Tujina

Apokaliptična superorožja in vzpon Kitajske

Ljubljana, 11. 09. 2019 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
290

Vojaška tehnologija je v zadnjih letih doživela velik napredek, dodaten pospešek pa ji lahko zagotovi nova oboroževalna tekma, v katero so vključene tri največje svetovne sile: ZDA, Rusija in Kitajska. Čudežno orožje, ki ga je predstavil Vladimir Putin, naj bi Rusijo postavilo v vodstvo, vendar njeni glavni tekmici že pospešeno razvijata svoj nuklearni potencial.

Spomladi 2018, v času predvolilne kampanje, je Vladimir Putin nagovoril zbrane poslance. "Nizko leteča, težko vidna manevrirna raketa, oborožena z jedrsko konico in s praktično neomejenim dosegom, nepredvidljivo potjo leta in zmogljivostjo predreti praktično vse prestrezne poti, je neranljiva za vse obstoječe in bodoče protiraketne sisteme in orožja zračne obrambe." Ruski predsednik je nato pokazal animiran video posnetek, ki je prikazoval let rakete.

Ruski predsednik ob lanskem nagovoru poslancem.
Ruski predsednik ob lanskem nagovoru poslancem. FOTO: AP

Govoril je o manevrirni raketi Burevestnik (viharnik), ki so jo na zahodu poimenovali Skyfall. "Kot si morda mislite, nima nobena druga država česa takega. Morda se bo nekoč pojavilo kaj podobnega. Vendar bodo naši fantje do tedaj že iznašli kaj novega," je takrat dejal Putin in požel velik aplavz zbranih v dvorani, na zahodu pa povzročil precej veliko nelagodje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A mnogi strokovnjaki se zavedajo, da Putinova oznanila niso povzročila zrušenja ravnovesja na področju jedrske oborožitve. Rusija je namreč že tako ali tako v prednosti. “Trenutnemu ruskemu strateškemu arzenalu ni para in tako bo, vsaj v bližnji prihodnosti, tudi ostalo,” meni Joshua Pollack, ameriški strokovnjak za jedrsko oborožitev. Navsezadnje, na Putinov govor se je odzval tudi ameriški obrambni minister James Mattis, ki je dejal, da lahko ruske rakete z jedrskimi bojnimi glavami tudi brez novih čudežnih orožij dosežejo ameriška mesta. Ob tem se seveda poraja vprašanje, čemu Rusija tako hiti z razvijanjem novih orožij in kaj počno Američani?

Rusija je nove sisteme začela razvijati v želji, da poveča učinkovitost delovanja proti ciljem, zaščitenim s sistemi protiraketne obrambe oz. protiraketnim ščitom. Informacij, ki bi se v javnost precedile skozi sito ruskega obrambnega ministrstva, ni veliko, zato tudi ni znano, ali so nova orožja že deležna serijske proizvodnje, z izjemo Kinžala, hiperzvočne rakete zrak-zemlja. "Poglavitna prednost hiperzvočnih izstrelkov je, da zaradi izjemno visoke hitrosti letenja zmanjšujejo učinkovitost sovražnikovih protiukrepov. Predvideva se, da bo učinkovito prestrezanje tovrstnih izstrelkov možno šele z orožji usmerjene energije, kot so laserji," nam je pojasnil Miha Šlebir s Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede.

Kaj ima Putin?

