Tujina

Aung San Su Či ne bodo odvzeli Nobelove nagrade

Oslo, 29. 08. 2018 21.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
3

Norveški Nobelov odbor je izključil možnost, da bi mjanmarski voditeljici Aung San Su Či odvzeli Nobelovo nagrado za mir zaradi neukrepanja ob preganjanju muslimanske manjšine Rohinga v Mjanmaru.

Aung San Su Či
Aung San Su Či FOTO: Reuters

Kot je pojasnil sekretar odbora za Nobelovo nagrado Olav Njolstad, statut odbora tovrstne možnosti ne predvideva. Je pa odbor tako kot lani, ko se je že pojavilo vprašanje odvzema Nobelove nagrade, ponovil zaskrbljenost zaradi razmer v Mjanmaru ter pozval vse vpletene strani, naj storijo vse, kar lahko, da ustavijo diskriminacijo in preganjanje manjšin.

Aung San Su Či je Nobelovo nagrado za mir prejela leta 1991 za njen nenasilen boj za demokracijo in človekove pravice. Takrat je bila vodja mjanmarske opozicije in je bila v hišnem priporu, v katerem je pristala, ker vladajoča vojaška hunta ni želela priznati zmage njene Narodne lige za demokracijo na volitvah leto dni pred tem.

A v zadnjem letu, ko mjanmarska vojska organizirano izvaja nasilje nad pripadniki manjšine Rohinga, je Aung San Su Či pogosto tarča kritik, ker ni ustavila pregona in genocida nad Rohingi.

Tudi preiskovalci ZN so v ta teden objavljenem poročilu med drugim navedli, da mjanmarska voditeljica ni uporabila svojega položaja na čelu vlade niti svoje moralne avtoritete za zajezitev ali preprečitev dogodkov.

Pri tem so priznali, da imajo Aung San Su Či in drugi v civilnih oblasteh v Mjanmaru le malo vpliva na vojaške operacije, a hkrati poudarili, da so "s svojimi dejanji in neukrepanjem prispevali k zagrešitvi krvavih zločinov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
30. 08. 2018 18.38
+1
Seveda ne, nobelova nagrada je itak namenjena svetovnim morilcem
Neuvrscen
30. 08. 2018 16.40
-1
Morda Cerar in klovni
Neuvrscen
30. 08. 2018 16.40
+2
Pustite jih na miru. Če ne bodo sami poskrbeli za grožnjo islama, v svoji državi, kdo bo?AMERIČANI?