Tujina

Tabel še ni

Dunaj/Celovec, 14. 07. 2006 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dvojezičnih tabel v Pliberku in Drveši vasi za zdaj ne bo, čeprav so že narejene je sporočil koroški glavar Haider.

V Pliberku in Drveši vasi na avstrijskem Koroškem za zdaj ne bodo postavili dvojezičnih krajevnih tabel, čeprav so že narejene, je sporočil deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider in kot razlog navedel, da je najprej treba objaviti ustrezno odločbo ustavnega sodišča v deželnem uradnem listu. "Potem pa si bomo stvar ogledali," je napovedal Haider.

Spomnimo:

Dvojezične table na avstrijskem Koroškem
Dvojezične table na avstrijskem Koroškem FOTO: POP TV
Kot je sporočil Haiderjev tiskovni predstavnik Stefan Petzner, bodo po objavi odločbe ustavnega sodišča v uradnem listu dežele avstrijske Koroške "še opravili različna preverjanja". Kdaj bodo postavljene krajevne table v Pliberku in Drveši vasi, Petzner ni pojasnil.

Avstrijsko ustavno sodišče je 28. decembra lani odločilo, da morajo biti krajevne oznake v Pliberku in Drveši vasi v slovenskem in nemškem jeziku, ker v obeh krajih že daljše obdobje živi več ko deset odstotkov pripadnikov slovenske manjšine. Odločbo naj bi uresničili do 30. junija, je tedaj naročilo ustavno sodišče. Koroški deželni glavar Haider je nato takoj sporočil, da te odločbe ne bi izpolnil.

8. februarja je Haider dal premakniti zgolj enojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi za nekaj metrov. To dejanje je utemeljil s tem, da z objavo nove uredbe za zgolj enojezične krajevne table in prestavitvijo tabel stara uredba, ki jo je ustavno sodišče razveljavilo, ni več veljavna in da je s tem tudi odločba ustavnega sodišča nična. Ustavno sodišče je nato 26. junija odločilo, da je bilo prestavljanje krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi protizakonito ter da je treba zagotoviti dvojezično topografijo. 29. junija je avstrijski parlament sprejel ustrezno novo uredbo za dvojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi.

Poleg vladne uredbe je medtem pripravljena tudi že odredba pristojnega okrajnega glavarstva v Velikovcu. Deželni svetnik avstrijske Koroške za promet Gerhard Dörfler je zato pred nekaj dnevi že naročil izdelavo potrebnih dvojezičnih krajevnih tabel.

O tablah po volitvah?

Haider ne želi, da bi vprašanje dvojezičnih tabel postalo predmet predvolilnega boja.
Haider ne želi, da bi vprašanje dvojezičnih tabel postalo predmet predvolilnega boja. FOTO: Reuters
Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve izraža obžalovanje, da po 50 letih, odkar velja Avstrijska državna pogodba, po desetletjih jugoslovanskih pobud, po topografskih nihanjih v 70. letih, po prizadevanjih vseh slovenskih vlad in vseh slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem, vprašanje dvojezične topografije še vedno ni rešeno.

Haider je pred tem avstrijskega predsednika Heinza Fischerja pozval, naj poleti skliče izredno sejo avstrijskega parlamenta. Tako naj bi še pred državnozborskimi volitvami uredili vprašanje dvojezične topografije. Fischer kljub sedanjemu neuspehu pri ureditvi tega področja še naprej upa na ureditev vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel.

Kot meni avstrijski predsednik, sedaj doseženega ne bi smeli opustiti. Iskati je treba priložnost, da se "na široki osnovi najde zadovoljiva rešitev v skladu z Avstrijsko državno pogodbo (ADP)." Fischer je pri tem opozoril, da je bilo doseženo "znatno zbliževanje stališč", kar pozdravlja. Četudi sedaj ni "popolne rešitve v konsenzu", pa naj bi se le dokazalo, "da problem ni nerešljiv", je še ocenil avstrijski predsednik.

