Tujina

Amy Klobuchar v boj za predsedniški stolček

Minneapolis, 10. 02. 2019 21.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška političarka slovenskih korenin Amy Klobuchar vstopa v predsedniško tekmo. Pred zasneženo množico podpornikov je dejala, da morajo 'narodu vladati priložnosti, ne kaos' in napovedala svoj politični program, ki vključuje splošno zdravstveno varstvo vseh in imigracijsko reformo.

Senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar je kandidaturo za predsednico ZDA napovedala pred množico podpornikov, ki so se zbrali kljub snegu in mrazu. 

"V času, ko moramo pozdraviti srce naše demokracije in obnoviti našo zavezanost skupnemu dobremu, stojim pred vami kot vnukinja rudarja, prva ženska, ki je bila izvoljena v ameriški senat iz zvezne države Minnesota, in oznanjam svojo kandidaturo za predsednico Združenih držav Amerike." 

"Našemu narodu ne sme vladati kaos, temveč priložnosti," njene besede povzema The Huffington Post.  

Napovedala je boj za srce demokracije.
Napovedala je boj za srce demokracije. FOTO: AP

"Nimam politične mašinerije, nimam denarja, sem pa žilava," je dejala z odra skupaj z možem Johnom in hčerko Abigail in med drugim napovedala vrnitev ZDA k mednarodnim podnebnim sporazumom, boj za splošno zdravstveno varstvo vseh Američanov in imigracijsko reformo.

"Ima ogromno srce in veliko sočutja do drugih. Preveč je razdvojenosti v državi, potrebujemo nekoga, ki nas bo združil," je dejala Brenda Kivi, ki se je udeležila zborovanja. 

'Izvoljiva' senatorka s klasično demokratsko politiko 

58-letna Klobucharjeva stavi na svojo zmerno demokratsko politiko in priljubljenost na srednjem zahodu ZDA, ki ga morajo demokrati osvojiti, če se želijo prebiti v Belo hišo. O njeni kandidaturi se je tako ugibalo že dlje časa, saj številne ankete kažejo, da ima demokratska stranka z njo morda največ možnosti, da dobi nazaj regijo, ki jo je na volitvah 2016 presenetljivo osvojil Trump, piše STA

Velja za 'izvoljivo', kar pomeni, da ni del bolj levega dela demokratske stranke, katerega neuradni vodja je demokratski predsedniški kandidat iz leta 2016 Bernie Sanders, v zadnjem času pa se je kot zvezda levega pola demokratov (in roko na srce, zvezda celotne demokratske stranke) pojavila novoizvoljena Alexandria Ocasio-Cortez. A pripadniki levega dela stranke, vsaj za zdaj, veljajo za neizvoljive proti republikanskemu kandidatu, saj naj bi odvrnili t. i. neodvisne volivce. 

Kljub snegu in mrazu so se zbrali številni podporniki senatorke.
Kljub snegu in mrazu so se zbrali številni podporniki senatorke. FOTO: AP

Predsedniške volitve bodo v ZDA potekale sicer leta 2020, a od začetka letošnjega leta so se v tekmo za demokratsko nominacijo podali že številni demokrati. Med drugim se bo morala Klobucharjeva pomeriti s priljubljenima Kamalo Harris in Elizabeth Warren, čeprav tej po škandalu s predniki indijanskih korenin priljubljenost pada. 

Za najmočnejšega tekmeca bi se po napovedih lahko izkazal nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, ki pa uradno kandidature (še) ni napovedal. 

Po napovedih bo tekma za demokratsko nominacijo tako zelo natrpana, nekateri ameriški mediji predvidevajo, da bi se za nominacijo lahko potegovalo tudi 20 demokratov. A Klobucharjeva se že od samega začetka (ameriški mediji so skorajda že po zaprisegi Donalda Trumpa začeli ugibati, kdo se mu bo postavil po robu leta 2020 ter kdo ima največ možnosti za zmago) pojavlja na vrhu seznamov demokratskih kandidatov, ki imajo največ možnosti za osvojitev nominacije in posledično zmago. Glavno merilo za izbiro kandidata pa bo, kot kaže, kdo ima največ možnosti premagati Donalda Trumpa.