Poleg omenjenega Burevestnika Rusija v zadnjem letu paradira še s petimi superorožji. Če smo prej omenjali laserje, jih Rusi imajo. Premični laserski sistem, imenovan Peresvet, je torej orožje usmerjene energije, pojasnjuje Šlebir. Načrtovan je za delovanje proti sovražnikovim raketam in zrakoplovom.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eno najbolj shrljivih orožij na seznamu je nedvomno Pozejdon, vodeni torpedo, ki naj bi namesto klasičnega goriva uporabljal jedrski pogon. Njegov doseg bi bil tako praktično neomejen. Pozejdon ima zmožnost nošenja jedrske bojne glave, hkrati pa ga obrambni sistemi zaradi hitrosti, delovanja na globini in sposobnosti mirovanja zaznajo šele, ko je prepozno. Napad s tem orožjem na obalna mesta bi lahko sprožil 500-metrski radioaktivni cunami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kinžal (bodalo) je hiperzvočna raketa, ki jo lahko proti ciljem na zemlji izstrelijo z lovca MiG-31K ali bombnika TU-22M3. Lahko nosi tudi jedrsko bojno glavo, kot pravi Šlebir, pa najverjetneje temelji na balistični raketi 9M732.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Anvangard je visokohiperzvočni sistem, namenjen uporabi na medcelinskih balističnih raketah. Njegova vloga je, da jedrsko bojno glavo po ločitvi od nosilne (medcelinske) rakete z zelo visoko hitrostjo ponese proti cilju na zemeljski površini. Avangard pa lahko "med zvezde" ponese tudi sistem Sarmat. Gre za medcelinsko balistično raketo na tekoče gorivo, ki lahko nosi od 10 do 15 neodvisno namerjenih jedrskih bojnih glav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sicer glavna težava Rusije, ki si prizadeva povrniti moč in ugled, ki ju je nekdaj imela Sovjetska zveza, je šibek gospodarski položaj države. Ob tem Šlebir izpostavlja, da je Rusija sicer sposobna razviti številne demonstratorje tehnologije, prototipe in celo zagnati maloserijsko izdelavo, vendar jim za množično proizvodnjo nemalkokrat zmanjkuje finančnih sredstev. To dejstvo pa bi vsekakor lahko bila težava pri udejanjanju Putinovih načrtov s šestimi superorožji. "Čeprav bodo nekateri od novih sistemov verjetno uspešno prestali razvojno in eksperimentalno fazo, je njihova množična proizvodnja še vedno vprašljiva. Pričakovati gre, da bo v operativno uporabo vstopil vsaj Sarmat, še zlasti, ker ne gre za revolucionaren sistem, temveč za preizkušen koncept medcelinske balistične rakete," ocenjuje Šlebir in dodaja, da obstaja možnost, da je Rusija pozornost javnosti vzbudila predvsem zato, da bi si izboljšala izhodišče v morebitnih pogajanjih o omejevanju strateške oborožitve.

Kot kaže, Rusija v bližnji prihodnosti ne bo obširno vlagala v kopensko vojsko, temveč se bo posvetila modernizaciji starejših tankov in bojnih vozil. So pa Rusi bolj aktivni na nebu. Medtem ko lovca pete generacije Su-57 še razvijajo, veliko sredstev vlagajo v nabavo letal 4++ generacije Su-35. Predvidoma v prihodnjem letu naj bi vojska prejela tudi sistem protiletalske in protiraketne obrambe S-500. "Rusija si precej obeta tudi od uvedbe prvega oboroženega senzorsko slabo zaznavnega brezpilotnega letala Suhoj S-70," pove Šlebir. Projekt Suhoj S-70 je sicer še na ravni prototipa, prvi testni polet pa je bil izveden avgusta letos.

Edina ruska letalonosilka je trenutno na popravilu.
Edina ruska letalonosilka je trenutno na popravilu. FOTO: AP

Medtem ko je edina ruska letalonosilka Admiral Kuznecov na popravilu, Rusija vlaga v druga plovila. Predvsem nove fregate razreda Admiral Gorškov, podmornice razreda Jasen in amfibijsko-desantne ladje razreda Ivan Gren, pojasnjuje Šlebir.

S čim lahko odgovorijo ZDA?

"Tudi v ZDA pospešeno razvijajo hiperzvočne izstrelke, kakršna sta AGM-183A in Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW)," pojasnjuje asistent pri predmetu Uvod v oborožitvene sisteme na FDV. Kot pravi Šlebir, ZDA ob tem razvijajo še različna druga konceptualno nova orožja. "Tako so med vodilnimi pri razvoju tirnega oz. elektromagnetnega topa, različnih avtonomnih (robotskih) sistemov in bojnih laserjev, ki so na trenutni stopnji tehnološkega razvoja predvideni predvsem kot sistem za obrambo pred manjšimi, nizko letečimi brezpilotnimi letalniki."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Združene države Amerike so bile po padcu Berlinskega zidu praktično edina globalna velesila, a kot pravi Šlebir, se njihova vojaška premoč počasni zmanjšuje. Na konvencionalnem področju so ZDA preusmerile fokus s protiuporniškega delovanja h krepitvi zmogljivosti za delovanje v konfliktih visoke intenzivnosti. Naš sogovornik izpostavlja, da so ZDA kot prva država v operativno uporabo uvedle lovska letala pete generacije, kot je F-22. "Danes je na področju letalstva glavna prioriteta njihovo dopolnjevanje z večnamenskimi lovci, prav tako pete generacije, F-35, ki so lani vstopili v množično proizvodnjo. Letalo je razvito v treh različicah, in sicer za uporabo s kopenskih letališč, letalonosilk in amfibijsko-desantnih ladij. Podobno kot Rusija in Kitajska imajo tudi ZDA v razvoju nov senzorsko slabo zaznavni strateški bombnik (B-21), a v uporabo ne bo prišel prej kot v desetletju."

