Tujina

Assange je kriv kršitve pogojnega izpusta, grozi mu leto dni zapora

London, 11. 04. 2019 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V./ U.Z./ STA
Komentarji
456

Britanska policija je na ekvadorskem veleposlaništvu aretirala ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ki je tam živel zadnjih sedem let. Ekvador mu je azil odrekel zaradi "ponavljajočih se kršitev pogodbe". Razloga za aretacijo sta dva – kršenje pogojnega izpusta in nalog ZDA za izročitev. V prvem primeru ga je sodišče v Londonu spoznalo za krivega, grozi mu do 12 mesecev zapora.

"Metropolitanska policija je danes, v četrtek, 11. aprila, na veleposlaništvu Ekvadorja aretirala 47-letnega Juliana Assangea," so sporočili britanski policisti. Tja so lahko vstopili, ker je Ekvador Assangeu, ki je na njihovem veleposlaništvu živel zadnjih sedem let, odvzel diplomatski azil.

Fotografije in posnetki, kako sedem policistov uporniškega Assangea z dolgo belo brado vleče oz. nosi iz prostorov veleposlaništva, so hitro zaokrožili po svetu. Pri tem je ta vpil "Združeno Kraljestvo se mora upreti", v rokah pa je držal kopijo knjige History of the National Security State ameriškega pisatelja Gora Vidala

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Assangea, sicer avstralskega državljana, so nato v spremstvu treh policijskih kombijev pripeljali na westminstrsko sodišče:

Kriv je kršitve pogojnega izpusta

Britanska policija ga je aretirala na podlagi zapornega naloga iz junija 2012, ki ga je izdalo londonsko sodišče, ker se tedaj ni udeležil tam predvidenega zaslišanja, s čimer je kršil določila pogojnega izpusta, pa tudi na podlagi naloga ZDA za izročitev, poroča Sky News. Tam je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ker naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, je sporočilo ameriško ministrstvo za pravosodje. Na podlagi te obtožnice mu grozi pet let zapora.

Assange, ki je po poročanju Reutersa med zaslišanjem zaklical: "To je nezakonito, ne bom odšel!", se je glede izogibanja sodišču izrekel za nedolžnega. Njegov odvetnik je povedal, da dokazov ne bo predložil, da pa je njegov klient imel "utemeljen razlog", da je vstopil v ekvadorsko veleposlaništvo.

Sodnik je dejal, da so njegov primer izjemno podrobno pregledali spoštovanja vredni sodniki, in da je vse skupaj "smešno", Assangea pa je pisal kot "narcisa, ki ne more preseči svojega sebičnega interesa". Glede kršitve pogojnega izpusta ga je spoznal za krivega, grozi mu do 12 mesecev zapora.

Naslednje zaslišanje bo na sodišču v Southwarku 2. maja, ko bodo verjetno odločali o zahtevi ZDA za njegovo izročitev. Do takrat bo Assange ostal v priporu. Ko so ga odpeljali s sodišča, je v slovo pomahal svojim odvetnikom.

Pred sodiščem so se medtem zbrale množice ljudi s transparenti, ki so vzklikale: "Osvobodite Assangea!", "Nič več lažnih novic" in "Nobene izročitve!"

Pojasnilo Ekvadorja za odvzem azila: Kršil je dogovore iz pogodbe

"Zjutraj sem prejel navodila ekvadorske vlade, naj nadaljujem s postopkom odvzema azila, ki ga je Ekvador pred skoraj sedmimi leti ponudil gospodu Assangeu," je pojasnil ekvadorski veleposlanik v Londonu Jaime Marchan. To informacijo je po njegovih besedah istočasno sporočil tudi predsednik Lenin Moreno v Ekvadorju, ki je opomnil, da ima Ekvador moč nekomu ponuditi, pa tudi odvzeti azil.

"Upoštevali smo azilne postopke v skladu z mednarodnim pravom. Razlog za odvzem azila so ponavljajoče se kršitve njegovih obveznosti iz azilne pogodbe. V času, ko je bival na veleposlaništvu, smo spoštovali čisto vsako njegovo pravico. To, da je bila dolga leta pod zaščito naše vlade, je zelo jasen pokazatelj, da je Ekvador zavezan zagotavljati pravico do azila osebi, ki ji jo je odobril. Ko je bila sprejeta odločitev o preklicu azila, je moral Assange zapustiti veleposlaništvo, kar je danes zjutraj tudi storil. Zdaj je pod britansko jurisdikcijo," je pojasnil Marchan.

Odvetnik: Ekvador ga je pustil na cedilu

Velika Britanija naj bi Ekvadorju sicer zagotovila, da ustanovitelja Wikileaksa ne bo predala državi, kjer še vedno obstaja smrtna kazen, poroča Reuters. Britanski zunanji minister Alan Duncan je sporočil, da je aretacija sledila "obsežnemu dialogu med obema državama"

Assangeova odvetnika sta pred tem že izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA. Njegov švedski odvetnik Per Samuelsson je povedal, da obstaja veliko tveganje za to. "Seveda mislim, da je to povsem nesprejemljivo. Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga želijo Američani obsoditi, ali pa so ga že obsodili." Po njegovem mnenju lahko pride do tajne zahteve za izročitev s strani Američanov. "To bomo izvedeli v prihodnjih dneh. Doslej so ZDA lahko skrivale svoje karte, a tega ne bodo mogle več početi," je dodal. "Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu."

