Tujina

V Avstraliji prijeli več domnevnih požigalcev, med drugim tudi 16-letnika

Sydney, 14. 11. 2019 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
7

Avstralski gasilci se še vedno spopadajo z neobvladljivimi požari, ki v dveh avstralskih zveznih državah divjajo že vse od oktobra. Število smrtnih žrtev je medtem naraslo na štiri. Oblasti so ob tem prijele več požigalcev, med drugim tudi 16-letnika.

Število smrtnih žrtev požarov je naraslo, potem ko so na pogorišču blizu Kempseyja okoli 350 kilometrov severno od Sydneyja ponoči našli truplo moškega. Gre za 58-letnega Barryja Parsonsa, ki je živel v okolici in so ga pogrešali od petka.

Južno od Sydneyja je policija danes prijela moškega, ki naj bi podtikal požare. Odkrili so ga naključno, ko so z drevesa reševali jadralnega padalca, pri tem pa zavohali dim. 20-letnega domnevnega požigalca so prijeli na kraju požara, ki je uničil okoli 150 kvadratnih metrov grmičevja, preden so ga gasilci uspeli pogasiti. Obtožen je podtikanja požara, pred sodiščem naj bi nastopil 3. decembra.

Zaradi požarne ogroženosti je v zveznih državah Novi Južni Wales in Queensland prepovedano kurjenje v naravi. Oblasti sumijo, da je bilo več požarov podtaknjenih.

Nekaj domnevnih požigalcev so prijeli. Med njimi je moški, ki so ga v sredo aretirali zaradi sumljivega obnašanja v sydneyskem nacionalnem parku. Aretirali so tudi 16-letnika, osumljenega podtikanja požara, ki je v Queenslandu uničil najmanj 14 hiš. Več kot deset ljudi pa je obtoženih nespoštovanja prepovedi kurjenja v naravi.

Posnetki Nase.
Posnetki Nase. FOTO: AP

Zgolj v Novem Južnem Walesu je bilo v uničujočih požarih, ki divjajo od oktobra, uničenih več kot 1,1 milijona hektarjev površin, poškodovanih ali uničenih je več kot 300 domov. Najnovejši val požarov je območje zajel prejšnji teden, zaradi vročega in suhega vremena ter močnega vetra so za Sydney in bližnje območje v torek razglasili katastrofalno požarno ogroženost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub ugodnejšemu vremenu, ki je od srede pomagalo gasilcem, v Novem Južnem Walesu danes še vedno divja več kot 60 požarov, v Queenslandu pa 75. V Novem Južnem Walesu se z ognjenimi zublji bori več kot 800 gasilcev, več kot 50 šol je zaprtih. V Queenslandu požare gasi okoli tisoč gasilcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 11. 2019 16.25
-3
Zato ker je bil na kraju požara je osumljen, kot vsi drugi tudi, brez dokazov, klasičen lov na čarovnice.
Krematorij666
14. 11. 2019 14.42
+4
Me res zanima kako bodo aktivisti o globalnem segrevanju obrnili sebi v prid ponovno dokazano dejstvo da se zmotili. Mogoče je zaradi globalnega segrevanja prišlo do zakisanosti možganov požigalca da je to storil? Pojdite članek nazaj in ponovno preberite svoje nebuloze...🙉
Transformerji
14. 11. 2019 13.49
+4
Vsepovsod gori - pa vsepovsod podtaknjeni požari. Plačani požigalci s strani pristašev globalnega segrevanja.
Domendo
14. 11. 2019 14.49
-2
Ali pa samo jezni in hudobni ljudje. So se malo maščevali.
antilevi?ar
14. 11. 2019 12.09
+4
Za vas režimsko trobilo je itak vse domnevno, sam kadar se gre za trumpa takrat ni več ni domnevno, vse se ve, kajne?
Domendo
14. 11. 2019 10.53
+4
Kje ste zdaj tisti, ki ste programirani da stiskate minuse. Sem vam lepo napisal, da je bil podtaknjen.
Kollerik
14. 11. 2019 11.01
-5