Tujina

Aretiranega ruskega novinarja po pritisku javnosti izpustili

Moskva, 11. 06. 2019 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Rusiji aretiranega novinarja spletnega portala Meduza Ivana Golunova so izpustili iz pripora in ovrgli vse obtožbe proti njemu. Po njegovi aretaciji zaradi domnevnega posedovanja drog mu je v bran stopila ruska javnost in večina medijev, ruski notranji minister pa je dejal, da so preiskave pokazale njegovo nedolžnost.

Ivana Golunova so po pritisku javnosti spustili iz zapora.
Ivana Golunova so po pritisku javnosti spustili iz zapora. FOTO: AP

V Rusiji so pred nekaj dnevi aretirali novinarja Ivana Golunova, ki je razkrival koruptivne posle med moskovsko politično elito in poslovneži – v njegovem nahrbtniku so domnevno našli droge, potem pa so preiskali še njegovo stanovanje. Spomnimo, med aretacijo naj bi Golunova celo pretepli, svoje rane pa je pokazal tudi v videoposnetku. Njegov odvetnik Dmitrij Džulaj je ob tem zatrdil, da ima Golunov zlomljena rebra in pretres možganov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegova aretacija je sprožila buren odziv v Rusiji, mnogi mediji, tudi tisti, ki so znani kot pro-kremeljski, so se odločili za naslovnice z napisom "Jaz/mi smo Ivan Golunov". Organizirali so tudi proteste v Moskvi in Sankt Peterburgu, na katerih so aretirali več ducat ljudi.

Naslovnice treh velikih časopisov so stopile v bran Golunovu.
Naslovnice treh velikih časopisov so stopile v bran Golunovu. FOTO: AP

Burna podpora Golunovu in pritisk na oblasti je bil očitno učinkovita, saj so ga izpustili in opustili obtožbe. Ruski notranji minister Vladimir Kolokoltsev je dejal, da krivda Golunova ni bila dokazana in da so v zvezi s tem primerom suspendirali dva policista. Da ga izpustijo, so se odločili po "temeljitih forenzičnih, bioloških in genetskih testih".

Golunov je 36-letni novinar, ki piše za novičarski portal Meduza. Redno objavlja članke, v katerih razkriva korupcijo in goljufive finančne sheme med moskovsko politično elito in poslovneži.

 

Rusija sicer postaja vse nevarnejša za novinarje, aktiviste za človekove pravice in opozicijske voditelje. V zadnjih letih so bili aretirani številni opozicijski politiki in aktivisti, mnogi tudi zaradi obtožb, povezanih z drogami. Na lestvici Freedom House pa je Rusija na 83 mestu od 100 držav po medijski svobodi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley Echo
12. 06. 2019 11.26
+1
No, vseeno je neka razlika med novinarja na t.i. zahodu in vzhodu. Assange je v pravem zaporu, Golunov pa je bil v hišnem priporu. Bil bi v bolnišnici, če bi imel polomljena rebra in pretres možganov in ne-bi dajal izjav za javnost. Golunov je zdaj doma, Assangu pa grozi 170 let zapora. Če je bilo ruskemu novinarju nekaj nameščeno, ne bomo izvedeli nikoli. Je pa hipokrizija zahoda neverjetno grozljiva.
zmago56
11. 06. 2019 19.33
+5
Pri nas se kaj takega ne more zgodit, ker preiskovalnih novinarjev nimamo, če pa kdo slučajno kaj okrog vohlja ga na fin način utišajo-podkupijo, ene kar z poslanskim mestom v EU parlamentu.
LazniviZares
11. 06. 2019 17.33
+9
Sedaj naj se pazi novicoka na kljukah. Mislim da bo butin na hitro poskrbel da bo fant pozabil dihat
Ate_ist
11. 06. 2019 18.22
-6
putin se tudi bori proti korupciji in to proti tem, katerih ta novinar v svojih raziskavah niti pod prisilo z orožjem ne bi pisal, ker se krmijo iz istega korita.
Ate_ist
11. 06. 2019 17.17
+7
kako je to mogoče? v totalitaristični rusiji so izpustili novinarja? kako da se ni sam obesil v celici? a assange je še živ? mu za resnico res grozi 170 + let zapora v najbolj demokratični in svobodni državi sveta ?
Komendator
11. 06. 2019 18.48
+6
Relativno dobro poznam Ruse in tukaj je celo Vladimir Vladimirovič ocenil, da zna tole podtikanje droge spraviti preveč ljudi na ulice...