Tujina

Annan: ZRJ je napredovala

Kosovska Mitrovica/Beograd, 19. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni sekretar ZN Kofi Annan se je v Beogradu sešel z predstavniki jugoslovanskih oblasti. Osrednje teme pogovorov so bile status Kosova, sodelovanje s haaškim sodiščem in nezakonita prodaja orožja Iraku. Annan je ocenil, da je ZRJ od leta 2000 naredila že velik korak naprej, da pa jo čaka še veliko dela.

Vojislav Koštunica in Milo Đukanović
Vojislav Koštunica in Milo Đukanović FOTO: Reuters

Annan se je sestal z jugoslovanskim predsednikom Vojislav Koštunico, srbskim premierom Zoranom Đinđićem, srbskim podpredsednikom srbske vlade Nebojšo Čovićem, črnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem ter predstavniki združenja Srbov, ki so bili ugrabljeni na Kosovu ali pa jih pogrešajo. Osrednje teme pogovorov so bile status Kosova, sodelovanje ZRJ s haaškim sodiščem, vprašanje nezakonite prodaje orožja Iraku ter mirovne misije pod okriljem ZN v BiH, na Kosovu in Prevlaki. Po pogovorih s Koštunico je Annan ocenil, da je ZRJ od spremembe režima oktobra 2000 naredila velik korak naprej, vendar pa je treba postoriti še veliko.

"Nihče se ni rodil kot demokrat in za to je treba veliko narediti. Včasih je za dosego demokracije potrebnih več generacij," je po pogovoru s predsednikom ZRJ v Palači federacije dejal Annan. Koštunica pa je ob Annanovem obisku izrazil zadovoljstvo in ocenil, da je to "dokaz ponovne vključenosti" ZRJ v svetovne tokove.

Na sestanek z Annanom bo v Beograd jutri prispela glavna haaška tožilka Carla del Ponte, s katero naj bi se pogovarjala o sodelovanju držav v regiji in haaškega sodišča.

Pred obiskom Kosovu je Annan obiskal tudi Bosno in Hercegovino
Pred obiskom Kosovu je Annan obiskal tudi Bosno in Hercegovino FOTO: Reuters

Annan o mirovnih misijah in sodelovanju s Haagom

Pričakovati je, da bodo osrednja tema pogovorov ob Annanovem obisku mirovne misije pod okriljem ZN v BiH, na Kosovu in Prevlaki, sogovorniki naj bi se dotaknili tudi statusa Kosova in sodelovanja ZRJ s haaškim sodiščem.

Intelektualci za izpustitev Miloševića

Skupina jugoslovanskih intelektualcev je generalnemu sekretarju ZN danes poslala pismo, v katerem ga poziva, naj izkoristi svojo avtoriteto in omogoči izpustitev nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića iz zapora haaškega sodišča. Podpisniki pisma od Annana zahtevajo, naj sprejme delegacijo jugoslovanskih intelektualcev, ki bi mu pojasnili svoja stališča in izrazili zaskrbljenost glede Miloševićevega zdravstvenega stanja. Pri tem se sklicujejo na Deklaracijo ZN o človekovih pravicah, ki vsakemu posamezniku zagotavlja pravico do življenja.

V središču Beograda se je medtem zbralo več sto Miloševićevih privržencev, ki od haaškega sodišča zahtevajo, da nekdanjemu jugoslovanskemu in srbskemu predsedniku omogoči zdravljenje izven zapora, v ZRJ, in obrambo s prostosti. Demonstracije je organiziralo Združenje za obrambo Slobodana Miloševića Sloboda.

V Kosovski Mitrovici je Annan zahteval krepitev vladavine zakonov

Pred odhodom v Beograd je Annan v Prištini poudaril, da so se razmere na Kosovu v zadnjih treh letih spremenile, vendar pa polne demokracije še ni. Obenem je poudaril, da bo mednarodna skupnost še naprej podpirala Kosovo.

Generalni sekretar Annan, ki je v ponedeljek prispel na Kosovo, je danes v Kosovski Mitrovici zahteval krepitev vladavine prava in zakonov.

V mestu, ki je razdeljeno med albansko in srbsko prebivalstvo in kjer so bili že večkrat nemiri, je Annan dejal, da je potrebno zavarovati ljudi in njihovo premoženje. Potrebno je vzpostaviti varnost, varovati človekove pravice, zakoni pa morajo veljati za vse enako, ne glede na narodno pripadnost, je še poudaril Annan. Srečal se je tudi s pripadniki kosovske policijske službe na severu Kosovske Mitrovice. Teme pogovorov so bile predvsem težave prebivalcev razdeljenega mesta.

SORODNI ČLANKI