Tujina

Avstralska zvezna država Viktorija legalizirala evtanazijo

Melbourne, 19. 06. 2019 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
7

Avstralska zvezna država Viktorija je kot prva v Avstraliji legalizirala evtanazijo. Evtanazijo zakon omogoča samo v točno določenih okoliščinah. Zakon je naletel tako na kritike zagovornikov evtanazije kot njenih nasprotnikov.

Evtanazija bo omogočena zgolj za neozdravljivo bolne odrasle bolnike, ki jim je preostalo manj kot pol leta življenja. Zanjo bodo lahko zaprosili tudi tisti z boleznimi, kot je multipla skleroza, in jim je preostalo še leto dni življenja.

Pri tem bodo veljale stroge omejitve. Med drugim bo moralo oceno pred evtanazijo podati več zdravnikov. Letos bi tako lahko zakon uporabilo okoli deset ljudi, od prihodnjega leta dalje pa do 150 letno.

Premier zvezne države Daniel Andrews, ki je zakon podprl po smrti svojega očeta zaradi raka leta 2016, je pojasnil, da želijo z zakonom bolnikom "dati dostojanstveno možnost na koncu njihovega življenja".

Nekateri zagovorniki evtanazije so mnenja, da so omejitve še vedno prestroge.
Nekateri zagovorniki evtanazije so mnenja, da so omejitve še vedno prestroge. FOTO: Svet

Zakon je naletel tako na kritike zagovornikov evtanazije kot njenih nasprotnikov. Eden od najvidnejših avstralskih zagovornikov evtanazije Philip Nitschke je povedal, da so omejitve prestroge. V melbournski nadškofiji pa so zatrdili, da zakon predstavlja "novo in zelo zaskrbljujoče poglavje v zdravstveni oskrbi v Viktoriji". V preteklosti so tudi druge avstralske zvezne države že razpravljale o uzakonitvi evtanazije, a so predlogi vedno padli.

"Čeprav je v Avstraliji propadlo že 40 poskusov za spremembo zakonodaje, se zdi, da so zadnji napori bližje spremembi," je povedal Ben White z avstralskega centra za raziskave zdravstvene zakonodaje. Možnost sprememb po njegovih besedah preučujejo v državah Zahodna Avstralija, Queensland in Južna Avstralija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
19. 06. 2019 18.53
+4
Vsak človek bi moral imeti pravico do evtanazije. Ta pravica ne omejuje tistih, ki so proti evtanaziji. Prosta izbira.
flojdi
19. 06. 2019 18.28
+2
Vsa čast jim.
periot22
19. 06. 2019 14.43
+4
Pri nas smo pa se v kameni dobi!
bojst
19. 06. 2019 14.03
+16
Varnostne omejitve, da ne pride do izkoriščanja tega, seveda morajo biti. In bolje bolj stroge, kot da uspavajo koga "nedolžnega". Je pa prav, človek, kateremu ni več rešitve, bi moral imeti pravico uporabiti te vrste "odhoda" s tega sveta. Ljudje ko umirajo, vse preveč trpijo. Tega si pa res nihče ne zasluži
Apostol1
19. 06. 2019 13.41
-16
Temu se reče legalizacija pomoči pri samomoru in prepričan sem ,da se prav lahko zgodi ,da bomo v prihodnosti brali od kakšne zlorabe , dovolj je če se najde en tak psihopat kot je Sebastijan Abramov in v takem slučaju je prav vse mogoče.
SlovenskiDomoljub
19. 06. 2019 14.14
+16
Lej psihopat te lahko ubije tudi z avtom ce te hoce. Z evtanazijo ni nic narobe ce je nadzorovana in pravilno izvedena. Na internetu je posnetek kjer si star gospod sam spusti strup v zilo, pred tem pa mora podpisati izjavo in ustno sporociti da ve kaj dela.
flojdi
19. 06. 2019 18.40
+3
je že kdo prebil en dan v domu starih ljudi...in zaslišal nekaj skoraj nerazumljivega...in je čudovit človek, ki dela tam , prevedel" oz pojasnil : rad/a bi umrl/a . Mislim , da bomo VSI ki nismo ( in ne boste) umrli MLADI , enkrat , slejkoprej TAM. / pa le komu je tako všeč trpljenje drugih da ne dovoli željenega odhoda...