Kot pri skorajda vseh trenutnih demokratkah, ki so napovedale kandidaturo za predsednico, so se v zadnjem tednu v ameriških medijih pojavila namigovanja, da naj bi se Klobucharjeva nesramno vedla do svojih sodelavcev in podrejenih ter bila do njih (pre)zahtevna. A mnenje večine političnih analitikov glede namigovanj bi lahko strnili z besedami – 'če je to najhuje, kar lahko odkrijejo o njej, ji ne bo hudega'. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olimpija35
12. 02. 2019 09.18
.kaj pro plus..težko še to pokazat hahahah trumpje mel več ljudi na wcih kot klobučerjeva cele množice hahahah go trump!!
dannyer
11. 02. 2019 20.09
+1
od vseh demokratov ima naj manj možnosti pred njo so camila haris, beta orork j bajden, poleg tega si demokrati želijo neka jdrugega na dnu pa so klobučarjeva pa hillar. tisti ki spremljajo vemo kako in kaj tudi elizabet pokahontes woren je pred njo po % sam da nimata možnosti ona zaradi laganja slednja pa zaradi zanikanja dogotkov na meji. poleg tega nista ravno močni kandidatki.
Devilz Pff
11. 02. 2019 17.19
-1
Pravijo da bo delala vse kontra kot Trump. To pomeni da so jo deepstate že kupili ali ugrabili!
nikhrast
11. 02. 2019 22.54
Pravijo da je oster šef, "mean boss", to ji zdaj oporekajo. Drugače pa samo govori da so bili stari starši migranti in so pridno delali, no, oče ga je nekaj sral predno se je spametoval. Da ima pa slovesnko-švicarske korenine pa folk ne zanima.
Devilz Pff
11. 02. 2019 17.18
-1
Ne štekam zakaj je tako pomembno da ima slovenske korenine. To sem danes slišal že večkrat na radiu. Koga briga še ta novica. Zakaj pa ne predstavijo še ostale kandidate če jih že predstavljajo.
nikhrast
11. 02. 2019 13.45
+0
Po očetovi strani Slovenka, po mamini strani Švicarka, tako ima slovensko-švicarske korenine. Po imenu pa samo Slovenci vedo da ima slovenske korenine, poudarek pri njenem priimku je pa na prvem zlogu, to je "klo". Politično je bolj levo usmerjena, samo ne zagovarja pa univerzalni zdravstveni sistem. Pot do nominacije bo pa dolga, par ducat kandidatov sigurno, imajo pa demokrati dobro šanso da prevzamejo tudi The White House, Trump je nepredvidljiv, užalil je že preveč folka. Folk se pa že zgraža, davčne pole je treba izpolniti, zgleda da letos jim dvačne olajšave ne bodo kaj veliko pomagale, precej folka more še plačati davke. Borze tudi nihajo, folk se boji za svoje pokojnonske investicije.
brabusednet
11. 02. 2019 10.22
+2
Bodo naši levićarji in njihovi mediji tudi po njej izlili toliko gnojnice,kot po prvi dami Melaniji.
samuray1
11. 02. 2019 10.52
-2
Apostol1
11. 02. 2019 10.14
+1
Želim ji uspeh , sicer pa tako butastega predsednika kot je Trump še ni bilo in vprašanje je ali je lahko še kdo tako butast kot je Trump in pregovor pravi "Nikoli ne reci nikoli"Drugače pa tale potomka slovenskih migrantov deluje zelo pozitivno in prijetno v primerjavi s potomcem nemških migrantov.
NPC24ur
11. 02. 2019 10.24
+1
Rekordna ekonomija, rekordno nizka brezposelnost itd... Pol ti tak slabo bit butast
CestniKolesar370Wattov
11. 02. 2019 22.48
"deluje zelo pozitivno" je subjektivno mnenje cloveka, ki dela zakljucke na podlagi svojega subjektivnega mnenja, katerega si izoblikuje na podlagi puhlic, tric tracov. Ti ce bi zivel v Severni koreji, bi bil dejansko sveto preprican, da je Kim potomec bogov, pa ceprav bi vrgel psom polovico tvoje druzine. Bk.
veronqa
11. 02. 2019 10.03
+2
Če je Trump zmagal s svojo obskurno figuraliko, kar je še sedaj težko dojeti, lahko zmaga kdorkoli!
SenecaLucius
11. 02. 2019 10.11
+5
Obljuba, da bo Ameriko naredil zopet veliko za povprečnega Američana ni ravno obskurna figuralika...
JohannDoe
11. 02. 2019 09.56
+9
