Tujina

Aretirani dejanja ne obžaluje

Ankara, 21. 01. 2007 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turški policisti so prijeli 17-letnega osumljenca za umor novinarja Hranta Dinka. Aretirani dejanja ne obžaluje.

Aretacija domnevnega Dinkovega morilca, 17-letnega Oguna Samasta
Aretacija domnevnega Dinkovega morilca, 17-letnega Oguna Samasta FOTO: Reuters

Turška policija je v soboto zvečer prijela 17-letnega Oguna Samasta, ki je osumljen umora urednika turško-armenskega tednika Agos, Hranta Dinka. Samasta je policija prijela na avtobusu v pristaniškem mestu Samsun na obali Črnega morja in naj bi na zaslišanju že priznal, da je ustrelil 53-letnega novinarja, je za turški televizijski program NTV povedal tožilec iz Samsuna Ahmet Gokcinar.

Na prijetje se je že odzval turški premier Recep Tayyip Erdogan in ga pozdravil kot "prijetje v imenu demokracije in boja za svobodo".

Samast je bil jezen na Dinka, ker je kritično pisal o množičnih pobojih Armencev
Samast je bil jezen na Dinka, ker je kritično pisal o množičnih pobojih Armencev FOTO: Reuters

Samast je bil namenjen v bližnje rodno mesto Trabzon, ki velja za utrdbo nacionalistov. V mestu so turški policisti sicer prijeli še šest oseb, ki so osumljene vpletenosti v petkov umor novinarja, ki je kritično pisal o turških pobojih Armencev med prvo svetovno vojno. Vseh sedem osumljencev naj bi z letalom prepeljali v Carigrad.

Dink je bil ustreljen, ko je v petek popoldne zapuščal pisarno tednika Agos. Osumljenega mladeniča je ujela varnostna kamera banke blizu prizorišča umora, policiji pa je pri iskanju izdatno pomagal njegov oče, ki je poklical in povedal, da je na posnetkih njegov sin. Na posnetku je, kot pojasnjuje policija, pod plaščem videti tudi pištolo. Orožje, s katerim naj bi ustrelil Dinka, je Samast ob prijetju imel pri sebi, je povedal guverner Carigrada Muammer Guler.

Umorjeni novinar Hrant Dink
Umorjeni novinar Hrant Dink FOTO: Reuters

Samast svojega dejanja ne obžaluje, je povedal preiskovalec, ki je osumljenca zaslišal. Samast pa naj bi bil jezen na Dinka, ki je kritično pisal o množičnih pobojih Armencev med prvo svetovno vojno.

V Turčiji danes živi kakih 70.000 Armencev. Njihovo število je bilo do prve svetovne vojne še dosti večje, nato pa je turška vlada ukazala deportacijo Armencev, ki so se med vojno postavili na stran okupacijskih ruskih sil. Med prisilnim preseljevanjem je umrlo več sto tisoč Armencev, po nekaterih podatkih pa celo milijon in pol. Nekateri zgodovinarji prisilno preseljevanje označujejo kot genocid, kar pa Turčija odločno zavrača.

Dink je poboje označil za genocid, nacionalisti pa njega kot izdajalca. Ker naj bi s svojimi kritikami in mnenji žalil Turke, si je lani prislužil tudi šestmesečno pogojno zaporno kazen. V zadnjih člankih je sicer pisal, da je prejemal sovražno pošto in grožnje.

Turška policija namerava umor Dinka preiskati tudi v povezavi z umorom 61-letnega katoliškega duhovnika Andrea Santora februarja lani, je še povedal Erdogan. Duhovnik je bil umorjen v Trabzonu, policija pa je oktobra lani zaradi umora priprla 16-letnega mladeniča.

Med šestimi osebami, ki jih je turška policija priprla v Trabzonu, je tudi Samastov prijatelj Yasin Hayal, ki je zaradi bombnega napada pred restavracijo McDonalds v Trabzonu leta 2004 11 mesecev preživel v zaporu. V napadu je umrlo šest ljudi. Samast pa je na zaslišanju dejal, da ga je Hayal vzpodbujal k umoru Dinka in mu za to dal pištolo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.