Posodablja se tudi ameriška kopenska vojska. V teku je proizvodnja goseničnih oklepnih vozil AMPV, ki so predvidena v več različicah, in sicer kot oklepni transporter, poveljniško vozilo, minometno vozilo ter vozilo za medicinsko evakuacijo. Američani tudi posodabljajo oklepnike 8x8-Stryker, tanke Abrams in samovozne havbice Paladin.

Ameriški Abrams na vojaških vajah v vzhodni Evropi.
Ameriški Abrams na vojaških vajah v vzhodni Evropi. FOTO: AP

ZDA si prav tako želijo ohraniti prevlado na svetovnih morjih. Kot meni Šlebir, jim to trenutno zagotavlja 11 letalonosilk, v gradnji pa sta še dve letalonosilki razreda Gerald R. Ford. "Ameriška mornarica je v minulih letih v uporabo sicer prejela dva senzorsko slabo zaznavna rušilca/križarki Zumwalt, a je bila nadaljnja gradnja teh modernih plovil zaradi izjemno visokih stroškov preklicana. Mornarica se je tako vrnila h gradnji sicer močno posodobljenih rušilcev razreda Arleigh Burke, načrtuje pa tudi izdelavo novih fregat, nadaljnjo dobavo amfibijsko-desantnih ladij razreda Amerika in podmornic razreda Virginia. Končanih je že sedemnajst podmornic, v izdelavi jih je trenutno še enajst."

Velike aspiracije Kitajske

Vojaško in gospodarsko rastoča Kitajska se že leta uveljavlja na svetovnem geopolitičnem prizorišču, njeni apetiti pa so usmerjeni globoko na vzhod, zato so se posvetili predvsem razvijanju letalstva in mornarice. Uspešni so tudi na področju kibernetike in osvajanja vesolja. Tako vse bolj postajajo polnokrvna supersila.

Eno od znanih kitajskih superorožij se imenuje DF-ZF oziroma WU-14. Podobno kot pri ruskem Avangardu gre za visoko-hiperzvočni sistem. Kitajci so opravili več uspešnih testiranj, v redno uporabo pa naj bi prišel prihodnje leto. Analitiki ocenjujejo, da naj bi Kitajcem kratkoročno služil kot protiladijska raketa. Dolgoročni cilj pa je odvračanje ameriških raketnih zmogljivosti z možnostjo strateškega napada na ZDA ali druge države.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kitajska pospešeno razvija globokomorsko ladjevje in amfibijsko-desantne sile. Čeprav ima kitajska vojna mornarica trenutno v operativni uporabi le eno letalonosilko - Liaoning, se ji bo že v kratkem pridružila njena izboljšana različica, ki je bila kot prva v celoti izdelana doma. Šlebir pravi, da bi Kitajska v naslednjem desetletju lahko imela že pet ali šest letalonosilk.

Na področju letal pete generacije so aktivni tudi Kitajci, ki so v serijsko proizvodnjo spravili slabo zaznavne lovce J-20 ter se tako postavili ob bok ZDA. Šlebir meni, da za učinkovito delovanje v globalnem obsegu Kitajska potrebuje vsaj še modernejše strateške bombnike in obsežnejšo floto strateških transportnih letal, pa tudi letal za oskrbo z gorivom v zraku. Tako Kitajska razvija nov senzorsko slabo zaznavni bombnik z oznako H-20, letalske enote pa že opremlja s transportnimi letali Y-20, ki predstavljajo osnovo za razvoj novega tipa letečega tankerja. Kitajci pospešeno razvijajo še slabo zaznavna brezpilotna letala.