Tudi Assangeova avstralska odvetnica Jennifer Robinson je prek Twitterja izrazila prepričanje, da je bil ustanovitelj Wikileaksa aretiran tudi "v povezavi z ameriško zahtevo po izročitvi", ne le zaradi kršitev pogojnega izpusta v Veliki Britaniji.

"Razočarani smo, da je država, ki je nekomu ponudila azil, zdaj dovolila, da istega človeka aretirajo na njenih tleh. Naše glavno upanje je, da bo zdaj dobil ustrezno zdravstveno nego, ki so mu jo v zadnjih sedmih letih odrekali. Ko bo enkrat to urejeno, bodo britanska sodišča morala rešiti prizadevanja ZDA za izročitev tujega novinarja, da se sooči s kazenskimi obtožbami, ker je objavil resnične informacije," pa je sporočil njegov tretji odvetnik Barry J Pollack.

'Nihče ni nad zakonom'

"Julian Assange ni nikakršen junak, nihče ni nad zakonom. Več let se je skrival pred roko pravice. Hvala Ekvadorju in predsedniku Moreni za sodelovanje pri tem, da se bo Assange soočil s pravico," je na Twitterju zapisal Jeremy Hunt z britanskega zunanjega ministrstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Enako je sporočila tudi britanska premierka Theresa May. "To je zdaj pravna zadeva za sodišče. Zahvaljujem se metropolitanski policiji, ki je postopek izpeljala profesionalno, pozdravljam pa tudi sodelovanje ekvadorske vlade. S tem smo pokazali, da pri nas nihče ni nad zakonom."

'To je črn trenutek za svobodo medijev'

Na aretacijo se je na Twitterju odzval Wikileaks in zapisal, da je Ekvador Assangeu nezakonito odvzel azil, s čimer je  "kršil mednarodno pravo"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da gre za "črni trenutek za svobodo medijev", je zapisal Edward Snowden in dodal, da bodo fotografije Assangea, ki ga vlečejo iz veleposlaništva, končale v zgodovinskih knjigah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji ekvadorski zunanji minister Guillaume Long je sporočil, da je predaja Assangea, ki ga je policija zvlekla ven, potem ko je vstopila na njihovo diplomatsko ozemlje, "nacionalna sramota in zgodovinski trenutek, ki bo Ekvadorju dlje časa pustil velik madež."

Odzvala se je tudi Rusija in izrazila upanje, da Assangeu ne bodo kršene človekove pravice: "Seveda upamo, da bodo spoštovane vse njegove pravice," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov

Na ustanovitelja Wikileaksa so v zadnjih letih sicer letele obtožbe o sodelovanju z ruskimi oblastmi, predvsem pri objavi email sporočil, ki so jih v času ameriške predsedniške kampanje 2016 pridobili ruski hereji, končali pa so na Wikileaksovi spletni strani. 

Na bojni nogi z ekvadorskimi oblastmi 

Assange se je na veleposlaništvo zatekel pred sedmimi leti, s tem pa se je izognil izročitvi Švedski, kjer mu je grozila aretacija zaradi domnevnega spolnega napada. Primer je Švedska leta 2017 sicer ovrgla.

"Moja stranka in jaz sva pravkar prejeli novico. Dejstvo, da smo kar sedem let čakali in upali na to, je seveda šok za mojo stranko," je za Reuters povedala Elisabeth Massi Fritz, odvetnica ženske, ki naj bi jo Assange posilil. V tekstovnem sporočilu za Associated Press je zapisala, da bodo naredili vse, kar je mogoče, za ponovno odprtje primera. Želijo si, da bi Assangea izročili Švedski in mu sodili zaradi posilstva. "Nobena žrtev posilstva ne bi smela čakati devet let na to, da je pravici zadoščeno," je še dodala.

Po sedmih letih se je razmerje med Assangeom in njegovimi gostitelji skrhalo. Ekvador ga je obtožil, da je Wikileaksu predal informacije o osebnem življenju predsednika Lenina Morena, spletni portal pa je objavil tudi dokaze o vpletenosti predsednika v korupcijski škandal. Morena pa je trdil, da Assange krši azilne pogoje ter "zunanjo politiko države". 

