Tujina

Apple, Facebook in Spotify blokirali vsebine ustvarjalca teorij zarot Alexa Jonesa

New York, 07. 08. 2018 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetja Apple, Facebook in Spotify so deloma ali povsem blokirala objavljanje vsebin ustvarjalca teorij zarot Alexa Jonesa, ker so te spodbujale sovražni govor in pozivale k nasilju. Jones je med drugim znan po trditvi, da je pokol predšolskih otrok v Sandy Hooku leta 2012 izmišljotina nasprotnikov orožja.

Novica o odstranitvi vsebin Alexa Jonesa in njegovega medija InfoWars v ZDA precej odmeva, vendar ga niso povsem in docela blokirali. Jones je akcijo že označil za "usklajeno racijo v komunističnem slogu".

Njegove izmišljotine padajo na plodna tla pri Američanih, ki so nagnjeni k temu, da verjamejo teorijam zarote. Jones pa med drugim poveličuje nasilje nad drugačnimi in žali priseljence, muslimane in transseksualne osebe.

Jones je glede pokola otrok na šoli Sandy Hook trdil, da je šlo zgolj za zrežirano uprizoritev, da bi tako očrnili orožarsko industrijo. S tovrstnimi trditvami ni prenehal niti, ko so ga družine pobitih tožile, pred tem pa so bile deležne groženj s smrtjo desničarskih prenapetežev, ki verjamejo tovrstnim izmišljotinam oziroma, kot se temu reče po novem, lažnim novicam.

Medijska podjetja so blokirala desničarskega skrajneža Alexa Jonesa.
Medijska podjetja so blokirala desničarskega skrajneža Alexa Jonesa. FOTO: AP

Jones je ostal zvest samemu sebi in izmišljotinam in je potem družine, ki jim je Adam Lanza pobil otroke in so dobivale grožnje s smrtjo, še tožil zaradi obrekovanja.

Facebook, Apple in Spotify niso blokirali njegovih strani zaradi teorij zarote, saj prvi amandma k ustavi ZDA zagotavlja tudi pravico do širjenja neumnosti, ne zagotavlja pa pravice do pozivanja k nasilju.

Spotify se je odločil, da je neumnosti preveč in je Jonesa povsem blokiral. Podjetja so sporočila, da je propagiranje sovražnega govora v nasprotju z njihovo politiko.