Kitajci so ujeli priključek z Američani in lansirali vojaškega lovca pete generacije J-20.
Kitajci so ujeli priključek z Američani in lansirali vojaškega lovca pete generacije J-20. FOTO: AP

Pod zapisano je težko potegniti črto, vendar vse bolj jasno postaja, da je Kitajska država, ki zavzema mesto prvega izzivalca na lestvici vojaških, a tudi gospodarskih težkokategornikov. Kitajska je tudi drugi največji tuji upnik ZDA, takoj za Japonsko. Odnosi med državama, ki so bili nestabilni zaradi sporov v Južnokitajskem morju, so se še dodatno poslabšali z izvolitvijo Donalda Trumpa na mesto predsednika ZDA. Ta je namreč sprožil trgovinsko vojno s Kitajsko, zaostril vizumski režim za študente in akademike kitajske narodnosti, državo pa razglasil za "manipulatorja z valutami".

Strokovnjak s področja varnosti za Vzhodno Azijo in Kitajsko Michael D. Swaine je opozoril na nevarno zaostrovanje odnosov med državama. “Peking in Washington prehajata iz občasno napetega, vendar obojestransko koristnega odnosa, v vse bolj antagonistično medsebojno destruktivno interakcijo. Optimizem, nekateri skupni interesi in prepričanja, ki so desetletja ohranjali dobre vezi, so dali prednost pesimizmu, sovražnosti in slabi razbornosti na praktično vseh področjih delovanja.”