Assange pa je med drugim veleposlaništvo obtožil, da živi v nečloveških razmerah, da mora sam plačevati za zdravstveno oskrbo in čistiti za svojim mačkom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (456)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cogo
01. 05. 2019 14.28
Snowdna je pa lahko samo sram, da se skriva v Rusiji, državi, ki bi jo, če bi bil res žvižgač, moraj najprej in najbolj obsojati. Fuj prisklednež.
Cogo
01. 05. 2019 14.25
Kaki srce parajoče se Rusija (ki mori agente po celem svetu) zavzema za tega samoljuba.
Cogo
01. 05. 2019 14.23
+1
Sprašujem se kdaj se bo temu narcisu prenehala nuditi brezplačna publiciteta. S tem bi tudi upadel njegov interes za vso to štali, ki jo počne.
User1538643
12. 04. 2019 08.59
+1
Torej, Švedska 👉 ali ZDA?
KungFuPanda
12. 04. 2019 08.58
+2
Podpiram razkritje dokumentov, ki razkrivajo svinjarije, ki jih počno tisti na oblasti. Vendar se sprašujem dve stvari: zakaj ni že pred razkritjem dokumentov pobegnil v neko državo, kjer bi lahko dobil azil in bi se svobodno gibal in ali ni ždenje na neki ambasadi zelo podobno zaporu?
Cogo
01. 05. 2019 14.21
Zato, ker bi ostal brez publicitete. Bolniki njegovega kova tudi morijo, zato da postanejo slavni.
Golobek
11. 04. 2019 21.56
-4
Brada ga je izdala kot Karađiča>Sirijec
klukec
11. 04. 2019 21.42
+17
Povedal je resnico zdaj je jbena stranka
BUONcaffee
11. 04. 2019 21.05
-7
Dobil je službo v ZDA.
BUONcaffee
11. 04. 2019 21.01
-13
Očitno so ga rešili iz konzulata. Spomnimo na tistega novinarja v Turčiji na konzulatu Savdske Arabije kako je končal.
VolkBrenin
11. 04. 2019 21.08
+0
Skankhunt42
11. 04. 2019 21.01
+16
me ne bi čudl če bi v nekej dneh "skrivnostno" umru..
VolkBrenin
11. 04. 2019 20.59
+9
Počakali bomo nekaj dni ....če bodo pritiski nanj preveliki ...pričakujem aktivacijo "fail safe " ....Verjamem , da je marsikoga strah in je v skrbeh ...velikih skrbeh...in prav je tako ...
nikhrast
11. 04. 2019 20.58
-2
Pa niste videli kaj so pisali in govorili o Assangu njegovi kolegi, prijatelji..., nobene prijazne besede. Pa kaj bo zdaj rekel Trump. leta nazaj ga je hvalil, zdaj mu grozi, tipična Trumpova poteza. Pa če dobi pet let, to ni veliko, saj je obtožen za samo "computer fraud", če bi se vdal leta nazaj, bi zdaj bil že pozabljen.
Zmaga Ukrajini ..
11. 04. 2019 21.25
+19
Sploh nima veze, ali je všečen, ali ne... dejstvo je, da bo njegova izročitev ZDA pomenila hud udarec danes čedalje bolj redkemu raziskovalnemu novinarstvu. In tega bi se morali bati vsi. Nekaj sicer omenjajo zagroženo kazen 5 let v ZDA,... ampak na to ne bi stavila. Dejstvo je, da bi se mu marsikdo rad maščeval, marsikdo pa za vedno utišal.
BUONcaffee
11. 04. 2019 20.55
-24
Nisem strokovnjak na tem področju, se ne spoznam na mednarodno pravo in svobodo govora, ker v moji mladosti tega ni bilo. A zaupam organom pregona, demokraciji in Ameriki, tako menim da je stvar pravična in urejena pošteno.
BUONcaffee
11. 04. 2019 20.48
-13
Kaj pa se mu bo zgodilo??? Nič. ZDA ga potrebujejo. Sedaj naj se zaposli v ZDA in objavi resnico o Kitajcih.
sherlock2
12. 04. 2019 07.59
+2
smajser1
11. 04. 2019 20.45
+14
... zalostno je, da pescica ljudi na svetu vodi vse in odloca o vsem... delajo pa to, kar jim pase in da imajo korist.. najhujse pa je, da se pozvizgajo za maso ljudi po svetu, ki nasprotujejo, se upirajo,.. se slabse, zatrejo nam se svobodo govora itd...
BUONcaffee
11. 04. 2019 20.45
-4
Agregat za elektriko moram nabavit.
BUONcaffee
11. 04. 2019 20.30
-8
Asangee ima to srečo, da je Trump predsednik ZDA .
Zmaga Ukrajini ..
11. 04. 2019 20.34
+13
A si se ti s ketne strgal, iz Polja? Daj že nehaj s tako blesavimi, da...
VolkBrenin
11. 04. 2019 21.10
+0
kriv je njegov pes , ker mu je požrl hrenovko...
Zmaga Ukrajini ..
11. 04. 2019 21.15
+0
hahahahahaha,... res ne vem kdo je koga ugriznil :))))
BUONcaffee
11. 04. 2019 20.29
-6
Ekvador naša bratska država, sedaj pa jo hvalite še naprej.
BUONcaffee
11. 04. 2019 20.26
-18
Pošten človek ne beži in se ne skriva.
BUONcaffee
11. 04. 2019 20.26
-16
Ne vem zakaj je sploh bežal. Če bi bil pošten tega nebi naredil.