Tujina

Avstralijo zajeli ognjeni zublji: trije mrtvi, številni ujeti v svojih domovih

Sydney, 09. 11. 2019 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralijo so zajeli požari "neverjetnih razsežnosti", v katerih so umrle že tri osebe, sedem je pogrešanih. Iz več mest pa poročajo tudi o ljudeh, ki so ostali ujeti v svojih domovih, gasilci pa zaradi ognjenih zubljev ne morejo do njih.

Tri osebe so umrle v požaru, ki je izbruhnil blizu Glen Innesa, približno 550 kilometrov severno od Sydneyja. Še sedem ljudi je pogrešanih, uničeni so številni daljnovodi, vsaj 150 domov je po zadnjih podatkih pogorelo do tal v zvezni državi Novi Južni Wales. Takšne so posledice požarov "neverjetnih razsežnosti", ki v Avstraliji divjajo že več dni zapored. 

Premierka Novega Južnega Walesa, Gladys Berejiklian, je opozorila, da se bo število žrtev po vsej verjetnosti še povišalo. Iz več mest poročajo o ljudeh, ki so ostali ujeti v svojih domovih, reševalne ekipe pa jih ne morejo doseči, poroča BBC

Na tisoče prebivalcev Novega Južnega Walesa in Queenslanda je moralo zapustiti svoje domove, medtem ko se s požari bori približno 1000 gasilcev, ki jim pomagajo tudi helikopterji. Večina požarov je izbruhnilo na območjih, ki jih je prizadela suša, ognjene zublje pa še dodatno krepijo močni sunki vetra ter temperature, ki dosegajo 35 stopinj Celzija. 

Požari v Avstraliji
Požari v Avstraliji FOTO: AP

Požari ogrožajo okoli 1000 kilometrov avstralske obale, najhuje je prizadeta zvezna država Novi Južni Wales, kjer so od septembra zabeležili že več sto požarov. Pretekli mesec sta umrli dve osebi, ki sta poskušali zaščititi svoje domove. Pretekli teden pa so ognjeni zublji zajeli okoli 2000 hektarjev zemlje, vključno z območjem, kjer se parijo koale - pri tem naj bi poginili več sto koal

Pretekli teden je Novi Južni Wales sicer zajel dež, a še zdaleč ne dovolj - to območje se namreč sooča z obdobjem dolgotrajne suše, oblasti pa opozarjajo, da se bodo požari nadaljevali in še stopnjevali, če ne bo kmalu znova deževalo: "Ne morem dovolj poudariti vpliva, ki ga ima suša na požare," je za Reuters dejal vodja lokalnih gasilcev Shane Fitzsimmons. Helikopterji, ki pomagajo pri gašenju, morajo običajno preleteti dolge razdalje, saj vode v s sušo prizadetih območjih ni: "Zavedamo se problema pomanjkanja vode ter kako dragocena je, a realnost je taka, da brez vode ne moremo gasiti požarov," dodaja Fitzsimmons. 

Ne samo požari, zdravje ljudi ogroža tudi dim - pretekli teden je Sydney tako zajel oblak dima, posledica požarov, ki so divljali 380 kilometrov do mesta. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
09. 11. 2019 12.08
+2
Zalostno kaj se dogaja s planetom zagamo si vejo
fairplayy
09. 11. 2019 11.54
+0
Kramp bi rekel da ne s krbijo dobro zs gozdove
Ramzess
09. 11. 2019 11.08
-2
"Ne morem dovolj poudariti vpliva, ki ga ima suša na požare" Ja in, to ni razlog, da ljudem ni treba poskrbeti zase in za povrh ostanejo ujeti. Vprašanje je kako bodo ukrepali.
fairplayy
09. 11. 2019 10.53
+4
Rusija florida afrika amazonija povsod gori mi pa glavo v pesek
FaTa Albanka
10. 11. 2019 10.55
+1
Ja kaj pa naj Mi, se sekiramo za to zdaj. Bo kak bo, boli te đoko