Tujina

Avstralski gasilci bežali pred požarom, Sydney 'obkoljen' z ognjem

Sydney, 06. 12. 2019 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralski gasilec je, medtem ko so se borili z gozdnim požarom, ki se je znašel na pragu enega največjih avstralskih mest, v objektiv uspel ujeti posnetek divjanja ognjenih zubljev, ki prikazuje, kako gasilci bežijo za svoja življenja pred požarom. Medtem se je na severu Sydneyja oblikoval ognjeni obroč, ki se nevarno približuje mestu. 

Gasilci predmestja Inglewood so bežali za svoja življenja, ko je požar v Orangevillu, ki se nahaja zgolj 75 kilometrov od Sydneyja, ušel izpod nadzora. "Veseli smo, da nihče ni bil ranjen," so ob tem zapisali na Facebooku. "Videoposnetek smo objavili, da pokažemo, zakaj morate upoštevati nasvete gasilnih služb. Če niste prepričani, da lahko svojo lastnino ali hišo zavarujete pred požarom, ko se vam požar približuje, morate takoj oditi." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gre za t.i. crowning - pojav, ko se požar premika in hitro širi po krošnjah dreves ter tako gori ločeno od tal. 

'Sydney se duši, država gori'

Na jugovzhodu Avstralije že več tednov divja več sto požarov, država se tako sooča z eno najhujših požarnih sezon v zgodovini. Trenutno v zvezni državi Novi Južni Wales divja več kot 100 požarov, na območju narodnega parka se je združilo več kot osem požarov v t. i. mega požar, ki skupno prekriva 300.000 hektarjev veliko območje, je pojasnil predstavnik gasilcev v zvezni državi Novi Južni Wales Rob Rogers.

Gasilci so zaradi vetra in sušnih razmer praktično nemočni ter lahko le pomagajo pri evakuaciji in varovanju ogroženih nepremičnin.

"Ne moremo ustaviti požarov, goreli bodo, dokler se ne bodo razmere umirile in potem bomo videli, kaj lahko naredimo, da jih omejimo," je dejal Rogers.

Požari so zajeli celotno obalo Novega Južnega Walesa. Od oktobra je zaradi požarov umrlo šest ljudi, uničenih je vsaj 700 domov. Uničenih je okoli 1,6 milijona hektarjev veliko območje. Požari divjajo na območjih Queenslanda, Victorie, Južne Avstralije, Zahodne Avstralije in Tasmanije.

Sydney je prekril oblak dima.
Sydney je prekril oblak dima. FOTO: AP

Sydney je pretekli teden znova prekril gost oblak dima, kar je med prebivalci povzročilo številne zdravstvene težave. Oblasti tako ljudi pozivajo, naj ostanejo v svojih domovih. Današnja naslovnica časopisa Sydney Morning Herald se tako glasi: "Sydney se duši, ko država gori." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
06. 12. 2019 12.32
-6
Kolega živi tam pa še par prijateljev, noben ni vidu ognja že en časa ?
fairplayy
06. 12. 2019 11.54
+9
delate se norCa iz grete in OKOLJSKIH aktivistov sedaj pa poglejte najhujšI požari po vsem svetu in vremenski ekstremi goltajo pljuča našega planeta obenem se v ozračje sprošča še več co2 in delcev domino efekt se JE zagnal VRNITVE VEČ NI.
Želko Kacin
06. 12. 2019 11.26
+5
Vse se vrača vse se plača
borec91
06. 12. 2019 10.37
+26
takšne močne države bi morale vlagat v zaščito pred požari ni pol sredstva za gašenje avione in podobno a raj vlagajo v orožje izgubljajo pa bitko z ognjem
heraldica
06. 12. 2019 10.20
+46
Grozen posnetek. Samo upam lahko da ne bo kdaj pri nas kej tazga.