Haider zahteva ureditev vprašanja dvojezične topografije na izredni seji avstrijskega parlamenta še pred volitvami, sicer bi dvojezične krajevne table postale predmet volilnega boja. Zato je pozval predsednika Fischerja, naj o tem prepriča socialdemokratsko stranko (SPÖ).

Po mnenju Haiderja ni mogoče odločati mimo volje večine. Pri tem se je nanašal na predlog SPÖ, da bi se glede opcije za postavitev dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel od leta 2010 določilo le, da zadostuje peticija desetih odstotkov prebivalstva in da delež manjšine v posameznem kraju pri tem ne bi bil odločilen. Odločiti bi sicer morala avstrijska vlada.

Haider nasprotuje ideji, da bi o tablah odločalo ustavno sodišče

Za sprejetje ustavnega zakona je bila potrebna dvotretjinska večina, ki pa je brez podpore socialdemokratov vladne stranke niso imele
Za sprejetje ustavnega zakona je bila potrebna dvotretjinska večina, ki pa je brez podpore socialdemokratov vladne stranke niso imele FOTO: POP TV
Evropska poslanka Mojca Drčar Murko je spet pozvala slovensko vlado, naj takoj sproži postopke za notifikacijo pravnega nasledstva Avstrijske državne pogodbe (ADP) in vloži noto pri avstrijski vladi proti nameri krčenja varstva slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Kot je dejala, bi morala Slovenija podpisnice ADP obvestiti o nameri Avstrije, da ne uresniči 7. člena pogodbe oziroma ga zamenja z manj obvezujočo ureditvijo.

Pri tem Haider odločno nasprotuje predlogu, da bi v spornih primerih glede opcije za dodatne dvojezične krajevne table odločalo ustavno sodišče. To je zanj tako "teoretično absurdno" kot tudi "praktično neizvedljivo", obenem pa naj bi to pomenilo, da se "odvzame opravilna sposobnost" organom, kot so deželni glavar in župani.

Koroški deželni glavar je glede neuspeha nove ureditve za dvojezično topografijo obžaloval, da se je "zaradi neuvidevnosti SPÖ in predstavnikov Slovencev zamudila zgodovinska priložnost", da se "z vsekakor zmerno rešitvijo" uredi vprašanje dvojezičnih krajevnih tabel. Sedaj po njegovem sploh ne bo dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel.

Predsednik vlade Janez Janša je izrazil obžalovanje, ker v pogajanjih o novi ureditvi dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem očitno ne bo prišlo do koraka naprej. Pri urejanju položaja slovenske manjšine v Avstriji po besedah premiera sicer že dolgo obstaja ta praksa: najprej veliko hrupa, nato pa se ne naredi niti pol koraka naprej. Glede na to, da v zadnjih 50 letih ni bilo storjeno praktično nič, bi bilo verjetno treba razmisliti o spremembi strategije, je še dodal.

Haider je obenem potrdil, da po avstrijskih državnozborski volitvah ni več pripravljen na pogajanja o dvojezičnih krajevnih tablah. "Do državnozborskih volitev sem pripravljen za vsa pogajanja, po volitvah pa je zadeva končana," je še dejal deželni glavar avstrijske Koroške Haider.

Predlog brez potrebne večine

Predlog vladne koalicije med ljudsko stranko (ÖVP) in Zavezništvom za prihodnost Avstrije (BZÖ) ni dobil potrebne dvotretjinske večine, poseben zakonski osnutek socialdemokratske stranke (SPÖ) pa prav tako ni dobil ustrezne podpore. Topografsko vprašanje pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami tako očitno ne bo rešeno, Avstrija se bo namreč o napisih ponovno izrekala jeseni, po volitvah.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DIDAKTIK@SIOL.NET
15. 07. 2006 05.03
Heider ma vas rad