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 09. 2019 19.36
+10
Koliko denarja vrzenega v destrukcijo.... Problem bo ko bo zopet pocilo ....
RamzesII
12. 09. 2019 16.32
+19
Uradna orožja, kaj pa tajna.
Muhotepec
12. 09. 2019 16.09
+14
To se dobro končalo ne bo
Klotilda H
12. 09. 2019 15.55
+11
SLOVENIJA S SVOJIMI JEDRSKIMI KONICAMI USTRAHUJE CEL SVET. zda, rusija in kitajska pa imajo pravico do samoobrambe pred slovenijo!!!
beowulfsam
12. 09. 2019 15.42
+9
BTW, letalonosilka je Kuznetsov, ne Kuznecov, ali smo začeli "piši kao što govoriš" in sem zamudil obvestilo? Đorđ Buš, Hilari Klinton in podobne?
IgorGorenc
12. 09. 2019 15.12
-6
Še malo pa se vrne Gospod Jezus Kristus (STVARNIK) pa da vidm kako bodo tile svetovni biseri samozavestni ob tem dogodku. Itak je pa že napisan kako bo :) Kralji zemlje in velikaši, vojaški poveljniki in bogatini, mogočniki in sploh vsi, sužnji in svobodni, so se tedaj poskrili po votlinah in po gorskem skalovju. In so rekli goram in skalovju: »Padite na nas in skrijte nas pred obličjem njega, ki sedi na prestolu, in pred Jagnjetovo jezo! Kajti prišel je veliki dan njune jeze in kdo bo mogel obstati?« Razodetje 6:15-17
HorstWiesel
12. 09. 2019 16.06
+7
Dej, nadihaj se svežega zraka in nehajj neumnosti kvari.
HorstWiesel
12. 09. 2019 16.07
-1
VirusX
12. 09. 2019 19.56
+4
Ta veliki dan, bo takrat ko se bo vsemogočni svizec spustil na zemljo in zavil mlečno čokolado iz jagnjetovega mleka..... Haha ti imaš rad zgodbice a?
ivan res grozni
12. 09. 2019 20.42
+1
borec91
12. 09. 2019 14.45
+11
ja eni si lahko privoscijo tiskanje nicvrednega denarja ter se pufajo brez kaksnekoli namena te pufe gdaj vrnit ce ne drugace bodo pa novo svetovno naredili zopet za polnjenje svojih pozresnih trebuhov ostali pa zivimo v suenstvu in garamo za njih
dreko123
12. 09. 2019 12.03
+15
Novinarji 24ur malo raziscite in napisite kaj o operaciji dropshot oz operation dropshot. In vam bo takoj jasno zakaj rusi dajo tako veliko v razvoj obrambe in povracilnih ukrepov. V dobi hladna vojne jih je ravno jedrsko orozje resilo in resilo tudi velik del evrope da nas zblojeni americsni niso znukirali v kameno dobo! Taksen je bil namrec plan ampak jih je zadnjo minuto odvrnilo od tega posedovanje precev jedrskega ozorja takratne sovjetske zveze in morebitnih povracilnih ukrepov
Misija1
12. 09. 2019 13.02
+3
Pristranskost je vedno tvoja vrlina, ko gre za Rusijo. Da te opomnim, da je tudi Sovjetska Zveza imela podoben plan oziroma operacijo v planu: Seven days to river Rhine, ki je predvidevala vpad Sovjetskih držav na zahodne države in to s pomočjo jedrskega orožja.
Ferdo Crni
12. 09. 2019 14.01
-9
Pa kje vi pobirate te neumnosti. Malce si ti preberi kaj o marshalovem planu. Operacija dropshot je bila predvsem kontra proti CCCP in ne evropi pa še tam je nuklearno orožje omenjeno kot skrajno. Sovjeti so imeli ekspanzionistične namere in ne američani. Cela evropa se lahko zahvali američanom predvsem zato, ker jih je rešila nacizma in komunizma. Nemci so samo s dobro polovico celotne države v nekaj letih prehitele kakšno komunajzersko plansko socialistično đamahirijo ala jugoslavija.
big_foot
12. 09. 2019 14.41
+10
Ferdo, če ne bi bilo rdečearmejcev ne bi ameri naredili ničesar oz. če bi se izkrcali bi bilo po njih. Seveda bi potem znukirali pol nemčije kot so naredili na japonskem. Samo nadrsali bi pa vsi evropejci.
Misija1
12. 09. 2019 16.00
+3
A obratno pa misliš da bi se Sovjeti uspeli obraniti Nemcev, če ne bi bilo druge fronte (izkrcanja zaveznikov)? Stalin je že na Teheranski konferenci prosil američane in britance, da naj odprejo drugo fronto. In to je bila glavna zahteva Sovjetov. Brez američanov in britancev, bi celotna Rusija danes izgledala popolnoma drugačna. Obratno pa bi brez Rusov tudi zahodna Evropa izgledala drugače. Treba biti nepristranski. Tudi sam Stalin je na večerji tekom Jaltske konference Roosveltu in Churchilu povedal, da brez ameriških tovarn ne bi šlo - Sovjeti so uporabljali tovarne zgrajene na osnovi ameriških (tekoči trak Henry Forda, očeta modernih tovarn).
