že - izraelci namreč...in nihče se ne upa niti pisniti o tem...da je absurd popoln okoliške države pojamrajo kako podpirajo brate palestince ??!! ...Kje to ??? in kako ?? ...Za konec pa še priporočam ogled kakšnega govora bolj znanih rabinov iz izraela o odnosu do eu....ostali boste zgroženi - kako javno govorijo , kako bodo uničili eu ...
VolkBrenin
21. 11. 2019 08.05
+0
ps ...Slabotna eu je prav tako voda na mlin usa - oziroma želja usa politike , kajne ...
dadaljudi
20. 11. 2019 21.49
+10
Wow 24ur ocitno niste gledal zaslisanja ker se ve da je delal kot je rekel trump ampak ni bilo nobenega izsiljevanja. 24ur prvo se prepricajte v clanek ce je za objavo in nato ga objavte. Ze naslov je napacen😂
grgrgr
21. 11. 2019 08.07
+4
masni
20. 11. 2019 21.47
-7
KATERI VELEPOSLANIK IN MINISTER V VLADI ,KI JIH NASTAVI NAŠA VLADA PA NE POSLUŠA SERPENTINŠKA ,KAJ MORAJO DELAT,LEPO VAS PROSIM.
TrixTrax
20. 11. 2019 21.40
+15
Saj potem na zaslišanju je demantiral, da mu je Trump karkoli rekel. 24ur, ne ga biksat.
dannyer
20. 11. 2019 21.45
+10
pač 24 ur nič novega od njih tolik ofn so dali o trumpu da ne štejem.
kakamujo
20. 11. 2019 21.28
-13
dannyer
20. 11. 2019 21.25
+5
Cirkus ki ga demokrati delajo z rušenjem izvoljenega predsednika je res ne demokratično to da generale skrbi kak ose bo predsednik odločil o zunanji politiki ki je njegova pristojnost je višek birokrati bi radi vodili državo. poslušal sem izjavo veleposlanika jasno je rekle da trump reče nič kvit qpq in to je jasno bilo videno. vmes pa so demokrati prepovedovali svoje pravljice . med tem pa so demokrati tisti ki so preiskovali trumpa in to z ukrejinci. še več bajdnova afera. obamova ki je slovenijo isiljeval smo pozabili. neverjetno. demokrati si neupajo oditi v senat ker tam bodo republikanci lahko pripeljali priče ne pa tako kot vodi schift.
dannyer
20. 11. 2019 21.29
+3
celo bil klinton je povedal naj se trump okvarja z predsednikovanjem ne pa z tem. že takoj po volitvah so ga hoteli odpoklicati demokrati ne priznavajo volitva oni kot stranka razpadajo sedaj je senator iz penslovenije iztopil od demokratov in se predružil neodvisnih jasno pa je povedal da bo podprel republikance. kar pomeni da bo trump imel skoraj 58 senatorjev podpore. od 100. birokrati ki so vodili ta napad na belo hišo ima odvetnika ki so jasno govorili kaj bodo delali. neverjetno 24 ur pa je tako ali tako fn medij.
dannyer
20. 11. 2019 21.33
+2
tak način ki se ga gredo demokrati je zelo neustaven. še v času bila klintona so republikanci imeli lepši bolj demokratičen način. še več naloga tega cirkusa ki so ga sedaj zamenjali od kvid por qu za podkupnine. ima namen škodovati trumpu in rusija 3.0 še v mes. tako da res če bi prišlo do izvolitve demokrata kar dvomim ga bodo republikanci odpoklicali. demokrati se igrajo sramotno igro. po polih neodvisni kar 74% ne podpirajo tega cirkusa .58% demokratov ki so videli da tukaj ni nič. priče ki s tem nimajo nič. birokrati ki jikajo ker bodo leteli. neokonci pa hočejo vojne. trump pa se bori proti tej elite. ker je obama delo to kar delajo neokonci je ok kljub izven sodnimi 4000 poboji z droni tudi otroke in američana to je kaznivo in bi morali takrat obamo odpoklicati.
dannyer
20. 11. 2019 21.44
+1
ne pozabit da tega podpolkovnika vitmena ki je po narodnosti ukrajinec so mu ponudli 3 krat mesto ministra za obrambo in njemu osebno ni všeč zunanja politika izvoljnenega predsednika. neverjetno. kako v ameriki demokracija pada od demokratov ki razpadajo na celi strani. če to pride pred senat bo do republikanci poslali bajdna na zaslišanje laž pomeni 5 let zapora. in tega se demokrati bojijo. saj nebodo imeli moč nad tem tako kt imajo sedaj ko jo zlirablajo.
