Tujina

Aretirali snovalca napadov v Madridu

Milano/Madrid, 08. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanska policija je v Milanu aretirala moškega, za katerega trdi, da je načrtoval teroristične napade v Madridu. Aretacija je del vseevropske protiteroristične akcije.

33-letni Rabei Osman Sajed Ahmed, znan pod vzdevkom Mohamed Egipčan, naj bi igral glavno vlogo pri načrtovanju napadov na železniške postaje v Madridu. Špansko sodišče je prijetega prepoznalo kot vodjo maroške skrajne islamske teroristične celice in bo zahtevalo njegovo izročitev.

Italijanska policija je aretirala tudi njegovega stanodajalca.

Aretacije tudi v Belgiji

Belgijska policija je aretirala 15 oseb, osumljenih, da so načrtovali teroristične napade v Evropi. Direktor beligijske policije, Glenn Audenaert je dejal, da so aretirani zagotovo pripadniki teroristične skupine, ki je vključevala Jordance, Palestince, Egipčane in Maročane.

Rabei Osman Sajed Ahmed naj bi bil glavni načrtovalec napadov v Madridu
Rabei Osman Sajed Ahmed naj bi bil glavni načrtovalec napadov v Madridu FOTO: 24ur.com

Audenaert ni povedal, če so aretirani bili povezani z marčevskimi terorističnimi napadi v Madridu, dejal pa je da so bili soudeleženi v 'zgodnjih fazah načrtovanja the napadov'.

Aretacije v Italiji in Belgiji so bile del policijske akcije, ki so jo koordinirali na evropski ravni. Španski notranji minister Jose Antonio Alonso je na novinarski konferenci v Luxembourgu pojasnil, da protiteroristična operacija še poteka, in sicer v Italiji, Belgiji, Španiji in v manjši meri tudi v Franciji.