Ferdo Crni
12. 09. 2019 19.54
+0
big_foot… rdečearmejci bi svojo ofenzivo (če sploh) začeli iz mongolije če ne bi bilo enormne ameriške pomoči sovjetom v vojaški opremi. BTW rdečearmejci so je prejeli več kot Velika Britanija. NE skrbi - to so zgodovinska dejstva in ne Stalinovi propagandni filmi. Kaj "bi" Američani je irelevantno v primerjavi s tem kar de facto SO naredili komunajerski sovjetski klavci.
Ciccerro
12. 09. 2019 10.34
-2
Spet rabimo kake dobre vohune, ki bodo vdrli k Rusom in jim pobrali načrte. Sicer nas bodo vse lepo odpihnili.
elrocco77
12. 09. 2019 11.20
+6
Rusom se redko kaj pobere..... Bili so sicer primeri, da so razkrili njihove vohune ali kakšne načrte, pa še to bolj zaradi posameznikov. Drugače generalno gledano je pa dobra knjiga od MI5, kjer je realno opisano kako so te stvari potekale v preteklosti, verjetno pa tudi sedaj. Za vohune najnevarnejše mesto na svetu je bila in je še vedno Moskva, ker Rusi dobijo domala kogarkoli. Včasih je veljalo da lahko prideš v Rusijo enkrat brez da bi te kdo preveril, dvakrat težko, trikrat pa nemogoče in vprašanje kako je danes. Pomoje še vedno vestno preverijo kdo pride in gre in kolikokrat..
Ciccerro
12. 09. 2019 11.55
+2
Vem vem, karikiram. Že enega dominatorja imamo v ZDA dovolj, ne rabimo še Rusov. Sploh pa ne s takim orožjem.
DaDo77
12. 09. 2019 09.24
+58
Tud naši niso od muh. Razvijajo namreč revolucijonaren vojaški škorenj. Šlo naj bi za usnjen, vodooporen ter izjemno zračen škorenj, ki naj bi nogi dajal maksimalno zaščito, bil pa naj bi tudi zelo udoben. Po nekaterih govoricah pa naj bi notranji premaz preprečeval razvoj glivic in če so gocorice resnične bi to slovenijo postavilo v sam vrh vojaških velesil.
Misija1
12. 09. 2019 10.58
+9
Drži, lahko potrdim! Ta novi model škornja bo v konfliktu onemogočal uporabniku met osebnega orožja na tla. Baje nudi tudi zaščito pred dimom, tako da uporabnik ne bo rabil izstopiti iz vojaškega vozila, ko bo nanj priletela molotovka ali ko bo kakšen nepridiprav na vozilu vžgal vnetljivo snov.
setisfekšn
11. 09. 2019 21.37
-12
Ce bi jedrski pogon neke rakete obstajal potem ne bi kompliciral. z poletom na mars ali bliznjo luno!!!prosim vas lepo!!!!
gozdar1
12. 09. 2019 08.06
+14
Jedrski pogon obstaja že od 60ih, googlaj projekt nerva,..
ivan res grozni
12. 09. 2019 20.49
Do jedrskega motorja nas je pred 30-timi leti ločilo trideset let in tudi danes nas loči toliko časa. Rusi nakladajo; nobenega jedrskega motorja ni bilo.
ivan res grozni
12. 09. 2019 20.53
Šlo je za eksperimentalni reaktor, ki ni nikoli letel. V ZDA so kaj kmalu ugotovili, da gre za nesprejemljivo tveganje. Eksplozija take rakete nad Cape Canaveralom bi lahko pomenila izselitev Floride.
setisfekšn
11. 09. 2019 21.32
+5
Sej jest sem zmer za sz drzal sam tukaj ni tehnologije in nekega prestiza kar je za normalni in umirjen razvoj cloveka bolje kot neki zblazneli kapitalizem in bolano hiperprodukcijo ki unicuje clovestvo!!
antilevi?ar
12. 09. 2019 10.14
+3
setisfekšn
11. 09. 2019 21.28
-22
Rusi majo tiste avione ki so jih podedvali od sz!to je pa tud vse!!!
ivan res grozni
12. 09. 2019 20.54
setisfekšn
11. 09. 2019 21.25
-14
Bodite resni rusi fantazirajo!
antilevi?ar
12. 09. 2019 10.15
+7
ivan res grozni
12. 09. 2019 20.57
Rusi res fantazirajo. Še danes imajo težave celo s pogonom na tekoči vodik, ki je poganjal 2. in 3. stopnjo Saturna 5. Njihova lunarna raketa N 1 je pri enaki potisnio moči s kerozinom, ki ga uporabljajo še danes, dvignila samo polovico tovora Saturna 5; premalo za človeka na Luni. Bo šlo?
totalka
11. 09. 2019 21.23
+14
Samo rokajte te ameriške smradere...z vsakim manj bo več pravice in svobode na zemlji
ivan res grozni
12. 09. 2019 21.01
+1