planform
21. 11. 2019 14.55
+3
Kar tukaj pišeš sploh nima nekega smisla. Prvo, preden komentiraš vsaj tipkarske napake preveri, slovnico in imena kot so Pensilvanija, Vindman in podobno. Drugače tvoji komentarji izpadejo takoj manj resni. Drugo, kar poteka v ameriškem kongresu je preiskava v ozadje dogajanja dejanj predsednika. Nikakršno sojenje še ne poteka. Trenutno se ugotavlja, ali se je kaj protiustavnega sploh dogajalo in ali dokazi za ustavno obsodbo za odstavitev predsednika obstajajo. Kaj ima demokracija s tem veze res ne vem, če se samo preiskuje. Seveda se naj vsak predsednik ne odstavlja kar tako, ker potem res ni demokracije. Je pa impeachment varovalka v ameriški ustavi za primere podkupnin, izdaje lastne države in podobnih kriminalnih dejanj s strani predsednika ali kogar drugega na izvoljenem položaju. Če Trump res škoduje državi ali državljanom, pri tem pa ima morda še sam korist (saj zakaj bi kaj takšnega drugače sploh počel), je pravno nujno, in po mojem mnenju tudi moralno potrebno, takšen postopek izvesti. Primer, ki ni ravno protiustaven in zato ne nosi vloge pri ustavni obtožbi, kaže pa, da dela Trump proti lastni vladi: umik ameriške vojske iz Sirije, kar je storil brez posveta članov svojega kabineta, svojih generalov ali ministrstva za obrambo. To so kompleksne situacije in zelo prepletene in ne moreš kar tako nekaj po svoje počet. Gre za neodgovorno početje, za vso dogajanje že desetletja kolektivno deluje ministrstvo za obrambo v sodelovanju z ameriško vojsko in mednarodnimi zavezniki. Tukaj ne rabiš biti nek strokovnjak, da opaziš, da ne gre za "birokrate" temveč za izjemno kompleksen sistem ogromne množice ljudi in ustanov, ki so med sabo prepleteni. Kar tako nekaj početi brez pomisleka in po svoje ne gre. Ne med prijatelji, ne v družini, ne v podjetju, ne v vladi. Drug primer, ko je delal po svoje in se ni oziral na pravno ureditev države, ki zagotavlja ohranitev demokracije - kar tako rad zagovarjaš: odpustil je direktorja FBI Comeya, ker ni želel prekiniti neodvisne preiskave, ali je Rusija pomagala Trumpu do zmage na volitvah; odpustil je generalno tožilko Yatesovo, ker ni zagovarjala njegove prepovedi potovanj ljudi iz musimanskih držav, kar je leta 2017 povzročilo zmedo na ameriških letališih, zakonci se niso morali videvati, strokovnjaki pa so trdili, da ta Trumpv izvršini sklep tako ali tako ne pomaga pri težavah s teroristi; želel je ustaviti Muellerjevo preiskavo v rusko vpletanje med predsedniške volitve leta 2016, in katero še danes poizkuša izničiti; hotel je zadržati vojaško pomoč, katero je namenila ameriška vlada in s katero Trump kot predsednik nima nobene pravice razpolagati, dokler novoizvoljeni ukrajinski predsednik ne začne preiskave o korupciji v njegovega potencialnega bodočega tekmeca na naslednjih predsedniških volitvah Joe Bidena. Ko smo že pri Ukrajini, danes je ravno na tem zaslišanju ambasador Sondland izjavil, da je Trump samo rekel, da ne gre za quid pro quo, ampak vsem ostalim (Sondland, Taylor, Volker) je bilo popolnoma jasno, da je šlo za quid pro quo - jaz tebi, samo če boš ti meni. Vse to so pa primeri zlorabe položaja za lastno korist, kar pa verjetno je dobra podlaga za odstavitev kogarkoli iz položaja. Tebi in ostalim priporočam, da emocijsko podprtih izjav in neresnic ne širiš (cirkus, rušenje predsednika, predsednik je rekel da ne gre za protiuslugo pri tem pa spustiš izjavo, da je priča sama vedela, da gre ravno za to). To ima lahko slabe posledice, ker kmalu ne vemo kaj sploh je resnica, profitira pa samo poščica, med temo ko večina nazaduje.
BLUECUBE
20. 11. 2019 21.25
-1
SDS-ovčki, ajde po svečke potem pa v Washington!
Polis123
20. 11. 2019 21.11
+0
Ni panike. Enkrat ni nobenkrat ⚡ :D
Ost1234
20. 11. 2019 21.01
-8
Ježeš na maričku!! Kaj pa bo zdej z našo Malanijco? Bo kot migrantka zaprosila za sprejem v deželico al kako??
big_foot
20. 11. 2019 20.55
-6
Kaj je SDSarji a kaj bo sedaj... "kam sežejo murgelske lovke, palček je vse podtaknil" c,c,c,c
Ost1234
20. 11. 2019 20.37
+21
No od začetka je bilo tudi Monikino "kajenje Clintonove cigare" podtikanje komunistov ... Pa afera Wattergate tudi ... Res je tudi da so v Iraku videli že končano nuklearno orožje, da vidijo grožnjo v vsaki državi, ki premore za njih zanimive naravne vire , ....