Svet

Aplikacija, s katero boste lahko kupili hrano po polovični ceni

Ljubljana, 25. 04. 2023 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Petrović
Komentarji
4

Tretjina hrane pristane v smeteh. Misel na vso zavrženo hrano marsikoga, sploh ob vse višjih cenah, boli. Ta podatek je trem mladim podjetnikom iz Gorenjske dal zagon, da ustvarijo aplikacijo Krožnik, ki bo v pomoč tako kupcem kot trgovcem. S pomočjo aplikacije bo možen vpogled v seznam trgovin po vsej Sloveniji, ki svoje izdelke, kot so kruh, pekovski izdelki, sadje in zelenjava, ponujajo po najmanj polovičnih cenah. Namesto da bi to hrano zavrgli, bo ta na voljo po nižjih cenah. Od kod zamisel in kako bo aplikacija delovala?

Nižje cene za potrošnike in manj zavržene hrane iz trgovin, težavi, ki ju želijo trije mladi podjetniki rešiti z aplikacijo Krožnik, razlaga soustanovitelj aplikacije Krožnik, Marcel Nahtigal. "To je aplikacija, preko katere lahko uporabniki kupijo hrano 50 odstotkov ceneje. Gre za hrano, ki bi se sicer zavrgla zato, ker se ni prodala pravočasno," pojasnjuje Nahtigal.

Trgovina
Trgovina FOTO: Shutterstock

Aplikacijo Krožnik boste lahko brezplačno naložili na svoj pametni telefon in s pomočjo geolokacije spremljali ponudbe trgovcev v okolici. "Rezerviraš, plačaš in prevzameš v prodajalni. Vsi ti izdelki bodo pakirani v neke vrečke, ki bodo označene s kategorijami. Lahko dobiš vrečko sadja, zelenjave, pekovskih izdelkov ali vrečko, ki bo vsebovala vsega malo," o delovanju aplikacije pove soustanovitelj.

Oblikovana je tako, da je enostavna za uporabo tako mlajšim kot starejšim uporabnikom. Kot razlaga Nahtigal, se v aplikaciji enostavno klikne na izbranega trgovca in pri tem se izpiše seznam razpoložljivih izdelkov. "Izbere se količina, vrečka in se doda v košarico," doda. 

Ta zamisel je navdušila mladega Gorenjca, ki v aplikaciji vidi odgovor na vprašanje, kako zmanjšati količine odpadne hrane, kar je, kot pravi, večni problem trgovcev. Z njim se strinja tudi Branko Djoković, lastnik trgovine Krajček. "Pri trgovcu je zaželeno, da ima vse na zalogi in to je dvorezen meč," pove in pojasni, da nikoli ne veš, ali bo hrana ostala ali se bo prodala. "Njihova rešitev se mi zdi optimalna, enostavna. Kako dvigniti prodajo, pripeljati nove stranke in se znebiti odpadne robe," Djoković komentira aplikacijo. 

Aplikacija Krožnik bo potrošnikom na voljo jeseni, takrat boste izdelke po polovičnih cenah lahko kupili na daljavo. Podjetniki upajo, da bo zanimanja dovolj tako pri trgovcih kot pri potrošnikih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Davidoff297
28. 04. 2023 17.56
-1
Še ena aplikacija več, kje se kdo giblje... Ne rabim... Kupim tisto kar potrebujem in v normalnih količinah.
Emir rami?
02. 05. 2023 10.07
Oilchecker
25. 04. 2023 19.57
+3
Plačana objava?
Uporabnik1830548
26. 04. 2023 17.58
+0