In bo zmagala ruska "demokracija" z dosmrtnim predsednikom, s človekom, ki je nad parlamentom in ustavnim sodiščem. Ima več moči kot jo je imel car. Intelektualci množično zapuščajo Rusijo; nikoli v takem obsegu kot danes pod Putinom.
BUONcaffee
11. 09. 2019 21.10
+16
Slovenija postaja tiha super velesila v svetu. Razvija še bolj napredno orožje od vseh na svetu. Baje, da so naši politiki sestali v Moskvi in jasno zahtevali, da se Moskva umakne iz Ukrajine.
antilevi?ar
12. 09. 2019 10.16
+9
Kot, da bi zahtevali, da se Ljubljanica umakne iz Slovenije,..
ivan res grozni
12. 09. 2019 21.03
Ne, to je isto kot zahtevati, da se Hrvaška umakne iz našega dela Piranskega zaliva.
setisfekšn
11. 09. 2019 21.03
-13
Mislm raketa na jedrski pogon!!!!Ha ha!pa al vi veste kako se sploh pri tej dosedanji tehnologiji lahko koristi jedrska energija???nic od te rakete!poglejte jedrsko elektrarno kako lahko porablja energijo ali jedrsko podmornico kaksen reaktor ima!jedrska energija se lahko porablja samo posredno preko medija pare itd!!! Brez veze!!
antilevi?ar
12. 09. 2019 10.17
+3
Omenjaš dve različne tehnologije,.očitno nimaš pojma.
ivan res grozni
12. 09. 2019 21.05
Jedrski pogon raket se razlikuje od delovanja NEK. Preberite kaj o tem. Je povsem izvedljiv vendar nesprejemljivo nevaren za okolje. Vsak neuspeh bi pomenil kstastrofo za okolje.
setisfekšn
11. 09. 2019 20.50
-13
Ne vem vcasih so velesile sz in zda skrivale inovativno stratesko orozje!!sedaj pa ce pogledate putina je prvi zacel propagando z temi "cudeznimi"orozji ki so vecino se na racunalnikih!meni je vse skupaj smesno!!!rusi tudi nimajo denarja da bi vse to spravili na realna tla!!!! Na vseh teh podrocjih!!!ni sans!!!vse skupaj je ena velika Zaje..b.an.cija in provokacija ostalih zda kitajske it'd...
elrocco77
12. 09. 2019 07.30
+20
Dejansko je ravno obratno kot misliš. Razvoj in proizvodnja orožja v Rusiji ali na Kitajskem sta strahovito cenejša kot v ZDA, zaradi česar imajo slednji tudi take težave v tehnološkem dohajanju. En vrhunski znanstvenik stane ZDA toliko kot Rusijo ali Kitajsko 20 ali 30 znanstvenikov, in tle se dela razlika. ZDA je do sedaj nekako ohranjala ravnovesje, vendar na račun sociale, zdravstva in še česa......
ivan res grozni
12. 09. 2019 21.10
Putinova objava novih orožij je najbolj koristila Pentagonu. Čeprav v ta ruska orožja ne verjame, je Trumpa prepričal, kako nevarni so Rusi in dobil z rebalansom proračuna dodatnih 167 milijard, kar 100 dodatnih milijard več kot je celotni ruski vojaški proračun.
ivan res grozni
12. 09. 2019 21.19
Sanjate! Samo Kalifornija ima brutoprodukt dveh Rusij. ZDA, za razliko od Rusije, z levo roko financirajo svojo vojsko. ZDA ne ohranjajo ravnovesja ampak so še vedno prve pri vseh novih orožjih. Prva atomska bomba, prva vodikova bomba, prva manevrirna letala (ne gre za rakete kot pišejo napačno mediji), prva nuklearna podmornica, prve tihe podmornice, prvo nevidno letalo, ...... Enajst letalonosilk proti eni ruski, ki je večinoma v remontu.
mario64
11. 09. 2019 19.40
+2
ka bum ,in je konec z jedersko raketo
RobespierreWithGuillotine
11. 09. 2019 19.31
+3
Kolikor vem, so rakete (manevrirne) in torpeda na jedrski pogon trenutno popolnima neoperativna. Delovanje je zelo nestabilno, veliko je nesreč. Na zadnje je nesreča ubila nekaj najboljših ruskih znanstvenikov in inženirjev, ki so delali na jedrskem pogonu manevrirnih raket (torpedov)
antilevi?ar
12. 09. 2019 10.21
+4
Slabo veš, tehnologija je preizkušena in uporabna,.ali bo kdaj uporabljena je pa druga zgodba. Na vsaki napaki se nekdo nekaj nauči, kajne? In tudi, če ni ziher bo pa v kratkem, kajti razvoj gre neusmiljeno naprej. Torpedo ni raketa,.vsaj ne v kontekstu kot ga večina razume.
ivan res grozni
12. 09. 2019 21.24
Manevrirnih raket ni, samo manevrirna letala, saj gre za reaktivni in ne raketni pogon. V vašo tolažbo; vsi mediji napačno pišejo. Delovanje ni nestabilno, sploh ga ni, saj taka orožja ne obstajajo.
ivan res grozni
12. 09. 2019 21.26
Ni preizkušena, saj je tak pogon oddaljen še desetletja.