Tujina

Aretirali diktatorja

Santiago/Lima, 07. 11. 2005 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Čilu so aretirali nekdanjega perujskega diktatorja, ki je med drugim obtožen odgovornosti za divjanje vodov smrti.

Fujimori je nenapovedano obiskal Čile, kjer so ga aretirali
Fujimori je nenapovedano obiskal Čile, kjer so ga aretirali FOTO: Reuters

“Čilske oblasti so na prošnjo Peruja izdale zaporni nalog za Alberta Fujimorija. Pravkar je bil aretiran,” je naznanil perujski zunanji minister Oscar Maurta.

Fujimoriju med drugim očitajo odgovornost za 25 umorov, ki so jih zakrivili vodi smrti. Med žrtvami je bil tudi otrok.

Nekdanjega perujskega diktatorja obtožujejo hudih zlorab človekovih pravic. V Južno Ameriko je pripotoval prvič po padcu z oblasti, za to pa se je odločil, ker je nameraval ponovno začeti svojo politično kariero. Napovedal je, da bo kljub 21 obtožnicam, vloženim proti njemu, kandidiral na predsedniških volitvah naslednje leto.

Desetletna diktatura

Fujimori - njegova poilitična barva je oranžna - ima med delom perujskega prebivalstva še vedno veliko podporo
Fujimori - njegova poilitična barva je oranžna - ima med delom perujskega prebivalstva še vedno veliko podporo FOTO: Reuters


Alberto Fujimora se je s pomočjo vojske na oblast povzpel leta 1990 in na mestu predsednika Peruja ostal deset let. Represije, poboji in politična korupcija so bili stalnice njegove vladavine, vse dokler ni korupcijski škandal zrušil njegove vlade.

Kljub obtožbam je med mnogimi Perujci nekdanji predsednik ostal dobro zapisan, saj je spravil inflacijo pod nadzor, do oddaljenih vasi napeljal elektriko in ustavil levičarske teroristične organizacije.

Nasprotniki poudarjajo, da je sam prav tako podpiral skrajne organizacije, le da tiste z nasprotnega političnega brega.

Po političnem preobratu pred točno petimi leti je Fujimori zapustil Peru in se zatekel na Japonsko, od koder izvira njegova družina. Tokio ga kljub zahtevam Lime ni želel izročiti, zato so v Peruju nameravali sprožiti postopek pred Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu.

Težave pa se utegnejo pojaviti tudi z njegovo aretacijo v Čilu. Mednarodne naloge za aretacijo morajo po zakonih obdelati tamkajšnja sodišča, dokler se to ne zgodi pa lahko Fujimori po besedah čilske policijske načelnice Marie Elene Gonzales lahko zapusti državo. Perujski zunanji minister trdi nasprotno, namreč da nekdanji diktator iz Čila ne sme.

SORODNI ČLANKI