Tujina

Arnie spet udaril

Sacramento, 19. 12. 2006 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger je napovedal nove ukrepe za izvrševanje smrtnih kazni.

Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger
Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger FOTO: Reuters

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger pravi, da bo storil vse, da bi v njegovi zvezni državi ohranili izvrševanje smrtne kazni z injekcijo.

Prejšnji teden so zaradi napake, ki se je pripetila na Floridi, in zaradi katere je zapornik umiral kar 34 minut, začasno prepovedali izvrševanje smrtne kazni. Ustavni sodniki namreč pravijo, da je uporaba injekcije v nasprotju z ustavo, ki prepoveduje grozovito in neobičajno kaznovanje.

Florida je usmrtitve z električnim stolom prenehala izvrševati, potem ko sta se dvema obsojencema zažgali glavi, eden pa je umrl ob močnem krvavenju iz nosu. Z letom 2000 so tako prešli na injekcije, pri čemer obsojenec najprej dobi v žilo uspavalno sredstvo, nato pa še smrtonosni strup.

Sodišče je kalifornijskim oblastem, ki si prizadevajo za ohranitev smrtne kazni z uporabo injekcije, dalo 30 dni časa, da odgovori na vse pritožbe in težave, ki so nastajale pri tovrstnih usmrtitvah. Schwarzenegger je že naštel nekaj ukrepov. Med drugim bodo v prihodnje poskrbeli za večjo izobraženost izvrševalcev kazni.

Usmrtitve z injekcijami sicer izvršujejo v kar 37 ameriških zveznih državah.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zippo@redox.si
20. 12. 2006 09.13