Če bi bili pametni, bi nam dol viselo za to ali je demokratska ali republikanska ali sladoledarska ali bananarska in kaj se gre v ZDA, povsod bi lepo gradili vezi in sestankovali in promovirali stvari, ki so dobre za nas, tako kot počnejo Židje. Ampak prvo bi si morali izbit domobrance in partizane iz naših omejenih glav, potem pa se intenzivno učiti biti "velik" v politiki. Mi smo namreč večno "majhni" in najraje ne bi nikoli odrasli. Bojim se, da tudi privat tako kot v politiki.
GibbsNCIS
11. 02. 2019 09.53
+1
tole "našo" Amy čaka še dolga pot do prvega kandidata demokratov za predeniške votitve...kaka zna bit kampanija v USA vemo...
Nimasmisla
11. 02. 2019 09.48
-2
nima nobene šanse pri teh zavrtih američanih ker je ženska
povanpireni
11. 02. 2019 09.47
+2
Kako bi bilo lepo če bi bila izvolena še ena dama Slovenije...
Apostol1
11. 02. 2019 09.55
+3
Kdo pa je volil Melanijo , volili so slovenskega zeta , ne pa Melanije.
Borut Stari
11. 02. 2019 09.46
+9
Predsednica ZDA? In še slovenskih korenin? Bejžte no. Volilni sistem ZDA, kjer predsednika izvolijo elektorji ne pa zmedeni volivci ne bo več dovolil katastrofalne izvolitve za US, kot je bil Obama. Amerika ne more in ne bo nikoli zmogla prebaviti socializma, ker ta degenerirani sistem ne omogoča ekonomskega in tehnološkega naprefka.
SenecaLucius
11. 02. 2019 10.13
+4
In kaj so elektorji drugega kot združeni glasovi volivcev?
povanpireni
11. 02. 2019 09.31
+3
Me prav zanima koliko daleč bo dosegla rezultat ko zvejo od kod prihaja ????
SenecaLucius
11. 02. 2019 10.14
+0
Hm, glede na to, da je že sedaj kandidaturo najavilo preko 20 demokratskih kandidatov so možnosti realno res pičle!
slovenc59
11. 02. 2019 09.27
+0
Slabša od donalda sigurno ne bi bila...pa če je naših korenin, ali pa ne ! Tako ali tako jih je že pozabila !
SenecaLucius
11. 02. 2019 10.17
+5
Eno je kako se Donald obnaša in kaj govori, drugo pa so njegovi rezultati z visoko gospodarsko rastjo in rekordno nizkoo brezposelnostjo. In seveda ne pozabimo, da v dveh letih še ni dal ukaza za napad, ki bi povzročil na sto tisoče vojaških in civilnih žrtev, kar za njegove predhodnike ne moremo trditi!
samuray1
11. 02. 2019 09.26
-5
Upam da ji bo uspelo pridet čim dalje,da bo vsaj malo popravila sliko Slo skorumpirancev.
nebel
11. 02. 2019 09.23
+5
Govorila je njenemu narodu, Američanom. In je kot vedno v taem obdobju pred volilnim časom ane od mnogih, sedaj je čas ko se vsi lahko dajejo v javnost. In ne pomeni še nič. Razen našim medijem, ki bi se malo pošlepali na tujemu dogajanju. In želeli povečati klikanje.
Justiceiscoming81
11. 02. 2019 09.17
+19
Tako lepo propagando pišete o tej Amy... Pa kaj pol če je slovenskih korenin, ... Kja zdej pa če ima slovenske korenine, bo pa obrnila svet na bolje, bo ameriško vojsko potegnila nazaj v ZDA, bo prenehala z vojnami po svetu, ji nebo želja več po nafti ampak po obnovljivih virih, varovanju narave in živali,... Vsi te k nastopajo na volitvah v ZDA so samo marionete, stricem iz ozadja in lobijem... Lahko oni oblubijo kar hočejo, vendar je vedno nekdo v ozadju ki vleče niti... Se pravi BZ propaganda, za nekoga, ki ne bo bistveno spremenil politike ZDA in njenih podanikov (Izrael/UK)...
JanezNovakJohn
11. 02. 2019 08.51
+3
Moč misli. Tudi naših 2 milijona dobrih misli jo naj samo za delček dvigne pa smo nekaj naredili. Ko smo Slovenci enotni zmagamo.
murinar
11. 02. 2019 09.14
-1
Ja ,drži ! A navsezadnje bi bila dobra če ne boljša od Trumpa
KAPIBARA
11. 02. 2019 09.23
+6
@ mur - od klintona+ oba-ma+ busha mlajšega,, pa sigurno boljša..
Žac
11. 02. 2019 08.50
+5
Lepo. Za primer Sutteru,in odgovor enemu komentatorju kateri je napisal da ne bi bil prepoznaven z Slovenskim priimkom. Dokaz da je možno tudi z Slovenskim priimkom marsikaj možno.