Krošnjar s teorijo zarote, da je teroristične napade 11. septembra 2001 izvedla ameriška vlada, da je potem lahko potem izvedla svoj zlobni načrt svetovne prevlade, se je na blokade pritožil s tvitom, da ga zanima, katera konservativna stran bo naslednja, na kateri bodo onemogočili pravico do svobode govora. Twitter ga še ni blokiral.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 08. 2018 15.17
+4
"S tovrstnimi trditvami ni prenehal niti, ko so ga družine po.bitih tožile" Družine mislijo, da imajo prav, a ne vedo ničesar, še trupel lastnih otrok niso smele videti, kako potem vedo ... slepo verjamejo oblastem.
Ramzess
08. 08. 2018 15.17
+2
"S tovrstnimi trditvami ni prenehal niti, ko so ga družine pobitih tožile" Družine mislijo, da imajo prav, a ne vedo ničesar, še trupel lastnih otrok niso smele videti, kako potem vedo ... slepo verjamejo oblastem.
Ramzess
08. 08. 2018 15.16
+2
Eden izmed mnogih zrežiranih primerov, menda Adam ni izstrelil niti enega naboja, vse so opravili specialci, podobno v drugih primerih. Ta primer je povezan z nekaterimi drugimi primeri, ipd. Sploh ne vemo kaj vse se dogaja v tem svetu.
dannyer
08. 08. 2018 12.44
+6
Za razmislek. NYT,Vox bzzfeed mtv itd devajo rasistične ksenofobne sovražne žaljive vsebine da ponižujejo pelo povto populacijo kar je rasizem. omenjajo tudi kot v primeru nyt vse je treba P.... pa zgodi se nič. zakaj 24 ur ni poročal o tej aferi iz zda. ali žaljivih spotov mtvja.
dannyer
08. 08. 2018 12.15
+5
Nekateri to primerjajo z 1933-1945. prav tako z zaž knjig itd. med tem ko pa radikalno L YTY pa je ok ,ki žali ponižuje in si izmišljuje zločine ali pa se prenagli z sovražnimi zločini. promovirajo antifo in BLM ter govorijo skrajne stvari ki jih tukaj ne morem povedati. zato pa izgubljajo podporo. vidi se da je to politično sedaj bodo ljudje podpisali peticijo in sprožili postopke pred kongresom zda kjer bodo povedali da gre za dajanje radikalne L ki uničuje svobodo govora in krši zakonodaje. to po streznilo ta podjetja in prav je tako.
dannyer
07. 08. 2018 18.48
+18
Zanimivo prav ta Alex je povedal več pravih novic v primerjavi z CNN saj so uporabljali njihove članke ,ki so jih prebrali tudi ljudem so postavljali razna vprašanja in ugotovili koliko malih protestov je bilo zrežirani kako so ljudje ne razgledani niti politike obame in trumpa ne znajo ločiti itd. skrajen ravno ni ker edini ki so promovirali nasilje nad ljudmi so bili antifa BLM cnn in NYT NSNBC da ne omenim ny gledališče. kvečjemu so bili več krat napadeni od pravih skrajnežev. žalosto je to kar se dogaja da ptav taki mediji povedo več resnice in naredijo boljšo novinarsko delok kot pa glavni mediji ,ki izgubljajo moči zanimivo da so pokazali prav glavni mediji da je soros za svoje podpornike po evropi od 1979 porabil 32 milijard usd. to so tudi poročali RT. pa še sam je priznal zanimivo kam smo prišli.
dannyer
07. 08. 2018 18.51
+12
Pa še to to so FB,Jou tube in ostali grozili že aprila in to je poročal sedaj pa trepetajo pred zaslišanjem v kongresu zaradi diskriminacije pri izbrusanju političnih govorov in samo ciljanja ljudje ,ki so na drugem polu. pred mesecem so se tresli. sedaj se bodo še bolj. novi zakon ,ki ga bo trump po vsej vrjetnosti sprejel bo pomenil da bodo lahko ljudje tožiči teh podjetij in nebodo več zaščitena in to je prav. pa še to ta model ko daš svojo številko spominja na švedski model. katerega so potem novinarji pridrveli tebi na dom če si napisal kaj ko se ne strinjaš. mnogi pravijo da demokracije na švedskem ni.
kuhankrompir
07. 08. 2018 16.40
+27
Blokada svobodi govora. Žalostno
haaaahahahaha
07. 08. 2018 16.29
+9
kdaj misljo skenslat une idijote , ki sirijo neumnosti , da je Zemlja ploscata ?
Christi Miles
07. 08. 2018 19.04
+5
Prvo naj ponovno dokažejo da so bili res na Luni in povedo zakaj po tolikih letih ne gredo več tja
trumpet2018
07. 08. 2018 15.59
+50
