Znanost in tehnologija

Apple bo aplikacijam ukinil dostop do zbiranja podatkov, napovedujejo, da bodo uredili 'divji zahod'

Washington, 14. 06. 2018 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po številnih aferah glede zlorabe osebnih podatkov s strani svetovnih tehnoloških gigantov, v podjetju Apple po novem uvajajo strožja pravila glede izmenjave podatkov, namenjena predvsem razvijalcem aplikacij. Po novem zbiranje podatkov iz Iphonov, ki so jih podjetja uporabljala za namene spremljanja navad svojih uporabnikov in konkurence na trgu, prepovedano. Na udaru tudi 'sporna' Facebookova aplikacija Onavo Protect.

Na udaru so tokrat predvsem razvijalci aplikacij, katerim pri Applu odslej jasno prepovedujejo skrivno zbiranje in izmenjavo podatkov uporabnikov njihovih naprav za potrebe trženja in marketinga. V preteklosti so namreč podatke, kot so telefonske številke in naslovi e-pošte, številna podjetja, med njimi tudi odjetje Cambridge Analytica, večkrat zlorabila. Po novem je izrecno prepovedana tudi uporaba aplikacij za izdelavo uporabniških profilov in oblikovanje podatkovnih baz kontaktov ter drugih občutljivih podatkov.

Na Facebook so se v zadnjih mesecih nagrmadili številni očitki glede zlorab osebnih podatkov uporabnikov.
Na Facebook so se v zadnjih mesecih nagrmadili številni očitki glede zlorab osebnih podatkov uporabnikov. FOTO: AP

"Aplikacije naj ne poskušajo prikrito izdelati uporabniškega profila na podlagi zbranih podatkov in drugih spodbujati k identifikaciji anonimnih uporabnikov ali rekonstruirati uporabniške profile na podlagi podatkov, zbranih s pomočjo API-jev, ki jih zagotavlja Apple, ali katerih koli drugih podatkov, za katere pravite, da so bili zbrani na ’anonimen’ oziroma drugeče ’nedefiniran’ način," se glasi eno od svežih pravih tehnološkega velikana, ki je že napovedal, da bo vse razvijalce, ki jih bodo ujeli pri kršenju novih pravil, izključili iz trgovine z aplikacijami App Store.

Tehnološki velikan bo vse razvijalce aplikacij, ki jih bodo ujeli pri kršenju novih pravil, izključili iz trgovine App Store.
Tehnološki velikan bo vse razvijalce aplikacij, ki jih bodo ujeli pri kršenju novih pravil, izključili iz trgovine App Store. FOTO: AP

Apple trenutno nima pojma o tem, kam 'izginejo' podatki

Kako pa trenutno izgleda kršitev pravil? Eden izmed programerjev je za Bloomberg pojasnil, kako zlahka je pridobiti in ’zlorabiti’ določene podatke brez Applove vednosti. "Seznam stikov je glede podatkov kot Divji zahod," je trenutno situacijo slikovito orisal sogovornik. "Takoj ko uporabnik pritisne tipko ’ok’ in s tem da dovoljenje za uporabo njegovih stikov, lahko vse podatke o njih takoj prenesem v naključni strežnik ali jih naložim v Dropbox. Apple podatkom od tukaj naprej ne sledi več in niti ne ve, kam so se izgnili." 

Aplikacija Onavo Protect: Naj bi skrbela za zaščito, v resnici pa zbira podatke za Facebook

Nove, strožje smernice, ki jih je sprejel Apple, pa zagotovo niso z navdušenjem sprejeli v družbi Onavo, ki ponudnikom pametnih telefonov ponuja v uporabo aplikacijo za zaščito podatkov. Aplikacija Onavo Protect naj bi uporabnikom omogočala brezplačno uporabo navideznega zasebnega omrežja (VPN), ki omogoča varno zaščito podatkov med brskanjem in izmenjavo informacij po spletu. Kakorkoli, zagotovo manj izpostavljen podatek glede aplikacije pa je ta, da svojega lastnika, podjetje Facebook, oskrbuje z zlata vrednimi informacijami o tem, katere aplikacije so še priljubljene pri uporabnikih in kako pogosto jih uporabljajo v primerjavi s socialnim omrežjem Facebook.

Če ne plačujete z denarjem, plačujete s podatki

"Problem z Onavo je, da se predstavlja kot VPN, ki bdi nad vašimi zasebnimi podatki, v resnici pa v ozadju zbira podatke za Facebook," je za časnik The Guardian dejal Ryan Dochuk, izvršni direktor TunnelBeara, ki ponuja plačano različico VPN omrežja in dodal, da je delovanje Onava v nasprotju s tem, kar ljudje dejansko pričakujejo, ko uporabljajo VPN.

"Če ne plačujete z vašim denarjem, verjetno plačujete s svojimi podatki," pa je dejal Will Strafach, varnostni strokovnjak, ki je analiziral aplikacijo. Po poročanju Wall Street Journala naj bi zaposleni v Facebooku podatke, pridobljene s pomočjo omenjene aplikacije, 'koristno' uporabili za spremljanje delovanja svojih tekmecev, kot je Snapchat. Še posebej izrazito potem, ko je Instagram, prav tako v lasti Facebooka, uporabnikom ponudil podobne funkcije.

S 'sporno' aplikacijo tudi do informacij o nakupu družbe WhatsApp

Pod poročanju časopisa pa naj bi 'sporna' aplikacija Facebooku pomagala tudi pri sprejetju odločitve za nakup družbe WhatsApp pred štirimi leti.

Direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, je moral o domnevnih kršitvah glede uporabe podatkov iz aplikacije Onavo Protect odgovarjati tudi ameriškim kongresnikom.
Direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, je moral o domnevnih kršitvah glede uporabe podatkov iz aplikacije Onavo Protect odgovarjati tudi ameriškim kongresnikom. FOTO: AP

O tem, ali so z uporabo podatkov, pridobljenih iz Onava, kršili varovanje zasebnosti, kar uporabniki od VPN pričakujejo, so direktorja Facebooka, Marka Zuckerberga, spraševali tudi ameriški kongresniki. V družbi so potem pojasnili, da so uporabnikom vse informacije o obdelavi podatkov zagotovljene še pred namestitvijo aplikacije.

"Analiza uporabe spletnih mest, aplikacij in podatkov nam pomaga upravljati in izboljšati storitev, ki jo ponuja aplikacija Onavo," se glasi eden od 'pogojev', s katerim se morajo strinjati uporabniki. "Ker smo del Facebooka, te informacije uporabljamo tudi za izboljšanje izdelkov in storitev družbe ter ustvarjanje boljših izkušenj uporabnikom." Družba je sicer priznala, da aplikacijo uporablja tudi za spremljanje svojih konkurentov na trgu, vendar v isti sapi dodala, da to ni nič nenavadnega, saj da "spletne strani in aplikacije storitve tržnega raziskovanja uporabljajo že leta".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MKII
14. 06. 2018 14.41
+3
Najnagravžnejša firma, ever
Ka pa mislis
14. 06. 2018 14.12
+5
Pri androidu je se vecja zmeda.