Tujina

Požari zajeli vzhod Avstralije: evakuirali več sto ljudi

Queensland, 10. 09. 2019 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na vzhodu Avstralije divjajo obsežni požari, zaradi česar je moralo svoje domove zapustiti več sto ljudi. Uničenih je več deset tisoč hektarjev zemlje, policija pa preiskuje tudi možnost, da so bili nekateri požari podtaknjeni.

Več videovsebin
  • Požari v Avstraliji
    00:28
    Požari v Avstraliji
  • Požari zajeli vzhod Avstralije
    00:16
    Požari zajeli vzhod Avstralije

Na vzhodu Avstralije se gasilci borijo s približno 130 požari, ki se razprostirajo skozi dve zvezni državi, Queensland in Novi Južni Wales. Samo v slednji je na terenu okoli 630 gasilcev, poroča Guardian. Uničenih je že na desetine domov. 

Vsaj 300 gasilcev je v noči s ponedeljka na torek poskušalo omejiti večji požar, ki je zajel Sončno obalo v Queenslandu. Ognjeni zublji so zajeli tudi predmestje Peregian Springs: "Resnično, to je kot pekel," pripoveduje Mike Dekker, ki je skupaj s sosedom ostal v predmestju, kljub evakuaciji. Pripoveduje, da se je požar začel blizu njegove hiše, prav tako naj bi videl več najstnikov, ki so zanetili požar v grmičevju. 

Oblasti medtem hvalijo napore gasilcev, ki se borijo z obsežnimi požari. "Herkulski napori gasilcev preteklo noč so pravi čudež," je po poročanju BBC dejala vršilka dolžnosti premierja zvezne države Queensland, Jackie Trad. Ob tem je pozvala prebivalce, naj sledijo evakuacijskim ukazom. V začetku tedna pa je opozorila na vpliv podnebnih sprememb, vključno s povišanimi temperaturami, kar je močno povečalo nevarnost požarov v subtropskih pokrajinah. Oblasti svarijo, da sedanja kombinacija vročega in vetrovnega vremena ni značilna za ta čas in je predvsem posledica tople zime in malo padavin. V zadnjih dveh letih so se številne pokrajine na vzhodu Avstralije soočale s sušami. 

So bili požari podtaknjeni?
So bili požari podtaknjeni? FOTO: AP

Policija medtem preiskuje možnost, da so bili požari podtaknjeni. Vsaj 85 požarov naj bi bilo sumljivih, policija pa naj bi govorila z več najstniki v povezavi z vsaj enim požarom. "Nekateri požari so posledica otroške igre s hudimi posledicami, nekateri pa so bili podtaknjeni namerno in zlonamerno," je po poročanju SkyNews dejala komisarka policije v Queenslandu, Katrina Carroll

Guardian medtem poroča, da je tamkajšnja policija izsledila 12-letnika, ki naj bi zanetil požar blizu mesta Woodridge, ki se je nato razširil na bližnje skladišče in uničil več zabojnikov. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.