Tujina

Antraks tudi v Keniji

Nairobi/New York/Pariz/Moskva, 18. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
E.R./Reuters
Komentarji
0

Kenijske oblasti so potrdile prvi primer antraksa tudi v njihovi državi. To je po ameriških prvi potrjen primer antraksa v svetu. V francoski nacionalni skupščini v Parizu so davi sprožili preplah, potem ko so v nekem pismu odkrili sumljiv prah. O sumljivih pošiljkah in zaščitnih ukrepih poročajo tudi iz drugih držav.

Sam Ongeri
Sam Ongeri FOTO: Reuters

Kenijski minister za zdravstvo Sam Ongeri je potrdil, da je bilo pismo, ki je v torek prispelo na naslov neimenovanega kenijskega poslovneža okuženo z bakterijo antraksa.

Naslov, kamor je prispelo pismo je v mestecu Nyeri, 120 km severno od Nairobija.

Do včeraj so v Keniji prijavili sedemnajst sumljivih primer, doslej so testi pokazali le en okužen primer. Okuženo pismo je bilo odposlano iz Atlante v ZDA in poslano preko Miamija.

Trenutno čakajo na izid testov še dveh sumljivih pisemskih pošiljk, ki sta prispeli na naslov Združenih narodov.

Milijon dolarjev nagrade za informacije

Uslužbenci v senatu čakajo na testiranje
Uslužbenci v senatu čakajo na testiranje FOTO: Reuters

Z newyorške televizijske postaje CBS so sporočili, da je oseba, ki je zaposlena na tej televiziji, okužena z bakterijo antraksa.

V ZDA so zaradi terorističnih napadov z biološkim orožjem včeraj prvič v ameriški zgodovini za nekaj dni zaprli predstavniški dom ameriškega kongresa. Sledi bakterije vraničnega prisada so v sredo odkrili pri 31 zaposlenih v uradu vodje senatne večine Toma Daschla, pri dveh zaposlenih v uradu senatorja Russa Feingolda ter v pisarni guvernerja New Yorka Georga Patakija.

Preliminarni genetski testi v ameriškem centru za nadzor in preprečevanje bolezni so pokazali, da so bakterije antraksa, ki so povzročile okužbo ljudi v televiziji NBC v New Yorku in na lokaciji na Floridi, istega izvora.

Ameriške oblasti ponujajo milijon dolarjev za informacije, ki bi pomagale pri aretaciji pošiljateljev pisem z bakterijami vraničnega prisada, je danes sporočil direktor ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) Robert Mueller. V ZDA so doslej med tisoči, ki so jih testirali, potrdili pet primerov okužbe z vraničnim prisadom, še en primer pa preučujejo, je sporočil vodja Urada za domovinsko varnost Tom Ridge.

Direktor ameriške pošte John Potter pa je napovedal, da bo poštna služba prihodnji teden vsem Američanom poslala dopisnico z navodili, na kaj naj bodo pozorni pri sumljivih pošiljkah.

Preplah v Parizu in Avstraliji

V francoski nacionalni skupščini v Parizu so davi sprožili preplah, potem ko so v nekem pismu odkrili sumljiv prah, ki ga trenutno analizirajo. Tri uslužbence spodnjega doma parlamenta, ki so bili navzoči ob odprtju omenjenega pisma, so prepeljali v bolnišnico, dostop do poslopja skupščine pa zaprli za vsa vozila. Pred palačo Bourbon so se medtem že zbrali gasilci in policisti.

V avstralskem državnem parlamentu so izvedli delno evakuacijo, potem ko je tajnica ministra za priseljevanje Philipa Ruddocka odprla pisemsko pošiljko s sumljivim belim prahom. Testi so pokazali, da ni šlo za bakterijo antraksa.

Sumljive pošiljke tudi drugod

Tudi Rusija je sprejela vrsto ukrepov, med njimi nadzorovanje pošte, s katerimi želi preprečiti morebitno širjenje vraničnega prisada prek pisemskih pošiljk. Na Kitajskem so nedavno odkrili dve sumljivi pošiljki, ki bi lahko bile okužene z bakterijo vraničnega prisada, od katerih je bila ena naslovljena na nekega zaposlenega v ameriškem podjetju, so danes sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva. Zdravstveni delavci so že razkužili ljudi, ki so prišli v stik s sumljivo snovjo, še poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V pošiljki, ki je prispela na ameriško podjetje, je bil propagandni material za na Kitajskem prepovedano gibanje Falung Gong in neznana sumljiva snov. Kitajske oblasti so povedale, da zadevo raziskujejo, niso pa razkrile drugih podrobnosti.

Kot je za rusko tiskovno agencijo Interfax sporočila namestnica ruskega premiera Valentina Matvjenko, v Rusiji trenutno ni razloga za paniko, da pa je vlada kljub temu sprejela vse ustrezne ukrepe. Pošto, naslovljeno na Kremelj, odslej pregledujejo večkrat, pisma iz tujine pa naprej pregledajo v mednarodnem poštnem uradu v Moskvi.

V Madridu so včeraj v bolnišnico pripeljali osem oseb, potem ko so v poslopju časnika El Pais odkrili pismo z belim prahom, je sporočila španska vlada. Uslužbence El Paisa so takoj prepeljali v bolnišnico, prah pa poslali na analizo. Strah pred antraksom se je medtem pojavil tudi v Makedoniji. Predstavnik makedonskega notranjega ministrstva Igor Božinovski je danes potrdil, da je v eno izmed pošt v Skopju prispelo sumljivo pismo, ki ga trenutno preiskujejo. Pismo je bilo naslovljeno na enega izmed skopskih dnevnikov.

Zaščiteni poštni uslužbenci
Zaščiteni poštni uslužbenci FOTO: Reuters

V New Delhiju morajo uslužbenci pošte nositi rokavice in zaščitne maske, poleg tega pa morajo biti še posebej prevedni pri ravnanju s "sumljivimi" pismi, je danes poročal časnik The Hindu. Indijske obveščevalne službe poleg tega nadzorujejo vso v tujino poslano pošto, predvsem tisto, namenjeno v ZDA. Sum okužbe z antraksom se je doslej v Indiji pojavil le enkrat, pismo pa trenutno preiskujejo, so poročale tuje agencije.

Svetovne agencije o sumljivih pismih poročajo z Japonske, kjer sta med prejemniki tudi urad japonskega premiera Džuničira Koizumija in ameriški konzulat v Osaki, z Nove Zelandije, Avstralije, Južnoafriške republike, Izraela in Argentine, na starem kontinentu pa so pisma odkrili na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, v Avstriji, Franciji in na Slovaškem, pa tudi v Strasbourgu na Svetu Evrope.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0