24 ur spet konkurenčne alternativne neodvisne medije zmerja s fake newsom, v resnici pa sami vsak dan prepisujejo od največjih lažnivcev, kraljev fake newsa - CNN -a. in nikoli ne predložijo nobenih video dokazov za svoje trditve, ker samo spreobračajo Alexove trditve in lažejo, kot vsi levičarski fake mediji, gre za množično cenzuro konservativnih medijev na youtubu, facebooku twitterju in googlu, liberalna norost ne pozna meja, Trump derangement sindrom je zašel tudi na 24 ur in dosegel svoj višek, po drugi strani pa google in FB ne cenzurirata antife - skrajnih levičarjev, gre za brezobziren napad globalistov na svobodo govora, vendar ne bo jim uspelo nikoli
trumpet2018
07. 08. 2018 16.24
+35
zakaj ne predložite video dokazov in audio dokazov (te se zlahka ponaredi ), da Jones med drugim poveličuje nasilje nad drugačnimi in žali priseljence, muslimane in transseksualne osebe ? Zato ker tega ni nikoli izjavil, lažnivci 24 urni, lažete 24 ur na dan, sluge globalistov in zloćinca Soroša, vsak teden lažete o Trumpu, da je izjavil da so vsi Mehičani kriminalci in posiljevalci, kar je debela laž, tega Trump ni nikoli izjavil, tudi nikoli ni otroke zapiral v kletke, kot trdite vi, lažnivci. Dejstvo je, da sta za 11. september odgovorna Cia in Savdska Arabija
trumpet2018
07. 08. 2018 16.34
+31
samo naštejem nekaj 24 urnih laži : Irak ima orožje za množično uničevanje (laž), Iračani mečejo dojenčke iz inkubatorjev (laž), Hillary je zmagala na vseh treh predvolilnih debatah (laž), Hillary ima po najnovejših raziskavah javnega mnenja 89 procentov možnosti za zmago (laž)........
CestniKolesar370Wattov
07. 08. 2018 15.44
+27
Milijonom ljudi je vsakodnevno rekel, da je treba volit Trumpa. Zdaj se bližajo volitve za v senat in treba mu je vzet platformo. :)
penintheass
07. 08. 2018 15.38
+29
Sigurno Soros stoji za tem
Samo?lovek
07. 08. 2018 15.29
+32
Svoboda govora pa to :) Že, že, dokler je všeč določeni kasti. Ko niste všeč, konec svobode :)
Samo?lovek
07. 08. 2018 15.34
+27
V prevodu; blokada Jonesa je dokaz, da te svobode ni, ker roko nad to svobodo imajo ljudje, ki cenijo samo svoje ideološke zanke. Blokada Jonesa bi morala biti obsojana! Pravico izraziti mnenje mora imeti vsak, A in B mnenja
Anon88
07. 08. 2018 15.08
+58
Kot je tudi WikiLeaks povedal na Twitterju - Alex Jones je govoril mnoge neumnosti, je bil pa tudi politični kritik in nikogar se zaradi izražanja svojega mnenja na spletnih omrežjih ne bi smelo tako utišati. Na drugi strani pa imaš Sarah Jeong, urednico NY Times (ena največjih medijskih hiš v Ameriki), ki je javno pisala, da je treba bele moške KASTRIRATI, da belcev na svetu sploh ne bi smelo biti itd. In niso naredili NIČ. NY Times jo je celo branil. Zahoden svet je že zelo hudo bolan.
Mateja Praznik 1
07. 08. 2018 14.57
-43
Edino prav, take norce kot je Alex Jones je treba ustaviti.
CestniKolesar370Wattov
07. 08. 2018 14.03
+53
Alex Jones je parodija. Men je smesen in vcasih pogledam kaksne njegove highlighte, to je pa to. Ni pa prav, da so ga blokirali in resnica je, da hocejo vsi od fbooka naprej cenzurirat konzervativce. Zdaj se bo nasel junak, ki bo rekel, da je to se ena teorija zarote, ampak ti povem eno stvar. Pred volitvami smo skupinsko prijavili fb skupino z naslovom "ubiti hocem donalda trumpa" in v odgovor smi od fbja dobili sporocilo, da s to skupino ni nic narobe in da je ne bojo odstranili. Potem smo ustvarili skupino z naslovom "ubiti hocem clintonovo" in po prijavi jo je fb zbrisal v 15 minutah.
Hudi?evZemljan
07. 08. 2018 13.51
+29
ni imel vse prav ampak določene zadeve je pa le dal v javnost in če javnost tega ni sprejela kot resnico si je sama kriva,to da so ga pa umaknili pa cenzurirali je pa tak bilo vprašanje časa ne pa vprašanje če ga bodo
BobbyP
07. 08. 2018 13.43
+10
Alex Jones je popoln bedak in prav je, da so ga dotični mediji umaknili. Ni pa prav, da na istih medijih še vedno nemoteno objavljajo enaki bedaki kot on, le iz nasprotnega ideološkega pola. Torej gre kot vedno za propagando in reklamo.
Christi Miles
07. 08. 2018 13.42
+45
Ne vem če so prav naredili in če bo to zdržalo, kajti s tem omejujejo pravico do svobode govora, kar je v USA svetinja. Mogoče so mu prej dokazali in ga bodo sodno preganjali, ne vem. Članek je nepopoln, se mi zdi