Tujina

Aretacije povezane z orožjem za Irak

Zagreb, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška policija je na Reki aretirala dva člana posadke ladje Boka Star, na kateri so v ponedeljek odkrili več kot 200 ton vojaškega eksploziva, ki naj bi bil namenjen v Irak.

Ladjo Boka Star, ki pluje pod zastavo Tonge, so zadržali na Reki
Ladjo Boka Star, ki pluje pod zastavo Tonge, so zadržali na Reki FOTO: POP TV

Kapitan in njegov namestnik, oba jugoslovanska državljana, so medtem že zaslišali in priprli zaradi suma nezakonitega nakupa, posedovanja, prodaje, izdelave in izmenjave večje količine orožja, streliva ali eksplozivnih teles in za izogibanje carinskemu nadzoru, je dejala predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Zinka Bardić. Policija naj bi v dosedanji preiskavi ugotovila, da so bili vsi podatki o vrsti, količini in teži tovora v zabojnikih na ladji kot tudi carinska dokumentacija in tehnični podatki o ladji, nepravilni.

Bardićeva je še dejala, da je policija v 14 zabojnikih na ladji odkrila 229 ton eksplozivnega materiala iz nitroceluloze in nitroglicerina, ki se večinoma uporabljata za izdelavo pehotne in raketne oborožitve. Hrvaški mediji so pred tem sicer poročali, da naj bi bila omenjena pošiljka eksploziva v povezavi z nezakonitim trgovanjem med ZRJ in Irakom. Ladja Boka Star sicer pripada nekemu poslovnežu iz Črne gore in pluje pod zastavo tihomorske kraljevine Tonga.

Hrvaška policija je tovor na Boki Star zasedla potem, ko je ameriško veleposlaništvo v BiH objavilo, da ima dokaze o dobavah orožja, ki ga izdelujeta podjetje Orao iz Republike srbske in jugoslovansko državno podjetje Jugoimport, iraškim oblastem. S tem naj bi BiH in ZRJ kršili embargo Združenih narodov, ki med drugim prepoveduje prodajo orožja Iraku. Kljub temu, pa doslej še ni znano, ali je bil eksploziv namenjen v Irak, oziroma če je bil povezan s podjetjema Orao in Jugoimport.