Tujina

Aretacija malezijskega islamista

Kuala Lumpur, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Malezijska policija je aretirala visokega predstavnika islamistične teroristične organizacije Malezijska militantna skupina. 42-letni Wan Min Wan Mat je obtožen, da je načrtoval podstavitev bombe na ameriškem veleposlaništvu in drugih tarčah v Singapurju.

Nekdanjega univerzitetnega profesorja so aretirali davi v malezijski zvezni državi Kelantan. Wan je bil vodja militante skupine v zvezni državi Johor, ki meji na Singapur. Policija išče še osem članov skupine, za katerimi je razpisala nagrado v višini 13.000 dolarjev. Policija podrobnosti o tem, česa so obtoženi Wan in ostali, ni razkrila, sporočila je le, da so zagotovo povezani s 13 domnevnimi člani organizacije Džamaja Islamija, ki so bili aretirani avgusta v Singapurju. Malezijska militantna skupina (KMM) naj bi imela povezave tudi z islamistično organizacijo Džamaja Islamija.

Malezija v zadnjem času odločna razbija islamistične skupine
Malezija v zadnjem času odločna razbija islamistične skupine FOTO: Reuters

Malezija odločna v vojni proti terorju

Malezijske oblasti so v zadnjih 18 mesecih aretirale več kot 60 domnevnih članov islamističnih organizacij, in sicer v skladu z zakonom, ki policiji omogoča zadrževati osumljenca za nedoločen čas brez sodnega procesa. Večina aretiranih je osumljenih, da so člani Džamaje Islamije. V Singapurju je bilo medtem aretiranih več kot 30 domnevnih članov skupine. Med osumljenimi v Maleziji je Jazid Sufat, ki je obtožen, da je visokim članom Al Kaide - med njimi dvema ugrabiteljema letal, s katerimi je bil izveden napad 11. septembra - za srečanje januarja 2000 omogočil uporabo svojega stanovanja v Kuala Lumpurju.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni